Hondenbeten komen veel voor. Soms een lichte verwonding maar soms ook met ernstige letselschade, met littekens, verminkingen of trauma en angstgevoelens tot gevolg. U bent gebeten door een hond en wilt een schadevergoeding eisen na de beet van een hond voor alle opgelopen schade.
Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een hondenbeet? Als u bent gebeten door een hond, wie heeft er dan schuld aan het bijt ongeval? Liep de hond los en was de eigenaar niet in de buurt? Viel de hond u zomaar aan of liep u deze te pesten? Reed u op de fiets en werd u door de hond aangevallen? Bij wie kunt u de schade claimen?

Wanneer u door de beet van de hond slechts lichte verwondingen heeft opgelopen, dan zal de verzekeringsmaatschappij snel de schade vergoeden. Maar wat als u ernstige schade heeft opgelopen. Als de beet van de hond littekens in het gezicht heeft veroorzaakt? Littekens die nooit meer weggaan en waar u veel verdriet van heeft.
Of als u een tijd niet meer kunt werken en uw inkomen hierdoor achteruit gaat. Of wellicht heeft de hond u in uw pols gebeten waardoor u als violist arbeidsongeschikt bent geraakt. Mogelijk stagneert uw sociale leven omdat u de straat niet meer op durft, zo bang bent u dat u weer oog in oog met een hond komt te staan. Bij ernstige letselschade kan de schade aanzienlijk oplopen.
Wie is aansprakelijk als u bent gebeten door een hond
Artikel 179 van het Burgerlijk Wetboek stelt: ‘De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad’ (art. 6:179BW). Dit artikel bepaalt dat als u door een hond van iemand anders wordt gebeten, de eigenaar of bezitter van de hond bijna altijd aansprakelijk is voor de schade die zijn viervoeter heeft veroorzaakt.
Voor alle aangerichte schade is de bezitter of eigenaar aansprakelijk. De schuldvraag is daarbij niet aan de orde, de eigenaar of bezitter is altijd aansprakelijk. Hondeneigenaren hebben bijna altijd een aansprakelijkheidsverzekering waar de schadevergoeding door een beet van een hond deel van uit maakt. De schade door de beet van de hond wordt meestal dan ook volledig vergoed. Bent u gebeten door een hond en wilt u een schadevergoeding voor al uw opgelopen schade, dan kunt u zich richten tot aansprakelijkheidsverzekeraar van de bezitter of eigenaar van de bijtende hond.
Gebeten door een hond en recht op vergoeding schade
Als u bent gebeten door een hond, dan wilt u een schadevergoeding claimen voor alle schade die u heeft opgelopen. Mogelijk heeft u alleen schade aan uw kleding, bril of horloge die stuk is gegaan. Maar als iemand is gebeten door een hond dan raakt deze vaak gewond. Een verwonding waar u aanzienlijke letselschade van kunt oplopen. Als de schade groter is dan alleen de schrik en wat beschadigde kleding, dan wordt dit meestal snel vergoed door de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar van de hond. Als u bent gebeten door een hond en de schade is ernstiger en u houdt er ook ernstige gevolgen aan over, dan zal deze aansprakelijkheidsverzekeraar minder toeschietelijk zijn.
Ondanks dat eigenaren van honden aansprakelijk zijn, zal de verzekeraar bij grotere bedragen aan letselschade proberen te beargumenteren dat het voor een deel ook wel eigen schuld is.
- Had u het bijtincident niet uitgelokt?
- Had u er niet zelf voor gekozen om met de hondentraining mee te doen?
- Heeft u zich niets aangetrokken van de waarschuwingen van de eigenaar?
Of u nu gebeten bent door een opgewonden pitbull, valse herdershond, losgebroken rottweiler, agressieve Franse buldog of aangevallen en gebeten door een labrador, golden retriever, rottweiler, terriër, teckel of een chihuahua, er kan worden beargumenteerd dat u zelf voor een deel schuld heeft aan de hondenbeet. Als u bent gebeten door een hond en de eigenaar is volledig aansprakelijk, dan krijgt u al uw schade vergoed. Als u voor een deel zelf schuldig bevonden wordt, dan krijgt u voor dat deel de schade niet vergoed. Is de eigenaar voor 80% aansprakelijk gesteld, dan moet u 20% van de door u opgelopen letselschade zelf betalen.
Gebeten door een hond het een schadevergoeding claimen
Als u te maken hebt gehad met een bijtincident en u heeft daardoor letselschade opgelopen, dan dient u als eerste de eigenaar van de bijtende hond aansprakelijk te stellen. U stelt de eigenaar van de hond aansprakelijk door deze een brief te sturen waarin u:
- meldt wat er is gebeurt,
- wat uw schade is,
- dat u de persoon aansprakelijk stelt voor alle schade die u hebt opgelopen,
- dat u de persoon aansprakelijk stelt voor alle schade die u door het letsel mogelijk nog gaat oplopen in de toekomst.
Het is aan het baasje van de hond in welke mate deze zijn aansprakelijkheid erkend. Bij volledige aansprakelijkheid wordt alle schade vergoed.
