Er is ongeval op het werk gebeurt. Een arbeidsongeval waarbij letselschade is ontstaan. Wie heeft er schuld en wie moet wat bewijzen. Bewijslast bij een bedrijfsongeluk, wat moet de werkgever voor bewijs leveren en wat moet de werknemer bewijzen. Bewijslast na bedrijfsongeval, welke bewijzen zijn nodig?
In het Nederlands recht is het zo dat als u iemand aansprakelijk stelt voor schade, dan moet u ook bewijzen dat de ander schuldig is aan de door u opgelopen schade. De bewijslast ligt bij degene die een wederpartij aansprakelijk stelt. Als een medewerker vindt dat zijn baas niet voldaan heeft aan zijn zorgplicht om te zorgen voor een veilige werksituatie, dan zou u zeggen dat de werknemer dit moet aantonen wil deze voor een schadevergoeding in aanmerking komen.

Bij een bedrijfsongeval is dat echter niet zo. Bij bedrijfsongevallen is de bewijslast omgekeerd. Gezien het feit dat een werkgever aan behoorlijk veel eisen moet voldoen als het gaat om het creëren van een veilige werkplek voor zijn medewerkers, is dat geen pretje voor werkgevers. Dit is precies de bedoeling van de bedrijfsongevallen wetgeving. Het idee is dat werkgevers maar beter kunnen zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden, zodat er geen ongevallen op de werkplek kunnen gebeuren.
Bewijslast na bedrijfsongeval vooral bij werkgever
Om de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving en veiligheid van de werknemer zo veel mogelijk te waarborgen ligt de bewijslast na bedrijfsongeval bij de werkgever. Deze moet maar bewijzen dat er is voldaan aan de wettelijke eisen van de zorgplicht.
De werknemer hoeft alleen maar te stellen dat deze door een onveilige werksituatie op de werkplek letselschade heeft opgelopen.Zijn baas zal dan op de proppen moeten komen met bewijzen dat hij wel degelijk heeft gezorgd voor een veilige werkplek en dat hem niets te verwijten valt. Gezien de wettelijk bepaalde en zeer uitgebreide zorgplicht is dat voor een bedrijfseigenaar geen sinecure. De bewijslast na bedrijfsongeval ligt voornamelijk bij de werkgever. Bij een arbeidsongeval is het vooral de werkgever die bewijzen moet aanleveren.
Wat moet werknemer en werkgever bewijzen bij arbeidsongeval?
Een werkgever kan alleen onder zijn aansprakelijk uitkomen als deze:
- bewijst dat alle verplichtingen zijn nagekomen die moeten zorgen voor een veilige werkplek voor zijn medewerker;
- of kan bewijzen dat er van opzet of bewuste roekeloosheid van zijn medewerker sprake was.
Een werknemer hoeft alleen te stellen dat deze schade heeft geleden tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden. De medewerker hoeft ook de oorzaak van het bedrijfsongeval niet te bewijzen. Dat maakt de bewijslast na bedrijfsongeval voor de werkgever nog lastiger. Immers, als de werkgever moet bewijzen dat deze aan alle veiligheidsvoorschriften heeft voldaan, dan moet de werkgever ook kunnen aantonen dat deze oorzaak niet had kunnen leiden tot een onveilige situatie. Voor werkgevers een welhaast onmogelijke bewijslast. De bewijslast na bedrijfsongeval voor een werkgever bestaat eruit dat:
- de werkgever kan bewijzen dat aan de zorgplicht is voldaan;
- bewijzen dat de schade niet een gevolg is van onvoldoende veiligheidsmaatregelen;
- bewijzen dat de schade ook was ontstaan als aan de zorgplicht was voldaan;
- bewijzen dat de medewerker opzettelijk de schade heeft veroorzaakt of in een roekeloze bui de schade heeft berokkend.
Bewijzen van zorgplicht zorgt voor onmogelijke bewijslast na bedrijfsongeval
De in de wet bepaalde verplichtingen van de zorgplicht voor bedrijven maakt de bewijsvoering van het goed uitvoeren daarvan niet bepaald eenvoudig. De wettelijke verplichten zijn zo uitgebreid dat er achteraf altijd wel iets te vinden is waarin de werkgever te kort is geschoten. Een bedrijf moet ervoor zorgen dat er geen onveilige situatie kan ontstaan voor zijn medewerkers. Dit betekent da:
- alle materialen en machine in orde moeten zijn en goed onderhouden;
- medewerkers moeten zijn voorzien van hulpmiddelen die ervoor moeten zorgen dat ze veilig kunnen werken;
- maatregelen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat potentieel gevaarlijke situaties geen gevaar opleveren voor de medewerkers;
- medewerkers moeten instructies hebben gehad hoe veilig met machines en gereedschappen te werken;
- als klap op de vuurpijl moeten bedrijven toezicht houden op de medewerkers of zij zich wel aan de veiligheidsregels houden en of alle veiligheidsmaatregelen in orde en afdoende zijn.
Een welhaast onmogelijke opgave om het bewijs te leveren dat hier allemaal nauwgezet aan is voldaan. Medewerkers worden bij bedrijfsongevallen beschermd door deze uitgebreide wetgeving.
Aansprakelijk stellen werkgever voor schade arbeidsongeval
Er zijn twee wetsartikelen van belang als het gaat om arbeidsongevallen:
- artikel 7:658 BW die zegt dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade die medewerkers in werktijd oplopen als niet aan de zorgplicht is voldaan;
- artikel 7:611 BW waarin het goed werkgeverschap geregeld is.Is er sprake van nalatigheid door het bedrijf, dan kan het bedrijf aansprakelijk gesteld worden voor de letselschade.
Het aansprakelijk stellen van de werkgever voor de letselschade van het bedrijfsongeluk dient schriftelijk te gebeuren. Deze aansprakelijkstelling is de eerste stap in een letselschade procedure om uw schade te claimen. In de aansprakelijkstelling dient het slachtoffer van het bedrijfsongeval te melden wat er is gebeurt, dat er letselschade is ontstaan, hoe groot de schade is, dat er nog meer schade kan ontstaan en dat de wederpartij de schade moet vergoeden.
Bij aansprakelijk stellen voor de schade ligt de bewijslast na bedrijfsongeval bij de werkgever.
Als de wederpartij, in dit geval de aansprakelijkheidsverzekeraar van de werkgever, de aansprakelijkheid volledig erkend, dan kan er een maximale schadevergoeding worden geclaimd . Indien de aansprakelijkheid is erkend, kunnen alle schadeposten ingediend worden voor een schadevergoeding.
Zorgplicht aansprakelijkheid ook voor ongevallen buiten werktijd
Werknemers kunnen bij een ongeval buiten werktijd toch een beroep doen op artikel 7:611 BW en de werkgever aansprakelijk stellen voor de financiële gevolgen van de opgelopen letselschade. Er moet dan wel een relatie zijn met de activiteiten van het bedrijf. Ook dan is van toepassing: bewijslast na bedrijfsongeval ligt bij de werkgever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ongeluk:
- tijdens het jaarlijkse bedrijfsuitje;
- bij een klanten bijeenkomst op de golfbaan in het weekend;
- in het verkeer door een aanrijding op weg naar de groothandel.
Ook dan kan het bedrijf aansprakelijk gesteld worden en kan er een letselschadevergoeding worden geclaimd. Werknemers dienen vervolgens nauwgezet alle schadeposten bij te houden en in te dienen.