Fietsers hebben extra wettelijke bescherming bij een fietsongeval met een gemotoriseerde verkeersdeelnemer. De onbeschermde fietser krijgt bij een ongeval in het verkeer met ernstiger letsel en meer letselschade te maken dan een veel beter beschermde bestuurder van een auto, bus of vrachtauto.
Fietsers hebben bij een fietsongeval een extra grote kans op schade. De wet beschermt daarom fietsers extra om een verkeersongeval te voorkomen. Met deze extra wettelijke bescherming voor de fietser zegt de wet dat voor de aansprakelijkheid de schuld niet de doorslaggevende factor is. Hierdoor moeten bestuurders van motorvoertuigen extra goed opletten bij een fietser in het verkeer.

Fietsers worden dan ook kwetsbare verkeersdeelnemers genoemd. Zij beschikken niet over middelen die bestuurders van auto’s en motoren wel hebben. Bumpers, een motorkap, kreukelzones, airbags zorgen ervoor dat na een fietsongeval de bestuurders van gemotoriseerde voertuigen veel minder kans op letsel hebben dan een fietsende verkeersdeelnemer. Reden om in artikel 185 van de wegenverkeerswet te regelen dat deze kwetsbare verkeersdeelnemers hun letselschade kunnen verhalen op de tegenpartij, ook al hebben zij schuld aan het ongeval.
Mobieltje raadplegen en mobiel bellen vaker oorzaak fietsongeval
In tegenstelling tot auto’s, motors en bromfietsen is mobiel bellen tijdens het fietsen toegestaan. Er is geen wet of verbod die zegt dat het voor een fietser verboden is om tijdens het fietsen mobiel handheld te bellen. Dit betekent niet dat u altijd vrijuit gaat.
Volgens artikel vijf en zes van de wegenverkeerswet 1994 zegt dan u als fietser een boete kunt krijgen als door de schuld van een bellende fietser een verkeersongeluk ontstaat waarbij iemand overlijdt of ernstig lichamelijk gewond raakt, het overige verkeer op de weg gehinderd wordt door het mobiel bellen of dat de fietser die met zijn mobieltje bezig is en een gevaar op de weg veroorzaakt of zou kunnen veroorzaken.
Fietsers zijn zwakkere verkeersdeelnemers en worden wettelijk extra beschermd.
Mobiel bellen in het verkeer is en blijft gevaarlijk omdat dit de aandacht van de weg en het verkeer er niet is.
Aansprakelijkheid bij ongeval met fiets
Er wordt bij de aansprakelijkheid bij een fietsongeluk wettelijk een grens gelegd op de leeftijd van veertien jaar. Wanneer kinderen bij een aanrijding betrokken zijn met een motorvoertuig terwijl zij zelf op een fiets zaten en jonger zijn van veertien jaar, dan is de bestuurder van het motorvoertuig voor de volle 100% aansprakelijk voor de schade. Alle schade die het kind oploopt bij het fietsongeval moet door de bestuurder worden vergoed.
De bestuurder van het motorvoertuig is altijd aansprakelijk voor het fietsongeval, tenzij de bestuurder overmacht daadwerkelijk kan aantonen. De bestuurder moet dus bewijzen dat hem geen verwijt treft. In de praktijk is dit verre van eenvoudig.
Als de persoon die op de fiets zat ouder is dan veertien jaar dan is de bestuurder van het motorvoertuig altijd minimaal voor 50% aansprakelijk voor de opgelopen schade. Een fietser heeft bij een ongeval met zijn fiets dus altijd maximaal voor de helft schuld en daarmee wordt de minimaal altijd de helft van de schade vergoed door de bestuurder van het motorvoertuig. Of de bestuurder van het motorvoertuig voor meer dan de helft aansprakelijk wordt gesteld hangt af van de verkeersfouten die beiden hebben gemaakt. De bestuurder van het motorvoertuig dient dan wel de fouten van de fietser aan te tonen.
Wat te doen na een fietsongeval
Bij veel fietsongevallen komt het voor dat de fietser de aansprakelijkheid laat zitten. Zeker als de fietser zich schuldig acht aan het verkeersongeval of doordat men denkt dat de schade wel meevalt of omdat de gewoon niet bekend is wie degene nu is die het verkeersongeval heeft veroorzaakt. Het gevolg is dat de schade voor de fietser na het ongeval aanzienlijk kan zijn. Het is daarom van belang na een fietsongeluk een aantal zaken niet te vergeten.
- Zorg dat u altijd het kenteken noteert of fotografeert met uw mobiele telefoon.
- Noteer de naam en het adres van de bestuurder en de naam van de autoverzekering.
- Schakel bij letselschade de politie in en laat een proces verbaal opmaken.
- Noteer ook de namen en contactgegevens van getuigen van het fietsongeval.
U loopt anders de kans dat u als fietser zelf opdraait voor de, wellicht blijvende, gevolgen van het ongeval. Het kan namelijk heel goed gebeuren dat de letselschade pas na enige tijd zichtbaar wordt.
Vooral kinderen betrokken bij verkeersongeval met de fiets
Veel kinderen raken betrokken bij een ongeval met de fiets. Dit zijn in tachtig procent van de gevallen geen ongevallen waar een motorvoertuig bij betrokken is. Het zijn eenzijdige ongevallen. De reden hiervoor is dat kinderen in het verkeer afgeleid worden. De mobiele telefoon speelt hierbij een belangrijke rol:
- mobiel bellen;
- chatten onder het fietsen;
- facebook pagina controleren;
- gamen en spelletjes spelen;
- en vooral whatsappen.
Bestuurders van motorvoertuigen dienen dus extra attent te zijn bij fietsende kinderen. Immers ze letten zelf slecht op en als bestuurder van een motorvoertuig bent u ervan verzekerd dat u ieder geval al voor de helft van de schade aansprakelijk bent. Wat komt voor schadevergoeding in aanmerking bij letselschade? Als u letselschade hebt opgelopen door een fietsongeval dan kunt u schadevergoeding claimen en mogelijk een smartengeld uitkering.
Schadevergoeding claimen voor verschillende schadeposten
Schade die voor vergoeding in aanmerking komen zijn alle kosten die u niet had gehad als niet betrokken was geweest bij het verkeersongeval. Denkt u hierbij aan huishoudelijke hulp die u moet inhuren, aanpassingen aan uw huis, reiskosten naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Maar u kunt ook denken aan loonschade. Een vergoeding omdat u niet meer of niet volledig meer kunt werken. Een smartengeld uitkering krijgt u voor de emotionele en psychische schade. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de geleden pijn. Onderzoekt u de mogelijkheden voor een letselschade vergoeding bij een fietsongeval goed.