Er wordt veel gefietst. Een fietsongeluk met letselschade wil dan ook nog wel eens voorkomen. Aangereden door een auto, aangereden op de fiets door een andere fietser of een fiets ongeval door een slecht wegdek.
Allemaal zaken die kunnen leiden tot ernstige letselschade en daarmee flinke kosten als gevolg van het fietsongeluk. Gebroken arm, hersenletsel, gebitsletsel, gebroken heup, schaafwonden, hoofdletsel of andere fracturen en botbreuken. Vooral als er ook een auto betrokken is bij het fietsongeluk kan de schade aanzienlijk zijn. Een fietser heeft echter een speciale beschermde status, die van invloed is op de hoogte van de schadevergoeding.

Zelfs als u als fietser volledig schuldig bent aan het ongeluk, dan kunt u alsnog voor een schadevergoeding in aanmerking komen als u op uw fiets aangereden bent door een gemotoriseerd voertuig. Fietsers worden in de wet namelijk extra beschermd. Fietsers hebben ten opzichte van andere gemotoriseerde voertuigen een beschermende status in het verkeer.
Fietsers zijn zogenaamde kwetsbare verkeersdeelnemers die als ze worden aangereden op de fiets ernstig letsel zullen oplopen door dit fietsongeval. De automobilist zal waarschijnlijk geen letselschade oplopen omdat de bestuurder in zijn ‘veilige’ auto zit. Hierdoor kunt u als fietser bijna altijd, ook als het uw schuld niet is, de schade op de automobilist verhalen en een schadevergoeding eisen.
50% fietsongeluk regeling als u bent aangereden op de fiets
Een fietsende verkeersdeelnemer heeft een dusdanige beschermde status bij een verkeersongeval dat de bestuurder van een auto altijd voor 50% aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade aan de fietser. Het maakt daarbij niet uit of de fietser nu schuld had aan het ongeluk of niet. Als de fietsende verkeersdeelnemer allerlei verkeersfouten heeft gemaakt en de automobilist valt helemaal niets te verwijten dan krijgt de automobilist toch nog voor 50% de schuld toegewezen van het fietsongeval.
Als u dus wordt aangereden op de fiets door een auto dan heeft u nooit meer dan 50% schuld aan het verkeersongeval. Als de automobilist een fout heeft gemaakt dan is deze volledig aansprakelijk voor de letselschade en dient de schade ook volledig vergoed te worden. Als de fietser en de bestuurder van de auto allebei fout zijn geweest dan wordt naar evenredigheid de schuld verdeeld. Hiervoor zult u of uw letselschade expert in onderhandeling moeten met de wederpartij.
Schadevergoeding eisen bij letselschade fietsongeluk
Als u bent aangereden op de fiets en letsel heeft opgelopen door het fietsongeluk dan wilt u deze vergoed zien. U lijdt door het fietsongeluk immers schade door de schuld van een ander. U maakt kosten die u, als u het fietsongeval niet had gehad, niet zou hoeven te betalen.Wellicht moet u bijvoorbeeld:
- extra huishoudelijke hulp inschakelen omdat u niet alles meer zelf kunt;
- heeft u veel meer reiskosten omdat u vaak naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum moet rijden;
- loopt u studieachterstand op omdat u een tijd niet meer naar school kunt;
- krijgt u minder inkomsten omdat u uw werk niet of maar gedeeltelijk kunt hervatten na het fietsongeluk.
Allemaal kosten die u niet had hoeven te maken als u niet bij het fietsongeluk betrokken was geweest. Omdat automobilisten altijd direct voor de helft aansprakelijk zijn, is een letselschade claim bijna altijd succesvol. Als u beiden fouten heeft gemaakt, dient u of uw letselschade jurist te onderhandelen met de tegenpartij over de mate waarin u schuld heeft gehad aan het fietsongeluk en daarmee in welke mate er schadevergoeding uitbetaald moet worden.
Beschermende verkeerswetgeving voor een fiets ongeval
De belangrijkste wet die de speciale positie van de fietser regelt is de wegenverkeerswet. Het betreffende artikel 185 luidt als volgt.
Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of – indien er een houder van het motorrijtuig is – de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is.
De eigenaar of houder die het motorrijtuig niet zelf bestuurt, is aansprakelijk voor de gedragingen van degene door wie hij dat motorrijtuig doet of laat rijden. Het eerste en het tweede lid vinden geen toepassing ten aanzien van schade, door een motorrijtuig toegebracht aan loslopende dieren, aan een ander motorrijtuig in beweging of aan personen en zaken die daarmee worden vervoerd. Dit artikel laat onverkort de uit andere wettelijke bepalingen voortvloeiende aansprakelijkheid.
Letselschade door slecht wegdek
Als fietsende verkeersdeelnemer kunt u niet alleen letselschade oplopen als u wordt aangereden op de fiets maar ook als u te maken krijgt met een slecht wegdek. Gaten in het wegdek, losse tegels, niet sluitende putdeksel kunnen allemaal redenen voor een fietsongeluk zijn. Ook hierbij maakt u kans op een schadevergoeding. De beheerder van de weg, vaak de gemeente of de provinciale overheid, kan dan aansprakelijk gesteld worden voor de door u opgelopen letselschade.