Als duidelijk is wat alle schade is, kan uw letselschadezaak definitief worden afgewikkeld. Dit gebeurt in een vaststellingsovereenkomst waarin een finale kwijting wordt afgesproken. Een verklaring dat er niets meer van elkaar te vorderen is. Er kan niet worden teruggekomen op het eindbedrag.
Wat is finale kwijting? Finale kwijting is een afspraak tussen partijen waarbij verklaard wordt dat ze niets meer van elkaar te vorderen hebben en afstand doen van hun recht om ooit nog eens terug te komen op de letselschade zaak.

Een letselschade zaak eindigt als de medische eindtoestand van het slachtoffer is bereikt. Als de medische eindtoestand is bereikt, dan is precies duidelijk wat de schade is. Er is duidelijkheid over de schade die nog te verwachten is en die financieel gecompenseerd moet worden door de aansprakelijke wederpartij. De uiteindelijke hoogte van de totale schadevergoeding is duidelijk.
Een medische eindtoestand is bereikt als er geen onduidelijkheid meer is over het verloop van het letsel bij het slachtoffer:
- als u volledig herstelt bent van al uw klachten,
- als de kans op verder herstel vrijwel nihil is.
- Uw arts heeft aangegeven dat u uitbehandeld bent. Dit betekent niet dat u ook van uw klachten af hoeft te zijn. Het is ieder geval wel duidelijk dat u niet verder zal herstellen.
Omdat nu bekend is wat de nog te verwachte schade en de daarmee samenhangende financiële gevolgen zijn, kan de schadevergoeding balans worden opgemaakt.
Hiertoe maakt uw letselschade advocaat samen met de aansprakelijke partij afspraken. Deze afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Vast onderdeel van de vaststellingsovereenkomst is de afspraak tot finale kwijting.
Finale kwijting in vaststellingsovereenkomst
Als uw letselschadezaak wordt afgewikkeld, dan worden alle afspraken in een vaststellingsovereenkomst opgenomen. Bij het maken van de afspraken moeten verschillende zaken vastgesteld worden:
- beperkingen en de gevolgen,
- restklachten en de gevolgen,
- uiteindelijke materiële schade,
- uiteindelijke immateriële schade,
- betalingsvoorwaarden,
- voorbehouden,
- finale kwijting,
- belastinggarantie, etc.
Belangrijk bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst is dat er geen zaken in terecht komen die u als slachtoffer later zullen benadelen. Om dit te vermijden kunnen er voorbehouden afgesproken worden. Bij een voorbehoud geldt de finale kwijting voor dat betreffende voorbehoud niet.
Eén van de bepalingen in de overeenkomst is de finale kwijtingsclausule. Hiermee doen u en de aansprakelijke partij afstand van het recht om ooit nog terug te komen op de letselschadezaak. Dit betekent voor u dat u niet meer een schadevergoeding kunt claimen als er schade voordoet die u niet had voorzien. Alleen schades die in deze eindafrekening staan, en waarover is afgesproken deze te vergoeden, wordt geld overgemaakt door de wederpartij.
Bij finale kwijting doen partijen afstand van hun recht om ooit nog op de letselschadezaak terug te komen, de zaak wordt definitief en voor altijd afgesloten
Aan de andere kant kan de aansprakelijke partij de afgesproken schadevergoedingen ook niet meer intrekken als blijkt dat de schade toch meevalt. Er kan na een finale kwijting niet meer teruggekomen worden op de zaak.
Bij finale kwijting kan geen aanspraak meer worden gemaakt op een schadevergoeding van toekomstige schade. Als hierover in de vaststellingsovereenkomst geen afspraken zijn gemaakt, is de letselschadezaak definitief afgewikkeld.
Is finale kwijting verplicht?
U bent niet verplicht om een finale kwijtingsclausule op te nemen in uw vaststellingsovereenkomst, hoe graag de aansprakelijke tegenpartij dat ook wilt.
