Een billijkheidscorrectie wordt toegepast door de rechter als het gezien de situatie onredelijk is om de gevolgen van de schuld in de vorm van schade en schadevergoeding op de gebruikelijk wijze toe te passen.In principe is het zo dat iedereen de kosten van zijn eigen schade draagt, behalve als deze wordt veroorzaakt door de tegenpartij.
Soms is het gewoon onredelijk dat vanwege de eigen schuld de schadevergoeding ook voor deze eigen schuld betaald moet worden. Dit kan het geval zijn als u betrokken bent geweest bij een ernstig ongeluk, u bent ernstig gewond geraakt en de veroorzaker is goed verzekerd.

In dat geval wil wel eens een billijkheidscorrectie te worden toegepast. Het is namelijk niet billijk om dan van de normale schuld- en schadevergoeding verdeling uit te gaan (beroep op eigen schuld artikel 6:101 lid 1 BW). Soms is het gewoonweg billijk om van gebruikelijk regels omtrent schuld en de daar uit volgende schadevergoeding af te wijken.
Billijkheidscorrectie toegepast bij volledig eigen schuld
Als het slachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen bij een verkeersongeval waar de tegenpartij volledig aansprakelijk en ook volledig verzekerd is, maar door het niet dragen van de autogordel toch voor een deel zelf aansprakelijk is voor de schade, kan een rechter het billijkheidscorrectie toepassen door een deel van de aansprakelijkheid door het niet dragen van de gordel kwijt te schelden. In plaats van de gebruikelijke 25% eigen schuld bij het niet dragen van een gordel kan de rechter dit verminderen of niet toepassen.
Een billijkheidscorrectie per zaak te bepalen
De correctie wordt gebaseerd op de uiteenlopende ernst van de door de partijen gemaakte fouten en de specifiek omstandigheden van het ongeval. Er zijn verschillende factoren die afgewogen moeten worden om te bepalen of er sprake kan zijn van een billijkheidscorrectie. Deze factoren verschillen van geval tot geval en dienen per zaak gewogen te worden:
- hoe ernstig het letsel is,
- of het slachtoffer een kind is of al op hoge leeftijd,
- in welke mate het slachtoffer invalide is geworden,
- de impact van zijn lichamelijke en geestelijke schade op de kwaliteit van zijn leven, e.d.
Deze afweging moet per zaak afzonderlijk worden bekeken of er een correctie wordt toegepast. De hoogte is ook afhankelijk van al deze factoren en is niet in een richtlijn te vatten. Hierdoor kan van te voren moeilijk geschat worden wat de hoogte van zo een rechtvaardigheidscorrectie zou kunnen worden. Per zaak dient de rechter afwegingen te maken die specifiek zijn voor de partijen.
Als normale schadevergoeding verdeling onbillijk is
Als u zelf de schade hebt veroorzaakt moet u ook zelf deze schade betalen, behalve als iemand anders aansprakelijk is voor uw schade. Als een billijkheidscorrectie wordt door de rechter wordt toegepast dan wordt hiervan afgeweken. Het is dan gezien de omstandigheden niet redelijk om de gevolgen van de schuld op de gebruikelijke wijze af te handelen. De schadevergoeding wordt dan op een meer redelijke wijze toegewezen.