U of uw kind is is onverwacht aangevallen door een agressieve hond. U of uw peuter is gebeten door de hond. Een bijtincident kan op de korte en lange termijn flinke lichamelijk, maar ook psychische schade met zich meebrengen. Een bijtincident met hond: wie is aansprakelijk voor de schade en hoe deze te verhalen?
Bij een hondenbeet is over het algemeen de eigenaar van het dier aansprakelijk. In de wet is bepaald dat de bezitter van een dier ervoor moet zorg dragen dat het dier iemand anders niet mag verwonden en letsel toebrengen. De bezitter van een hond is verantwoordelijk voor de gedragingen van zijn viervoeter.

Een bijtincident met een hond draait er dan meestal op uit dat de hondeneigenaar de schade moet vergoeden. Omdat bijtincidenten met honden ernstig kunnen zijn, is bij het verhalen van de schade enige zorgvuldigheid geboden. Het gaat dan niet alleen om de onkosten op de korte termijn, maar ook om mogelijk psychische schade op de lange termijn.
Maar er kan ook onverwacht geestelijke- en emotionele schade ontstaan. Een bijtincident met verwondingen in het gezicht, armen of benen kunnen lelijke littekens veroorzaken. Ook is de vraag in welke mate de angst voor honden na een hondenbeet incident het leven van het slachtoffer nog zal gaan en blijven beheersen. Psychische schade op de lange termijn is ook een letselschade schadepost.
Is eigenaar aansprakelijk na bijtincident met hond?
Artikel 6:179 BW is duidelijk over de aansprakelijkheid van de door een dier veroorzaakte letselschade: de eigenaar van het dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Honden kunnen soms onverwacht reageren op situaties en gedrag vertonen die de hondeneigenaar nog niet eerder bij zijn hond had gezien: ‘
- ‘dat doet hij anders nooit’,
- ‘hij heeft nog nooit iemand gebeten’,
- ‘hij heeft nog nooit een peuter aangevallen’,
- ‘dit is de eerste keer dat hij iemand bijt’,
- ‘hij is nog nooit agressief naar kinderen geweest’.
Honden zijn onberekenbaar en het baasje moet daar ten alle tijden rekening mee houden. Reden voor de wetgever om alle aansprakelijkheid van de gedragingen van een hond bij de eigenaar neer te leggen. De schuldvraag is bij een bijtincident met hond niet van belang.
Er zijn uitzonderingen op de aansprakelijkheid van de hondeneigenaar bij letselschade door een hond. In de praktijk is bijna altijd de hondeneigenaar degene die aansprakelijk is. Is er letselschade ontstaan door de hondenbeet, dan kunt u een schadevergoeding voor de materiële schade en smartengeld voor de immateriële schade claimen.
Schadevergoeding voor materiële schade na bijtwond hond
Bij hondenbeten ontstaat vaak lichamelijk letsel. Vaak worden mensen gebeten in de arm, gebeten in het been, gebeten in de hand en vingers. Soms worden mensen, en dan vaak kinderen, gebeten in het gezicht waardoor er ernstige letselschade ontstaat. De scherpe hondentanden van een bijtende hond kunnen aanzienlijk schade aanrichten aan:
- de huid,
- spieren en spierweefsel,
- pezen,
- zenuwen.
Het slachtoffer van het bijtincident met de agressieve hond loopt hierdoor letselschade op. Afhankelijk van het het herstel komen bij letsels door hondenbeten verschillende schadeposten om de hoek kijken:
- kosten ter vervanging van de stuk gebeten broek,
- reparatie van de bril die bij het bijtincident is gevallen,
- eigen bijdragen van medicijnen en verbandmiddelen,
- eigen risico van de zorgverzekering die in één keer op was,
- vermindering van inkomsten omdat u een tijd niet kunt werken,
- reiskosten naar de polikliniek van het ziekenhuis voor alle behandelingen,
- eigen bijdragen voor de fysiotherapeut, e.d.