Als u bent gebeten door een hond, dan is de bezitter of eigenaar van de hond in eerste instantie altijd aansprakelijk.
Bijna elke hondenbezitter heeft een aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekeraar zal uw claim verder afhandelen. U kunt alle onkosten die het gevolg zijn van het bijtongeval indienen. Denkt u hierbij aan:
- reiskosten naar het ziekenhuis,
- verbandmiddelen die niet worden vergoed door uw ziektekostenverzekering,
- compensatie van het verlies van inkomen als u geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken,
- compensatie van de kosten van het sportabonnement waar u geen gebruik van maakt,
- uw extra te maken juridisch kosten,
- vergoeding eigen risico van de zorgverzekering, etc.
Maar ook immateriële zaken kunt u opvoeren. Als u bent gebeten door een hond en ook emotioneel schade hebt opgelopen, dan kunt u een schadevergoeding voor gederfde levensvreugde claimen. Dit wordt smartengeld genoemd.
Smartengeld vergoeding voor psychische gevolgen
Vleeswonden waarbij de huid ernstig beschadigt raakt is een veel voorkomende aandoening als iemand is gebeten door een hond. Deze verwonding heeft vaak lelijke littekens tot gevolg die het slachtoffer de rest van zijn leven zal houden. Littekens waar iemand zich voor schaamt en waar het slachtoffer verdriet over heeft, waar het slachtoffer onder lijdt. Zeker als de littekens niet afgedekt worden door kleding. Een slachtoffer lijdt hier psychisch onder.
Een ander veel voorkomende psychische aandoening die mensen overhouden aan een beet van een hond zijn gevoelens van angst. Angst voor een hond die ze aaien tot angst voor elke hond die in de straat te zien is en zelfs angstgevoelens om niet meer uit huis te durven. Ook hier lijden de slachtoffers psychisch onder.
Ook deze emotionele en geestelijke schade kunt u claimen bij de eigenaar. U kunt hiervoor een smartengeld vergoeding claimen. Dit is een schadevergoeding om al het:
- verdriet,
- pijn,
- leed.
Ook de geestelijk schade die het gevolg zijn van het letsel dient te worden compenseeerd. Een smartengeld vergoeding is één van de schadeposten die u bij de eigenaar van de hond kunt claimen.
Schadevergoeding voor kosten voor rechtshulp
Omdat u een schadevergoeding voor alle extra kosten kunt indienen, kunt u ook uw onkosten voor juridische hulp indienen. Als u niet was gebeten door een hond en de letselschade niet had opgelopen, had u immers deze rechtshulp kosten niet gemaakt. Wettelijk is de aansprakelijk partij verplicht om ook alle rechtshulp kosten te voldoen. Is de tegenpartij maar voor een deel aansprakelijk gesteld, dan moet u een deel van de rechtshulp kosten zelf betalen.
Meest gestelde vragen
Naast een materiële schadevergoeding heeft u mogelijk recht op een smartengeld vergoeding. Een schadevergoeding voor alle verdriet, pijn en leed wat u door de beet van de hond hebt opgelopen. Dit kan gaan om het vergoeden van: verdriet over de zichtbare littekens in het gezicht, traumatische ervaring van de beet, voortdurende pijnklachten, angstaanvallen als het slachtoffer als deze een hond op straat tegenkomt, pijn van de herhaaldelijke operaties van de plastisch chirurg, etc. Hoeveel smartengeld van een hondenbeet u kunt krijgen hangt af van de ernst en de gevolgen van de psychische schade. De smartengeld bedragen zijn over het algemeen niet hoog. Voor hondenbeten worden bedragen tussen de € 100,- tot € 8000,- uitgekeerd. Bij het laatste bedrag moet u denken aan zeer ernstige en blijvende schade.
U bent gebeten nadat u zelf de hond aan het opfokken, tarten en tergen bent geweest. Heeft u, omdat u de hond zelf hebt lopen ophitsen en opruien, wel recht op een schadevergoeding? U heeft de hond lopen provoceren waardoor u bij de hond opzettelijk een reactie uitlokte. De hond reageerde door te bijten. Toch heeft u recht op een schadevergoeding. De eigenaar is altijd aansprakelijk voor de schade die zijn hond bij een ander veroorzaakt. Het kan wel zijn dat u maar een deel van het schadebedrag vergoed krijgt.
Is een aangifte bij de politie nodig om een schadevergoeding van de letselschade te kunnen claimen? Heeft u letsel opgelopen door de beet van een hond, dan heeft u recht op vergoeding van alle materiële schadeposten en mogelijk een smartengeld uitkering. Maar is het nodig om daarvoor aangifte te doen? Nee, om in aanmerking te komen voor vergoeding van alle schade is aangifte bij de politie doen niet nodig. Alle hondenbezitters hebben een aansprakelijkheidsverzekering en als de hondeneigenaar de schuld erkent, zal de verzekeraar de schadevergoeding uitkeren. Wordt het bijtincident ontkent, dan zijn een aangifte en vooral contactgegevens van getuigen wel van belang.