U heeft een ongeval gehad met uw auto. U bent van de weg geraakt en heeft een eenzijdig ongeluk veroorzaakt. Maar hoe zit het met de afhandeling van de schade? Kunt u de schade claimen bij de verzekering? Wat dekt de verzekering allemaal? Een eenzijdig ongeval met auto: hoe krijg ik de schade vergoed?
U heeft niemand aangereden, maar zit zelf wel met flinke schade. U heeft schade aan uw auto. Die wilt u vergoed hebben. Maar wellicht bent u gewond geraakt en heeft u letselschade opgelopen. U wilt ook deze schade vergoed hebben van de verzekeringsmaatschappij.

Een eenzijdig ongeval is een ongeval waarbij slechts één verkeersdeelnemer betrokken is. De bestuurder raakt om één of andere reden van de weg. Onoplettendheid, slecht weer of ergens door worden afgeleid zijn vaak de redenen. De gevolgen kunnen divers zijn. Bij eenzijdige ongevallen komen auto’s op diverse manieren tot stilstand. De auto:
- rijdt een lantaarnpaal om,
- ramt tegen een muur aan,
- komt tegen een boom tot stilstand,
- rijdt een paaltje omver,
- raakt in een slip en rijdt een verkeersbord plat,
- botst tegen de vangrail aan,
- komt op zijn kop in de berm terecht,
- belandt in het water,
- botst tegen een geparkeerde auto aan.
Er is altijd schade aan de auto en soms ook lichamelijk en psychische schade bij de bestuurder of inzittenden. Tegen een boom aanrijden kan een verkeersongeval met ernstige gevolgen zijn. Bomen geven niet mee en een botsing met een boom kan daarom aanzienlijke lichamelijke schade met zich meebrengen.
Oorzaken van een eenzijdig ongeval met auto
Niet goed opletten, afgeleid zijn of slechte weersomstandigheden zijn wel de top drie waarom eenzijdige ongevallen plaatsvinden. Bestuurders van een auto of ander voertuig raken om uiteenlopende redenen van de weg. De bestuurder:
- verliest de controle over het stuur,
- is afgeleid door bellen achter het stuur met zijn mobiele telefoon,
- had meer aandacht voor zijn routekaart of tomtom,
- valt achter het stuur in slaap,
- slipt van de weg af door een glad wegdek,
- beantwoordt mail onder het rijden of is aan het what’s appen achter het stuur,
- raakt van de weg bij slecht zicht door de laag hangende zon,
- wordt afgeleid door zijn aandacht vragende kinderen achterin,
- is vermoeid en dommelt met ogen open af en toe weg,
- glijdt van de weg door opvriezende wegdelen bij vorst,
- raakt van de weg door slecht zicht door harde regenval tijdens het rijden,
- zat te lezen tijdens het rijden achter het stuur.
Om welke reden uw auto ook van de weg is geraakt: u heeft bij het eenzijdige ongeval schade opgelopen. Wellicht bent u gewond geraakt, of zat er nog iemand bij u in de auto die er slecht aan toe is. De onkosten bij letselschade van u of uw inzittende kunnen flink oplopen.
U heeft het eenzijdige ongeval zelf veroorzaakt, dus hoe zit het dan met het vergoeden van de schade. Welke schade dekt de verzekering? De schadeposten dienen zich direct na het eenzijdige ongeval al aan. Er zijn verschillende verzekeringen waar u mogelijk een beroep op kunt doen:
- wettelijke aansprakelijkheidsverzekering,
- all-risk verzekering,
- schadeverzekering voor inzittenden,
- ongevallenverzekering voor inzittenden.
Wat dekt de verzekering bij eenzijdig ongeval met auto
Als u een ongeluk in uw eentje veroorzaakt, dan bent u zelf aansprakelijk voor de schade. Het hangt ervan af hoe u verzekerd bent, wat de verzekering dekt en uitbetaald. Als er ook andere mensen bij u in de auto zaten, dan wordt hun letselschade altijd vergoed. Vergoed via de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering of via de schadeverzekering voor inzittenden. Of de schade aan uw auto of de letselschade van u als bestuurder wordt vergoed, hangt van de soort verzekering af die u heeft.
Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering
Iedereen die in een auto rijdt heeft een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is voor automobilisten verplicht. De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering moet ervoor zorgen dat als u bij een aanrijding iemand anders schade toebrengt, dat deze schade aan de ander altijd wordt vergoed. Ook als degene die u aanrijdt letselschade oploopt, dan wordt deze letselschade ook vergoed.
