Bij het bepalen van een letselschade schadevergoeding is van belang hoe erg het letsel is, maar vooral wat de impact is op de rest van uw leven. Hierdoor geven rechters bij blijvend letsel vaak een hoge schadevergoeding.
Bij een blijvend letsel bent u er zeker van dat u de rest van uw leven er last van zal hebben. U zult blijvend ongemakken ondervinden van uw letsel. U zult blijvend de dingen niet meer kunnen die u voor uw ongeluk of ongeval nog wel kon. U zult blijvend de schade ondervinden van uw letsel.

Bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding voor de letselschade kijken rechters naar de ernst van het letsel en naar de mate waarop u de rest van uw leven zaken moet inleveren door het door u opgelopen letsel. De schadevergoeding uitkering zal bij blijvend letsel dan ook hoger zijn dan bij niet blijvend letsel. De letselschade vergoeding moet de schade die u heeft compenseren.
Blijvend letsel is een aantasting van de persoon. Mogelijk bent u blijvend invalide door het ongeval. U zult er de rest van uw leven mee moeten leven. Een schadevergoeding uitkering (materiële vergoeding) en smartengeld uitkering (immateriële vergoeding) zal het nadeel niet wegnemen, maar het maakt de last wel draaglijker.
Smartengeld en schadevergoeding voor het blijvend letsel
Vooral bij het bepalen van de schade bij blijvend letsel wordt er gekeken wat uw situatie voor uw ongeluk of ongeval was en daarna. Wat u aan kosten heeft moeten maken en wat u in uw leven heeft moeten inleveren is de door u opgelopen schade. Deze schade komt voor vergoeding in aanmerking.
- Dus kunt u niet meer volledig aan het werk of kunt u helemaal niet meer werken dan zal deze schade moeten worden vergoed.
- Heeft u huishoudelijke hulp nodig omdat u bepaalde zaken in huis niet meer zelf kunt, dan zal dit moeten worden vergoed.
- Vraagt de behandeling van uw letsel of de revalidatie extra kosten, dan zal dit vergoed moeten worden.
Maar ook immateriële kosten komen voor vergoeding in aanmerking. Het leed dat u dagelijks ondervindt wordt ook vergoed. Emotionele en psychische schade komt vooral als u de rest van uw leven er last van blijft houden voor fikse vergoeding in aanmerking. Hoe erger het voor u is, hoe hoger de smartengeld vergoeding zal zijn.
Wederpartij aansprakelijk stellen voor het blijvend letsel
Om voor schadevergoeding van uw blijvende letsels in aanmerking te komen dient u de veroorzaker van het ongeluk of ongeval aansprakelijk te stellen voor de door u opgelopen schade. Dit is een voorwaarde voor het eisen van een schadevergoeding. U kunt geen vergoeding claimen zonder dat iemand aansprakelijk is voor de schade. Het aansprakelijkheid stellen wordt meestal gedaan door letselschadespecialist of letselschade advocaat. De wederpartij is vaak de schadeverzekeraar van de tegenpartij. Deze verzekeringsmaatschappijen zijn zeer bedreven in letselschadezaken.
U laten begeleiden en adviseren door een letselschadespecialist of letselschade advocaat is dan geen overbodige luxe. Vooral als er sprake is van blijvend letsel staat er veel op het spel. Deskundige en ervaren hulp inhuren is dan verstandig. Over het inhuren kunt u afspraken maken. Dit kan op uur declaratie basis of op no cure no pay basis. Omdat verzekeraars nooit graag een schadevergoeding uitkeren kunnen letselschade procedures een tijd duren. Het claimen van een voorschot op de schade uitkering voor uw chronische beperkingen is dan niet ongebruikelijk.
Smartengeld uitkering voor alle emotionele schade
Als de rechter de smartengeld uitkering voor uw blijvende letsels moet gaan bepalen dan houdt deze rekening met een aantal zaken. De aard van blijvende beperkingen, de ernst van het letsel, de pijn die is geleden of wordt geleden, hoe lang de genezingen met zich meebrengen en de leeftijd van de persoon met blijvende letsels. In Nederland en België zijn over het algemeen de smartengeld uitkeringen niet extreem hoog.
Vaak gestelde vragen over blijvende beperkingen
Blijvend letsel is letsel dat niet meer volledig kan genezen en dat blijvende beperkingen met zich meebrengt. Dit kan zowel fysiek als mentaal letsel zijn. Voorbeelden zijn amputaties, verminkingen, verlammingen, chronische pijn, psychische klachten en hersenletsel. Het kan hierbij gaan om letsel dat direct na een ongeval of medische fout ontstaat, maar ook om letsel dat zich op langere termijn ontwikkelt als gevolg van het ongeval of de fout. Het kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven en de levenskwaliteit van het slachtoffer en kan leiden tot verlies van inkomen, hoge medische kosten en andere financiële gevolgen.
Alle extra kosten en alle gemiste inkomsten als gevolg van uw blijvende beperkingen komen voor een schadevergoeding in aanmerking. De schade kunnen grote schadeposten zijn, zoals gemist loon dat tot aan uw pensioen moeten worden doorbetaald of aangevuld. Maar ook kleine extra onkosten als verbandmateriaal of aanpassingen in huis komen door uw blijvend letsel komen voor schadevergoeding in aanmerking.
Ja, dit kan in de toekomst verergeren, bijvoorbeeld door veranderingen in de gezondheidstoestand of door veroudering. Het is belangrijk om bij het claimen van schadevergoeding rekening te houden met eventuele toekomstige kosten en gevolgen van het letsel. Een letselschadeadvocaat kan u helpen bij het claimen van schadevergoeding, terwijl medische en psychologische professionals u kunnen helpen bij het omgaan met de gevolgen van het letsel op lange termijn.