Wat is een BEM clausule voor een kind of een minderjarige jongere met letselschade? Als een kind of minderjarige bij een letselschade procedure een schadevergoeding krijgt, dan dient een rechter toestemming te geven om het geld op te nemen
Als een kind of een minderjarige jongere bij een ongeluk of ongeval betrokken is geweest en een schadevergoeding of smartengeld toegewezen heeft gekregen in een letselschade procedure, is er een speciale toestemming nodig van de rechter als het geld voor zijn achttiende jaar wordt genomen.

Als er letselschade bij kind of peuter is ontstaan, dan komt de schadevergoeding het kind toe en niet de ouders. Om ervoor te zorgen dat het kind over de vergoeding voor de schade kan beschikken, komt de schadevergoeding en de smartengeld uitkering op een geblokkeerde rekening terecht.
Het idee is dat er als er letselschade bij kinderen ontstaat, er veel schade in de toekomst ontstaat. Studievertraging, niet meer geheel zelfstandig kunnen wonen, medische kosten op latere leeftijd, inkomensverlies omdat niet elke baan meer mogelijk is, schade aan de carrière, een kind kan flinke letselschade oplopen in de toekomst. De schadevergoeding dient er ook voor deze toekomstschade te compenseren.
Beperkt toegankelijke bankrekening bij BEM clausule
Het bedrag op de rekening moet ten goede komen aan het kind. De rechter zal via een machtiging toestemming moeten geven het schadebedrag op een nieuw te openen bankrekening te laten storten. Een bankrekening die op naam staat van het minderjarige slachtoffer met het letsel. In de meeste gevallen krijgen de ouders van de rechter de mogelijkheid om geld van deze rekening af te halen voor hun eigen directe kosten als gevolg van het ongval.
Ouders hebben van de kantonrechter een machtiging nodig om geld op te nemen van de geblokkeerde rekening van het minderjarige kind. De rechter zal eerst moeten bepalen of de belangen van het kind met de opname van het geld niet geschaad wordt.
Ouders mogen alleen bedragen eraf halen die direct nodig zijn voor het herstel of kosten die het direct gevolg zijn van het letsel. Deze kosten staan nauwkeurig omschreven in de schadepapieren waar de schadeberekeningen in staan vermeld. Het geld voor toekomstige schade moet op de rekening blijven staan, zodat het slachtoffer hier in de toekomst deze schade mee kan compenseren.
Het kind kan bij het bereiken van de volwassen leeftijd van achttien jaar beschikken over het geld op deze tot dan geblokkeerde rekening. Tot die tijd moet de rechter er aan te pas komen als iemand geld wil opnemen.
De BEM clausule moet het kind of de minderjarige jongere beschermen
Ouders mogen niet méér geld opnemen dan de directe kosten die zijn zelf maken voor het ongeval. Denk hierbij aan kosten als:
- vervoerskosten naar het ziekenhuis,
- kosten voor kapotte kleding of de bril die kapot is gegaan,
- eigen bijdrage van medicijnen of verbandmiddelen, etc.
De ouders moeten het geld besteden waar het voor bedoeld is. Ze mogen er geen vakantie mee gaan vieren. Dit heet de ‘Beschikking Eigen Middelen clausule’. Deze BEM clausule is dus bedoeld om het kind of de minderjarige jongere te beschermen dat als deze later voor kosten komt te staan door het letsel deze ook nog over de schadevergoeding hiervoor kan beschikken. Als de ouders meer geld willen uitgeven, moeten ze eerst naar de rechter toe om het te vragen.
Toekomstschade kan oplopen
Een BEM clausule moet ervoor zorgen dat toekomstige schade, waar de vergoeding ook voor gegeven is, ook betaald kan worden. Denk hierbij aan schade door:
- studievertraging door het langdurige ziekenhuis bezoek en revalidatie
- niet helemaal zelfstandig meer kunnen wonen,
- verminderde carrière mogelijkheden,
- toekomstige medische behandelingen,
- duurdere vakanties door de handicap, etc.
Een BEM clausule dient ervoor dat de schadevergoeding die ontvangen is voor het kind, ook echt alleen bi het kind terecht komt. Deze geblokkeerde bankrekening en het toestemmingstraject bij de rechter moet dat waarborgen.