Lichamelijk letsel wat nooit meer zal genezen wordt blijvende invaliditeit genoemd. Blijvend invalide is een ernstige vorm van letselschade en kan voor een hoge schadevergoeding of smartengeld uitkering in aanmerking komen.
Een ongeval of ongeluk kan tot blijvend geheel of gedeelte functie verlies van een deel van het lichaam leiden. Uw lichaam is beschadigd en dit wordt niet beter. U kunt voor de opgelopen schade aan uw lichaam, en daarmee in de rest van uw leven, voor een schadevergoeding of smartengeld vergoeding in aanmerking komen.

De hoogte van deze letselschade vergoeding is erg afhankelijk van de mate waarin u blijvend invalide bent geraakt. Een medisch deskundige dient dit te beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar de mate, uitgedrukt in een percentage, waarin u blijvend invalide bent ten opzicht van uw gehele lichaam. Deze mate van blijvende invaliditeit vaststellen is niet eenvoudig.
De verzekeringsmaatschappij van de wederpartij zal proberen dit ter discussie te stellen. Deskundig letselschade advies door een letselschadespecialist of letselschade advocaat is dan niet onverstandig. Permanent invalide zal namelijk betekenen dat uw schade groot is en de verzekering van de wederpartij hoge vergoedingen zal moeten uitkeren.
De mate van blijvende invaliditeit
Het percentage blijvende invaliditeit is belangrijk omdat op basis hiervan de schadevergoeding voor de letselschade wordt bepaald. Hoe hoger het percentage, hoe hoger de schade uitkering.
Hoe wordt het percentage van blijvend invalide zijn nu berekend?
Stel, u moet uw grote teen missen omdat u op uw werk vast bent komen te zitten in een machine. Een typisch bedrijfsongeval. Uw werkgever had door de grote werkdruk verzuimd om u uitleg te geven over de machine en hoe u daar veilig mee kunt werken. Om de hoogte van de schadevergoeding te kunnen bepalen zal een medisch expert de mate van invaliditeit gaan bepalen.
Om het juiste percentage van blijvende invaliditeit definitief vast te stellen zal een medisch adviseur ingeschakeld worden. Deze medisch adviseur zal uw medische situatie toetsen aan een aantal richtlijnen die aangeven bij welk soort van letsel welk percentage van invaliditeit hoort.
Zo kan bepaald worden hoeveel schadevergoeding uw werkgever u moet betalen voor dit bedrijfsongeval die door onzorgvuldigheid van uw werkgever heeft kunnen ontstaan. Een zeer vereenvoudigde berekening zou de volgende kunnen zijn.
- Uw grote teen maakt voor 8 procent deel uit van uw been, en uw been maakt weer voor 24 procent deel uit van uw lichaam. Dit betekent dat u dan 8 procent van 24 procent is 1,9 procent blijvend invalide bent.
- Als uw hand voor 19 procent deel is van uw arm en uw arm is voor 29 procent deel uit van uw lichaam, dan is uw blijvende invaliditeit bij compleet functieverlies van uw hand 5,5 procent.
Functionele invaliditeit en de hoogte van de schadevergoeding
Als u uw werk niet meer kunt oppakken dient u hier middels een schadevergoeding voor te worden gecompenseerd. Het is echter niet de functionele invaliditeit die de hoogte van de schadevergoeding bepaald. Of het letsel ertoe leidt dat u uw werk niet meer kunt oppakken bepaald vooral de hoogte van de schadevergoeding bij blijvende invaliditeit. Of u arbeidsongeschikt bent geraakt door uw blijvende invaliditeit hangt af van het beroep wat u uitoefende en hoe erg invalide u bent geworden.
- Bent u autoverkoper en moest uw duim geamputeerd worden door een ongeval dan bent u functioneel invalide. U heeft een functionele invaliditeit maar u kunt na uw herstel uw werk als autoverkoper weer oppakken.
- Bent u echter gitarist van beroep, dan kunt u echt niet zonder uw duim op uw gitaar meer spelen zoals u dat kon voor het ongeval. U bent dan in dezelfde mate functioneel invalide als de autoverkoper. De functionele invaliditeit is hetzelfde, maar u kunt als gitarist niet meer werken.
De schadevergoeding voor de gitarist en de autoverkoper zullen uiteen lopen. De gitarist zal door zijn verlies aan arbeidsvermogen een veel hoger schadevergoeding krijgen dan de telefonische verkoper die geen arbeidsvermogen heeft verloren.