Naar gelang de situatie kan de schadevergoeding hoog worden. Vooral bij gederfde inkomsten kan de letselschade snel oplopen.
Bent u in uw arm gebeten door een hond waarbij uw zenuwen zijn beschadigd waardoor uw coördinatie een klein beetje minder is geworden? Als stratenmaker kunt u dan na genezing van de bijtwond weer aan het werk. Bent u chirurg dan ligt de situatie anders. U kunt vanwege de verminderde coördinatie door het bijtincident uw werk als chirurg niet meer uitvoeren. U moet ander, mogelijk minder betaald, werk gaan doen. Uw carrièrekansen zijn verkeken, aan het eind van de maand komt er minder aan loon binnen. Maar u ontvang ook uw maandelijkse vaste onregelmatigheidstoeslag, uw pensioenbetaling, dertiende maand, e.d. niet meer of minder.
Niet alleen alle onkosten, maar ook alle verminderde inkomsten als gevolg van het ongeval moeten worden vergoed. De eigenaar van de hond moet alle inkomensschade vergoeden. Al het verlies aan inkomen en alle onkosten die u niet gehad zou hebben als de hond zijn tanden niet in u gezet had, dienen te worden vergoed.
Smartengeld voor immateriële schade na bijtincident met hond
U of uw kind heeft niet alleen fysieke aandoeningen opgelopen, ook ontstaat er bij een aanval van een hond dikwijls psychische en emotionele schade. Gederfde levensvreugde is ook een schadepost die onder de letselschade valt. Hiervoor wordt smartengeld uitgekeerd. Een smartengeld vergoeding moet alle verdriet, pijn en leed compenseren. Niet alleen voor leed tijdens de genezing, ook voor daarna.
Incidenten met honden zorgen vaak voor blijvende schade. Blijvend letsel die het plezier in het leven heeft doen afnemen. Pijn en altijd durend verdriet voor de gevolgen van het ongeluk.
- Verdriet en teleurstelling voor de dagelijkse confrontatie met de lelijke littekens op uw eerder zo gave lichaam.
- Verdriet voor de gevoelens van angst en paniek wanneer een hond bij u in de buurt komt, waardoor u de straat bijna niet op durft.
- Verdriet omdat door de blijvende schade u minder aantrekkelijk bent geworden voor een nieuwe liefde, waardoor het vinden van een partner waarschijnlijk niet meer gaat lukken.
- Schaamte voor de littekens op de zichtbare plekken van uw lichaam, elke keer als iemand ernaar kijkt.
- Het verdriet omdat u niet meer kunt voetballen doordat u door een hond in uw been bent gebeten en zenuwletsel hebt opgelopen.
- De pijn van alle operaties en plastische chirurgie van uw kind die in zijn gezicht is gebeten en om de paar jaar naar de plastisch chirurg toe moet.
De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door een groot aantal factoren die allemaal gewogen worden naar uw huidige en toekomstige situatie. Ook wordt er vaak teruggegrepen naar eerdere smartengeld uitkeringen die als referentie worden gebruikt voor uw immateriële schadevergoeding.
Schade verhalen lastig zonder aansprakelijkheidsverzekering
Het betalen van de schadevergoeding na een bijtincident met hond is niet altijd vanzelfsprekend. De eigenaar loopt door na het bijtincident of de hondenbezitter heeft geen aansprakelijkheidsverzekering. In beide gevallen is het verhalen van de letselschade niet altijd eenvoudig. Bij een onverzekerde hondeneigenaar is de schade moeilijk te verhalen. Indien de hondenbezitter over een WA-verzekering beschikt, dan is het vergoeden van de door de agressieve hond aangerichte schade vaak geen probleem. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen en claimen, wees zorgvuldig in de opvoeding als u zelf een hond heeft en wees berekend op de onberekenbaarheid van andere honden.