Wat is nu eigenlijk een beroepsziekte? Wat wordt daar onder verstaan? Er is sprake van een beroepsziekte als die veroorzaakt is door uw werk. Dit betekent natuurlijk niet als elke ziekte die u op uw werk opdoet een beroepsmatige ziekte is.
Een beroepsziekte is een ziekte die door uw werk heeft opgelopen. Door een bepaalde mate van belasting heeft u een aandoening opgelopen, u bent door slechte arbeidsomstandigheden op uw werk ziek geworden of u bent slachtoffer van een bedrijfsongeval door onvoldoende veiligheidsmaatregelen. Bij een ziekte veroorzaakt door u werk kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

De aandoening moet veroorzaakt zijn door uw werk. Of zoals de Arbowet het zegt: ziekte of aandoening die overwegend door de werk of arbeidsomstandigheden wordt veroorzaakt. Wanneer er sprake van is dat u ziek word door de uitoefening van uw baan, kunt u in aanmerking komen voor schadevergoeding. Dit betekent wel dat u als slachtoffer onomstotelijk moet kunnen bewijzen dat de ziekte werd veroorzaakt door uw beroep. Rechtstreeks en determinerend bewijs wordt dat genoemd en nodig om een schadevergoeding te kunnen claimen.
Sommige beroepsziekte zijn duidelijke beroepsziekte voor schadevergoeding
Voor sommige ziekten is eenvoudig aan te tonen dat het een beroepsziekte is, voor andere ziekten is dat minder eenvoudig. Als een ziekte erkend is als een ziekte door uw beroep, dan is het claimen van een schadevergoeding eenvoudiger. Bepaalde beroepen kampen met typische, en erkende, beroepsziekten:
- kapsters die kapperseczeem oplopen;
- mijnwerkers met een stoflong (pneumoconiose);
- nagelstylistes met schildersziekte (OPS);
- arbeiders in de asbest fabriek met asbestkanker (asbestose en mesothelioom);
- verpleegkundigen die een besmettelijke ziekte oplopen (HIV en hepatitis);
- laboratoriummedewerkers met prik ongelukken;
- secretaresses met een muisarm (RSI);
- banketbakkers met bakkersastma.
Voor schadevergoeding moet u bewijzen dat het een beroepsziekte is
In dit soort gevallen is eenvoudig aan te tonen dat u uw ziekte hebt opgelopen door uw beroepsmatige werkzaamheden op het werk. Maar bij andere gevallen ligt het bewijs in een procedure toch wat ingewikkelder. Bewijzen is een stuk moeilijker bij RSI door steeds dezelfde inpakwerkzaamheden, burn-out door de toegenomen werkdruk of posttraumatische stressstoornis (PTSS) omdat u wordt gepest op het werk.
Populaire beroepsziekten zijn: een muisarm, kunstnagelallergie, paprikalong, schildersziekte, doofheid, rugklachten, burnout, heftrucknek, game-boy-duim, tenniselleboog, sms-duim en een golfelleboog.
Ziekten zijn niet altijd makkelijk aan te tonen als een ziekte veroorzaakt door uw beroep. Om recht te hebben op een schadevergoeding voor uw door het werk veroorzaakte aandoening moet u daadwerkelijk letsel hebben opgelopen door deze ziekte. U moet daadwerkelijk arbeid hebben verricht die uw ziekte kon hebben veroorzaakt.
Ziek zijn door uw baan
Als u een ziekte heeft die niet een erkende ziekte door uw beroep is, om voor schadevergoeding in aanmerking te komen moet u kunnen aantonen dat uw letsel inderdaad door uw werk is veroorzaakt. Het is dus belangrijk om klachten goed in uw medisch dossier bij uw bedrijfsarts of huisarts te laten opnemen. Als u klachten of ziekteverschijnselen krijgt, bezoekt u dan ook direct een arts.