U bent tijdens uw busrit lelijk ten val gekomen in de bus. U heeft schade opgelopen. U bent gewond geraakt en wilt een letselschade vergoeding ontvangen voor al uw schade. U wilt een schadevergoeding claimen. Gevallen in bus en schade opgelopen, wat nu?
Kunt u de busmaatschappij aansprakelijk stellen voor de schade door uw verwondingen? Is de vervoersmaatschappij aansprakelijk als u bent gevallen in de bus? Is de val in de bus uw eigen schuld of had de buschauffeur beter moeten opletten?

Als u verwondingen oploopt tijdens uw busrit, dan kunt u onverwacht tegen allerlei onkosten aan lopen. Als uw letsel later ernstiger blijkt dan het in eerste instantie leek, dan kan het zijn dan er verschillende letselschade schadeposten gaan ontstaan waar u eerst helemaal niet bij stil stond. Als de busmaatschappij aansprakelijk is voor uw opgelopen schade, dan vergoed deze al uw onkosten.
Bijna altijd is het de vervoersmaatschappij die aansprakelijk is voor de letselschade, of u nu bent gevallen in bus, gevallen in trein of gevallen in tram. Degene die het openbaar vervoer verzorgd, is bijna altijd aansprakelijk te stellen voor de schade. Voor een schadevergoeding na val in bus moet u een aantal zaken regelen.
Een ongeval in bus en verwondingen oplopen
U moet erop kunnen vertrouwen dat u zonder al te veel risico op een ongeval veilig moet kunnen reizen met het openbaar vervoer of gehuurde touringbus. Ook bij een ritje met de bus zit een ongeluk in een klein hoekje. Elke dag raken er wel buspassagiers betrokken bij een ongeval tijdens hun busrit met verschillende oorzaken.
- De stadsbus stopt plotseling omdat de stadsbus bij een aanrijding met een auto betrokken raakt.
- De chauffeur van de buurtbus maakt plotseling een scherpe bocht met te hoge snelheid.
- De buschauffeur moet een noodstop maken en remt onverwacht krachtig.
- De touringbus krijgt een klapband waardoor de achterkant van de touringbus een onverwachte slinger maakt.
- De busbestuurder remt bij de bushalte hard af terwijl u net uit uw stoel aan het opstaan was.
- Door het natte weer is de vloer van de streekbus spekglad geworden.
- U moet staan maar door defecte handvatten kunt u zich niet vasthouden.
U kunt hierdoor verschillende verwondingen oplopen. Door de onverwachte slingerbeweging loopt u nekpijn en mogelijk een whiplash op, door de val in de bus breekt u de botten van uw arm of uw polsgewricht, u loopt hoofdletsel op omdat u uw hoofd flink heeft gestoten. Gevallen in bus kan ook betekenen dat uw persoonlijke eigendommen stuk zijn gegaan. Een bril is stuk gegaan, uw laptop is gevallen en doet het niet meer of uw horloge is gebroken. Als u bent gevallen in de bus dan wilt u uw letselschade vergoed hebben. Daartoe dient u een claim in te dienen bij de vervoerder. U dient daarvoor de vervoerder eerst aansprakelijk te stellen.
Aansprakelijk stellen van de vervoerder na val in de bus
De busonderneming is bijna altijd aansprakelijk als u bent gevallen in de bus. Het busbedrijf heeft, door u een buskaartje te verkopen, een overeenkomst met u gesloten dat u door het busbedrijf veilig vervoerd wordt. De buschauffeur dient uw veiligheid te waarborgen tijdens de rit. U moet erop kunnen vertrouwen dat u veilig zal worden vervoerd.
Gevallen in bus? De vervoerder is bijna altijd aansprakelijk voor de valpartij in zijn bus.
Dit betekent dat de buschauffeur als belangrijke taak heeft situatie te vermijden die de veiligheid van zijn buspassagiers in gevaar zou kunnen brengen. Door het afsluiten van deze overeenkomst heeft het busbedrijf een zorgplicht en is daarom bijna altijd aansprakelijk als een passagier in de bus valt. Gevallen in bus en schade opgelopen omdat u gewond bent geraakt? Stel de vervoersmaatschappij direct aansprakelijk voor al uw letselschade.
