U bent op straat gevallen. Een uitstekende tegel, een putdeksel, een gat in de weg, een boomstronk of een ongelijk trottoir waardoor u ten val bent gekomen? Gestruikeld over stoeptegel en gewond geraakt? Wie vergoedt uw schade? Is de gemeente aansprakelijk voor uw opgelopen letselschade?
Het komt regelmatig voor. Mensen die op straat ongelukkig ten val komen door een oneffenheid in de straat. Stoeptegels die los liggen, gaten in de weg, wortels van bomen die u over het hoofd heeft gezien. Als u bent gestruikeld over een scheve stoeptegel dan lijkt dat als een klein ongevalletje. En in de praktijk is dat vaak ook zo. Maar wat nu als u daarbij meer dan alleen een schaafwond oploopt.

Als u iets breekt en gewond raakt omdat u bent gestruikeld over een stoeptegel of gat in de weg. De letselschade kosten kunnen mogelijk flink oplopen. Wie draait dan op voor uw schade? U kon er niets aan doen dat de tegel uitstak of dat het gat in de weg zat. Of toch wel? Had u beter moeten opletten? Of had de gemeente het onderhoud van de stoep of weg beter moeten doen. Kunt u de gemeente, die de wegbeheerder is, aansprakelijk stellen voor slecht onderhoud van de weg en voor uw schade laten opdraaien?
Gestruikeld over stoeptegel en gemeente aansprakelijk stellen
Degene die de weg beheerd moet ervoor zorgen dat de weg of bijbehorende stoep goed onderhouden is. Goed onderhoud is nodig om ervoor te zorgen dat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan door een slecht wegdek:
- dat stoeptegels niet los liggen,
- dat er geen gaten in de weg zitten,
- dat trottoirs niet ongelijk zijn,
- dat weg openbrekingen zijn afgezet,
Kortom dat de weg goed onderhouden en veilig is om te gebruiken. Dat is de taak en de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder. Binnen de gemeentegrenzen is de gemeente de verantwoordelijke wegbeheerder. Als de weg niet goed wordt onderhouden en kan u zijn gestruikeld over:
- stoeptegel,
- boomstronk,
- uitstekende tegel,
- gat in de weg
- of ander onvolkomenheid.
U kunt dan de gemeente aansprakelijk stellen voor de schade. U kunt uw opgelopen letselschade claimen bij de gemeente.
Val over losliggende stoeptegel eigen schuld of schuld gemeente?
- Is een valpartij als gevolg van een scheve of losliggende stoeptegel altijd de aansprakelijkheid van de gemeente?
- Kunt u de gemeente als wegbeheerder altijd aansprakelijk stellen voor uw letselschade?
- Gestruikeld over stoeptegel betekent dat dan automatisch dat de gemeente de portemonnee moet trekken om bij schade deze volledig te voldoen?
- Of had u als voetganger niet wat beter moeten opletten?
- Had u niet kunnen constateren dat de tegel scheef lag, dat de stoep ongelijk was, dat de stoeptegel los lag?
- Is het niet uw eigen verantwoordelijkheid dat u oplet waar u loopt?
- Moet een voetganger er zich niet gewoon van bewust zijn dat stoepen geen biljartlakens zijn?
Tot op bepaalde hoogte vinden rechters dat een voetganger zelf goed moet opletten waar deze loopt. De gemeente is in de stad niet voor elke struikelpartij op de openbare weg aansprakelijk te stellen. Rechters zijn van mening dat voetgangers moeten opletten. Veel schadeclaims worden daarom niet gehonoreerd.
Wanneer is gemeente aansprakelijk bij struikelen over stoeptegel
Als rechters willen beoordelen of de weg op stoep aan de eisen voldoet, dan wordt er gekeken naar het gebruik van het wegdek en hoe groot het gevaar dan is bij het gebruik daarvan. Voetgangers mogen bij het gebruik van een stoep ervan uitgaan dat er oneffenheden zijn.
Als de oneffenheid minder dan drie centimeter is dan gaan rechters ervan uit dat dit een te verwachten oneffenheid is. Voetgangers moeten hier zelf attent op zijn en zijn als ze struikelen over de stoeptegel zelf verantwoordelijk. De drie centimeter voor een scheve tegel wordt gezien als een voor een voetganger mogelijk te verwachten en te voorziene oneffenheid van een trottoirtegel. De gemeente kan dan niet worden aangesproken op het struikelen over de scheve of losliggende stoeptegel.
Gestruikeld over stoeptegel: gemeente niet altijd aansprakelijk voor de opgelopen schade.
Maar ook dan is drie centimeter geen harde scheidslijn tussen het aansprakelijk stellen van de gemeente of niet. Indien gestruikeld over stoeptegel die los zit bij een goed aangegeven weg openbreking of een scheve stoeptegel aan de rand van een parkeerterrein, dan kan een voetganger verwachten dat het verschil in hoogte tussen de stoeptegels mogelijk meer is dan de drie centimeter. Van een voetganger mag verwacht worden dat deze hier rekening mee had kunnen houden. De gemeente is dan niet aansprakelijk als u bent gestruikeld over stoeptegel of andere losliggende klinkers.
Gemeente niet aansprakelijk bij geen gelegenheid tot herstellen
Ook kan de gemeente niet aansprakelijk worden gesteld als deze geen weet had van de situatie. Ook moet de gemeente als wegbeheerder de tijd hebben gehad om de uitstekende stoeptegel te repareren. Als een stoeptegel net is los komen te zitten en u valt erover, dan kan redelijkerwijs van de gemeente niet verlangd worden dat deze de aansprakelijkheid op zich neemt. Als u dan bent gestruikeld over een stoeptegel, een losse putdeksel of ongelijke klinkers, dan kunt u de gemeente niet aansprakelijk stellen als deze geen gelegenheid heeft gehad om de onveilige situatie te herstellen.
Voetganger moet ook zelf opletten op scheve en losliggende stoeptegels
Gestruikeld over stoeptegel en letselschade claimen bij de gemeente is geen vanzelfsprekendheid. Een voetganger moet er van uitgaan dat stoepen, wegen en trottoirs niet effen zijn en dat stoeptegels en putdeksels los kunnen zitten. Zijn de oneffenheden groot of had de gemeente kunnen weten van de onveilige situatie van de weg en toch geen onderhoud hebben gepleegd, dan is de gemeente wel aansprakelijk voor uw letselschade.