Het is ook niet altijd aan te raden om deze clausule op te nemen. Als de toekomst nog onzekerheden met zich meebrengt, weet u ook niet wat u aan financiële schade nog kunt verwachten. U wilt niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan als gevolg van uw letsel.
Het is helemaal al niet verstandig om deze finale kwijtingsclausule op te nemen als de medische eindtoestand überhaupt nog niet bereikt is of er geen overeenstemming is over de vaststelling van de toekomstige schade. Dan is het onverstandig om hiermee akkoord te gaan.
Verzekeraars willen nog wel eens aandringen op het opnemen van een finale kwijtingsclausule. Soms met een groot bedrag aan schadevergoeding als aanmoediging, verzekeraars willen graag dossiers definitief sluiten. Het hangt van alle medische onzekerheden af of het verstandig is om hierop in te gaan.
Het opnemen van een voorbehoud
Een afspraak tot een definitieve afwikkeling waarbij er geen recht meer is om een claim voor een schadevergoeding in te dienen, kan worden voorkomen door het maken van een voorbehoud in de vaststellingsovereenkomst.
Er kunnen afspraken worden gemaakt die ervoor zorgen dat als de afgesproken situatie zich voordoet, uw letselschade zaak weer kan worden geopend en opnieuw een vordering kan worden ingediend. U kan met de opgenomen voorbehouden weer terugkomen op de overeenkomst.
Alleen als u in uw vaststellingsovereenkomst een voorbehoud opneemt, kunt u in de toekomst nog een vergoeding vorderen
Voorbehouden worden vaak opgenomen als het gaat om verslechtering van de medische situatie. De beperkingen als gevolg van uw letsel nemen toe of u moet verder behandeld worden aan uw letsel. Het is dan prettig om het voorbehoud gemaakt te hebben. U weet immers niet wat de totale schade nog zal gaan worden.
Vaststellingsovereenkomst zonder voorbehoud
Verzekeraars willen altijd graag een zaak definitief afsluiten. Regelmatig bieden zij een hogere schadevergoeding als er een finale kwijting zonder voorbehoud kan worden afgesproken. Zolang uw medische eindtoestand niet is bereikt of als er toch nog onduidelijkheden zijn over uw medische situatie in de toekomst, is het raadzaam geen finale kwijtingsclausule in uw vaststellingsovereenkomst af te spreken.
Meest gestelde vragen over de volledige afstand van rechten
Finale kwijting is een juridische term die verwijst naar een overeenkomst tussen partijen waarbij zij afstand doen van verdere aanspraken en geschillen met betrekking tot een specifieke kwestie of situatie.
Het verlenen van finale kwijting houdt in dat een partij formeel instemt om afstand te doen van verdere claims, vorderingen of geschillen met betrekking tot een bepaalde zaak. Dit betekent dat er geen verdere juridische stappen kunnen worden ondernomen met betrekking tot die specifieke kwestie.
Ja, finale kwijting is in de meeste gevallen bindend tussen de betrokken partijen. Zodra beide partijen akkoord gaan met de finale kwijtingsovereenkomst en deze ondertekenen, zijn zij gebonden aan de voorwaarden en kunnen zij geen verdere juridische stappen ondernemen met betrekking tot de specifieke zaak.
In sommige gevallen kan finale kwijting worden herroepen als er sprake is van fraude, dwaling of als er andere geldige redenen zijn waarom de overeenkomst niet bindend zou moeten zijn. Het is echter belangrijk om juridisch advies in te winnen om de specifieke omstandigheden te beoordelen.
Hoewel het niet altijd verplicht is om finale kwijting schriftelijk vast te leggen, wordt het sterk aanbevolen om de overeenkomst schriftelijk op te stellen en door alle betrokken partijen te ondertekenen. Op die manier worden de voorwaarden duidelijk en kunnen mogelijke geschillen in de toekomst worden voorkomen.