Had u iemand bij u in de auto zitten die letselschade heeft opgelopen, dan dekt deze wettelijk aansprakelijkheidsverzekering dit ook. Uw eigen schade wordt bij een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering niet gedekt, die moet u zelf betalen. Dus bij eenzijdige ongevallen wordt de schade aan uw auto en uw eigen letselschade niet gedekt door deze verzekering. Rijdt u uw auto total loss of heeft u alleen blikschade, u krijgt van de verzekering niets vergoed.
All-risk verzekering
Een all-risk verzekering dekt bij een eenzijdig ongeval, naast alles wat u bij een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering vergoed krijgt, ook de schade die u aan uw eigen auto heeft veroorzaakt.
- Heeft u met uw auto tegen een boom aangereden of een lantaarnpaal omgereden en de auto is total loss, dan krijgt u de dagwaarde van uw auto vergoed.
- Heeft u blikschade opgelopen, dan betaalt de verzekering u de reparatiekosten.
- Heeft u echter letselschade opgelopen, dan valt dit niet onder de all-risk verzekeringsvoorwaarden.
Letselschade wordt niet uitbetaald. Bij een all-risk verzekering is alleen de schade aan uw auto er extra bij verzekerd.
Ongevallenverzekering voor inzittenden
Een ongevallenverzekering voor inzittenden is geen verzekering die een schadebedrag uitkeert, deze soort verzekering keert een vaste vergoeding uit. Er wordt bij een ongevallenverzekering voor inzittenden een vast bedrag uitgekeerd. Als u, of iemand die bij u in de auto zit, bij het eenzijdige ongeval komt te overlijden of blijvend invalide wordt, dan wordt er een al vooraf in de verzekeringspolis vastgesteld schadebedrag uitgekeerd.
Schadeverzekering voor inzittenden
Als u een schadeverzekering voor inzittenden hebt, dan bent u het best verzekerd bij een eenzijdig ongeval met uw auto. Deze niet verplichte verzekering dekt alle schade van u als ook alle personen die bij u in de auto zaten ten tijden van het ongeval. Alle letselschade van de bestuurder en de inzittenden wordt bij de schadeverzekering voor inzittenden vergoed, als u tenminste deze verzekering heeft afgesloten.
Letselschade bij eenzijdige ongevallen in het verkeer
Bij een eenzijdig ongeval met auto of bestelbus ontstaat er schade aan uw auto, maar er kan ook letselschade ontstaan. Lichamelijk en ook psychische schade aan uzelf of aan de overige inzittenden van uw auto. Letselschade is door de verzekering gedekt bij:
- een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor de inzittenden van de auto, maar niet voor de bestuurder,
- een all-risk verzekering voor de inzittenden van de auto, maar niet voor de bestuurder,
- een schadeverzekering voor inzittenden voor alle inzittenden van de auto, ook voor de bestuurder.
Onderschat de schadeposten die bij letselschade kunnen ontstaan niet. Er kunnen veel extra uitgaven om de hoek komen kijken als u gewond bent geraakt. Zeker als u arbeidsongeschikt bent geraakt, dan lopen de schadeposten snel op.
Ook als een opgelopen letsel chronische is, blijven de onkosten doorlopen. Een berucht letsel bij een eenzijdig ongeval met auto is een whiplash. De letselschade uitgaven kunnen flink gaan oplopen als u na een eenzijdig ongeval whiplash symptomen constateert:
- nekpijn,
- hoofdpijn,
- duizeligheid,
- concentratiestoornissen.
Whiplash klachten ontstaan door een slingerbeweging van de nek en kunnen langdurig voor klachten zorgen. Wees erop attent dat de whiplash klachten zich soms pas na maanden openbaren.
Bezoek direct na een eenzijdig ongeval een arts
Mocht u letsel hebben opgelopen na een eenzijdig ongeval, bezoek dan direct uw huisarts of ga naar de spoedpost van het ziekenhuis. Het is, vooral bij een whiplash, van belang dat zo snel mogelijk na het ongeval een medisch dossier wordt aangelegd. Een medisch dossier is belangrijke bewijsvoering om aan te tonen dat u de lichamelijke klachten heeft opgelopen door het ongeval. Verzekeringsmaatschappijen willen als ze op kosten gejaagd worden door voordurende letselschade, de discussie nog wel eens aangaan of de whiplash aandoening wel door het eenzijdige ongeluk is gekomen.