Gevallen in bus? Bezoek dan direct een arts
Als u bent gevallen in de bus dan krijgt u te maken met de verzekeringsmaatschappij van het busbedrijf. Bijna alle openbaar vervoersbedrijven en particuliere busbedrijven zijn verzekerd voor ongevallen in hun bussen. Gevallen in bus en verwondingen opgelopen betekent bijna altijd dat u uw schade moet claimen bij de verzekeringsmaatschappij van het busbedrijf.
Als u te maken krijgt met ernstig letsel door het vallen in de bus, dan wil de verzekering nog wel eens moeilijk doen. Als u door uw letsel niet meer kunt werken, dan lopen de kosten namelijk snel op. Bij beruchte letsels als een whiplash of bepaalde rugletsels kan dit voorkomen. Zorg daarom dat u als u gewond bent geraakt uw huisarts of de spoedpost van het ziekenhuis bezoekt. Deze kan uw lichamelijke en psychische klachten in uw medische dossier vastleggen. Hiermee wordt er een causaal verband gelegd met het ongeval in de bus. De verzekeringsmaatschappij kan dan later niet aanvoeren dat u mogelijk de ontstane klachten pas zou hebben gekregen, tijdens een ander ongeval, in de weken na de val in de bus.
Geen aansprakelijkheid voor vervoerder
De busmaatschappij heeft als vervoerder bij een valpartij een vergaande zorgplicht voor zijn buspassagier. De busmaatschappij kan zijn aansprakelijkheid voor het ongelukkig vallen van een passagier alleen ontlopen als:
- het busbedrijf en de buschauffeur helemaal niets is te verwijten valt,
- het niet mogelijk was om het vallen in de bus te voorkomen.
Als u bent gevallen in de bus, dan is bijna altijd het vervoersbedrijf aansprakelijk. Gevallen in de bus betekent dus bijna altijd dat u uw letselschade kunt claimen. Alle schadeposten kunt u declareren bij het aansprakelijke busbedrijf.
Gevallen in bus en schadevergoeding claimen bij busbedrijf
Wat kunt u allemaal claimen als u gewond raakt bij een valpartij in de touringbus of stadsbus? Bij volledige aansprakelijkheid van de vervoerder kunt u alle onkosten die u extra moet maken als gevolg van uw letsel declareren bij het busbedrijf. De wet stelt dat bij letselschade en volledige aansprakelijkheid u geen enkele onkosten hoeft te maken en dat de tegenpartij alles moet vergoeden.
Gevallen in de bus en schade claimen houdt dus in dat u al uw extra uitgaven bijhoudt en de rekening naar de verzekeraar van het busbedrijf stuurt. Ook vallen gemiste inkomsten onder de schadeposten. Raakt u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan kunt u het missen van loon, promoties, bonussen, eindejaarsuitkering e.d. ook opvoeren als schadepost. Daarnaast heeft u mogelijk ook nog recht op een smartengeld vergoeding. Voorbeelden van schadeposten zijn:
- reiskosten naar het ziekenhuis,
- parkeerkosten bij de fysiotherapeut,
- vergoeding voor hulp in de huishouding,
- inkomensverlies,
- eigen bijdrage van medicijnen en verbandmiddelen,
- vergoeding eigen risico zorgverzekering,
- vergoeding van uw sportabonnement waar u geen gebruik van kunt maken,
- kosten studievertraging omdat u uw studie even moet stopzetten, etc.
Alle extra onkosten komen voor een schadevergoeding in aanmerking om te claimen. Het maakt daarbij niet uit of het hele kleine kosten zijn, zoals bijvoorbeeld extra telefoonkosten, of grote kosten, zoals inkomensgarantie tot uw pensioen.
Stel bij val in bus het busbedrijf aansprakelijk voor de schade
Als u bent gevallen in de bus, dan is de eerste stap die u moet nemen het aansprakelijk stellen van de vervoerder. Dit doet u schriftelijk per aangetekende brief. Hierin vermeldt u wat er in de bus is gebeurt, dat u de busmaatschappij aansprakelijk stelt, wat uw schade is en dat u mogelijk nog meer schade verwacht. Het is aan het busbedrijf hun aansprakelijkheid voor de smak die u in de bus heeft gemaakt te betwisten. Gevallen in bus en erkend de busonderneming zijn aansprakelijkheid? U kunt dan een maximale schadevergoeding claimen.