U heeft een botsing gehad omdat uw voorligger plotseling hard op zijn rem is gaan staan. Door het onverwacht hard remmen bent u er van achter op gebotst. U hield voldoende afstand maar de botsing door plotseling hard remmen van de auto voor u, kon u niet meer voorkomen. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid?
U kon er niets aan doen. U zat goed op te letten en hield afstand. Als uw voorganger niet zo hard en abrupt had geremd, dan had u voldoende tijd gehad om te remmen en een botsing te voorkomen. Degene die een botsing van achterop veroorzaakt is bijna altijd aansprakelijk, maar is dat bij hard remmen ook zo?

Een veel voorkomende oorzaak van achterop aanrijdingen is dat automobilisten plotseling hard op de rem gaan staan. Ondanks dat er voldoende afstand wordt gehouden door de achterligger is een botsing vaak niet te voorkomen. Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor letselschade in zo een verkeerssituatie?
In de regel is de auto die een andere auto van achteren raakt aansprakelijk. Immers als er voldoende afstand was gehouden, dan had de automobilist op tijd kunnen remmen en een botsing met de achterkant van zijn voorligger kunnen voorkomen. Maar is dat in een situaties waarbij er plotseling hard op de rem is gaan staan ook het geval? Vervalt de aansprakelijkheid van de achterop komende auto als er geen verkeersnoodzaak was om zo plots te remmen?
Botsing van achteren door noodzakelijk onverwacht hard remmen
De wet is duidelijk over auto’s, bestelwagens, bussen of vrachtwagens die hun voorganger aanrijden. Bij een botsing van achteren is bijna altijd het voertuig wat van achterop komt aansprakelijk voor alle letselschade. Een automobilist, buschauffeur, vrachtwagenchauffeur of elke andere verkeersdeelnemer moet voldoende afstand houden op zijn voorganger. Er moet voldoende tijd zijn om op tijd te remmen.
De automobilist van de auto die achterop is gekomen kon de botsing niet voorkomen. De automobilist zat goed op te letten en hield voldoende afstand. Maar als iemand voor je vol op zijn rem gaat staan, dan is een kop-staart botsing haast niet te voorkomen. Is degene die achterop komt dan wel aansprakelijk?
Als de auto voor u remt moet er voldoende afstand zijn zodat ook u op tijd kunt remmen. Ook als uw voorganger plotseling hard remt moet er voldoende afstand zijn om te kunnen remmen en een botsing te voorkomen. U moet er rekening mee houden dat de verkeerssituatie zo kan zijn dat uw voorganger een noodstop moet maken en vol in de remmen moet.
Ook bij een botsing door plotseling hard remmen is de achterligger in principe aansprakelijk voor alle letselschade.
Uitzonderingen op de achterop aanrijding regel
Toch is het niet zo dat in alle verkeerssituaties waarbij iemand van achteren aangereden wordt de achterligger altijd aansprakelijk is.
Botsing van achteren na het inhalen
Als u wordt ingehaald door een andere auto en deze gaat te vroeg naar rechts en geeft u daardoor te weinig ruimte, dan wordt u gesneden en is de voorligger aansprakelijk voor alle letselschade. Ook al werd de ander van achteren aangereden na het inhalen, toch is deze aansprakelijk omdat deze verkeersdeelnemer u te weinig ruimte overliet door u de snijden.
Botsing van achteren na remmen voor overstekend dier
Als u remt voor overstekende dieren, dan moet u rekening houden met de verkeerssituatie en het overige verkeer. Brengt u door het remmen de veiligheid van de andere verkeersdeelnemers in gevaar, dan bent u aansprakelijk voor hun letselschade als het remmen voor het dier tot een verkeersongeval leidt.
Botsing van achteren in een rijdende file
Als u stil staat in de file en iemand rijdt u van achteren aan waardoor u doorschiet en op uw beurt uw voorganger aanrijdt, dan is degene die u van achteren heeft aangereden aansprakelijk voor de letselschade van uw voorganger. Als u aan het filerijden bent en iemand botst bij u van achteren op uw auto en u schiet daardoor tegen uw voorganger aan, dan bent u wel aansprakelijk. U had bij het filerijden voldoende afstand moeten bewaren om te kunnen remmen.
Botsing door plotseling hard remmen
Als u plotseling hard remt, dan moet uw achterligger voldoende afstand houden om op tijd te kunnen stoppen. Echter, als er een botsing door plotseling hard remmen ontstaat zonder dat er een verkeersnoodzaak was om zo abrupt te remmen, dan is de plotselinge remmer aansprakelijk te stellen voor de bij het ongeluk ontstane letselschade.
Botsing door plotseling hard remmen zonder verkeersnoodzaak
Als er een botsing door plotseling hard remmen ontstaat, dan is het criterium voor de aansprakelijkheid van de plots remmende auto of er een verkeersnoodzaak was. Was er een noodzaak dat de automobilist plots remde omdat de verkeerssituatie de automobilist daartoe aanleiding gaf.
Botsing door plotseling hard remmen zonder verkeersnoodzaak: abrupte remmende auto is aansprakelijk voor alle letselschade
Heeft de plotseling remmende automobilist niet moeten remmen omdat de veiligheid van de overige verkeersdeelnemers in het geding was, en was er dus geen verkeersnoodzaak, dan is de achterop rijdende automobilist niet aansprakelijk.
Aanrijding door onverwacht hard remmen bij een stoplicht
Ook in een verkeerssituatie waarbij de voorligger bij een stoplicht hard op de rem trapt, gelden de verkeersregels voor plotseling hard remmen.
Een auto, motor, vrachtwagen, bus, bestelbus moeten allemaal voldoende afstand houden op de voorligger in het verkeer. Dusdanig veel afstand dat de automobilist, buschauffeur, vrachtwagenchauffeur of motorrijder op tijd kan stoppen als er abrupt geremd wordt.
Echter, ook hier is de vraag of er sprake is van een verkeersnoodzaak van toepassing. Wordt er abrupt en onverwacht hard geremd bij een oranje stoplicht, terwijl er nog tijd en ruimte genoeg is om op normale wijze te remmen, dan is de achterop botsende auto niet aansprakelijk.
Als uw voorganger het stoplicht al dusdanig genaderd is dat op een veilige manier stoppen niet meer aan de orde is en uw voorganger besluit toch vol in de remmen te gaan, dan bent u als achterop rijder ook niet aansprakelijk voor de ontstane letselschade.
Bij plotseling remmen moet er een verkeersnoodzaak zijn en mag u de veiligheid van uw mede verkeersdeelnemers niet in gevaar brengen.
Botsing door plotseling hard remmen
De aansprakelijkheid voor de botsing door plotseling hard remmen hoeft niet bij de achterop botsende auto te liggen als er geen verkeersnoodzaak voor het abrupt remmen was. Echter, als u te dicht op de auto van uw voorganger zat, en u dus niet voldoende afstand hebt gehouden, dan bent u altijd aansprakelijk voor de schade.