Blijvend invalide en een schadevergoeding
Als u voor altijd een deel van uw lichaam moet missen, of dat nu een amputatie is of het verlies van de functie van een deel van het lichaam, uw leven is anders dan voor het ongeluk of ongeval. U lijdt schade. Schade in de vorm van extra kosten die u moet maken en schade in de vorm misgelopen levensgeluk. Voor de extra kosten wilt u een schadevergoeding claimen en voor het emotionele leed wilt u een smartengeld uitkering claimen.
Voor een schadevergoeding komen alle kosten in aanmerking die u voor het ongeluk of ongeval anders niet gehad zou hebben. Deze kosten kunnen aanzienlijk en divers zijn:
- u heeft wellicht extra hulp in de huishouding nodig,
- iemand die uw tuin doet omdat het zelf niet meer gaat,
- extra reiskosten naar het ziekenhuis of het revalidatiecentrum,
- inkomstenderving omdat u niet meer of maar gedeeltelijk kunt werken,
- vergoeding voor achterstand die u oploopt bij uw studie,
- wellicht moeten er aanpassingen plaats vinden aan uw huis, etc.
Alle kosten die u zonder de lichamelijke aandoening en de psychische gevolgen daarvan niet gemaakt zou hebben, komen voor een schadevergoeding in aanmerking.
Smartengeld uitkering bij blijvende invaliditeit
Bij blijvende invaliditeit is er ook vaak sprake van veel emotioneel leed. Voor emotionele en psychische schade die u hebt opgelopen kunt u in aanmerking komen voor smartengeld. Een vergoeding voor alle pijn en verdriet die u buiten uw schuld hebt moeten ondergaan en de rest van uw leven nog zal moeten ondergaan. Hierbij gaat niet alleen om:
- alle verdriet van het ongeluk,
- de pijn van de behandeling in het ziekenhuis en de revalidatie.
Maar het gaat ook om situaties in de toekomst.
- Hoe vaak moet weer opnieuw geopereerd worden?
- Hoe veel last gaat u nog krijgen van fantoompijnen?
- Hoe pijnlijk is het als u steeds met de vaak zichtbare lichamelijke tekortkoming wordt geconfronteerd?
- Hoe zwaar is de psychische belasting als u steeds met de angstgevoelens van het ongeluk te maken krijgt?
- Hoe moeilijk is het te verwerken dat het vinden van een partner niet meer zo gaat als voor het ongeval?
- Hoe veel verdriet bezorgd de confrontatie met u verminkte lichaam u elke dag?
Voor dit alles kunt u een vergoeding krijgen in de vorm van een smartengeld uitkering. De hoogte van het smartengeld is gerelateerd aan de gevolgen van uw blijvende invaliditeit en de rest van uw leven. Voorbeelden van uitgekeerde bedragen voor situaties van permanente invaliditeit staan beschreven in de Smartengeld gids. Deze eerder uitgekeerde smartengeld bedragen bieden een goede referentie. Hoe hoger het percentage blijvende invaliditeit, hoe hoger het bedrag aan smartengeld zal zijn.
Blijvende invaliditeit vergoeding veilig stellen
Om een maximale vergoeding te krijgen voor de letselschade is het raadzaam u te laten adviseren door een letselschadespecialist. Blijvend invalide zijn brengt veel ongemakken en kosten met zich mee. Zorg dat u een eerlijke vergoeding krijgt. Uw wederpartij is waarschijnlijk een ervaren letselschadedeskundige van een verzekeringsmaatschappij. Zorg dat u zich goed laat informeren en adviseren.
Meest gestelde vragen over blijvend invalide na een ongeval
Schadevergoeding is een vergoeding voor de materiële schade die iemand lijdt als gevolg van blijvende invaliditeit, zoals medische kosten, verlies van inkomsten en kosten voor aanpassingen aan de woning. Smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade, zoals pijn, verdriet en gederfde levensvreugde.
Ja, het is mogelijk om de hoogte van de schadevergoeding bij blijvende invaliditeit te laten herzien als er sprake is van nieuwe omstandigheden die een negatieve invloed hebben op de blijvende invaliditeit of als er nieuwe informatie beschikbaar komt die van invloed kan zijn op de hoogte van de vergoeding.
Dit is afhankelijk van de complexiteit van de zaak en de snelheid waarmee de aansprakelijkheid wordt erkend. Gemiddeld duurt het enkele maanden tot enkele jaren voordat de schadevergoeding wordt uitgekeerd. De aansprakelijke partij is wel verplicht om u direct een voorschot te geven op de schadevergoeding.