U heeft een ongeval gehad in de metro. U bent ten val gekomen tijdens het instappen of uitstappen of u bent gevallen in de metro en gewond geraakt. U heeft schade en wilt een schadevergoeding ontvangen. Gevallen in metro: hoe de schade vergoed krijgen van een metro ongeval?
Is het metrobedrijf aansprakelijk voor de door u opgelopen schade? Kunt u uw schade als gevolg van uw verwondingen vergoed krijgen van de vervoerder? Heeft u recht op een schadevergoeding? Bijna altijd is de metromaatschappij aansprakelijk voor al uw letselschade en moet al uw schade betalen.

Als u met de al dan niet ondergrondse metro reist, dan verwacht u niet bij een metro ongeval betrokken te raken. U verwacht niet te vallen in de metro en gewond te raken. U maakt bij een val kans op letsel waar u lange tijd mee te maken heeft en wat u flink geld kan gaan kosten. Wellicht moet u herhaaldelijk naar het ziekenhuis reizen, raakt u gedeeltelijk arbeidsongeschikt en mist u daardoor inkomen, moet u uw eigen risico bij uw zorgverzekering opmaken, moet u een eigen bijdrage betalen voor medicijnen en verbandmiddelen, moet u bijbetalen voor uw ergotherapeut of fysiotherapeut. Allemaal extra kosten waar u niet op zit te wachten en die u vergoed wilt zien.
Voor alle extra onkosten die u maakt en voor alle inkomsten die u mist door het trein ongeval, kunt u een letselschade vergoeding eisen van de aansprakelijke partij. Het metrobedrijf is die partij. De vervoerder is wettelijk bijna altijd aansprakelijk als u bent gevallen in de metro of een val hebt gemaakt bij het instappen of uitstappen. Het is de plicht van het metrobedrijf dat als u als passagier met één van zijn metro’s reist, u veilig zonder ongeval naar uw eindhalte wordt gebracht.
Aansprakelijkheid metrobedrijf voor vallen in metro
Artikel 8:105 lid 1 BW stelt dat bij de aankoop van het vervoersbewijs voor de metrorit er een overeenkomst wordt gesloten tussen de metropassagier en het metrobedrijf. Het metrobedrijf krijgt hierdoor een wettelijke zorgplicht naar zijn passagier toe als het gaat om het veilig vervoeren van de reiziger naar de eindbestemming. Het metrobedrijf moet alle maatregelen nemen die nodig zijn om de metropassagier veilig naar zijn eindhalte te vervoeren.
Gevallen in metro? U krijgt bijna altijd uw letselschade als gevolg van het metro ongeval volledig vergoed van het metrobedrijf. De vervoerder heeft de wettelijke plicht alles te doen om uw veiligheid te waarborgen.
Alleen bij bewezen situaties van overmacht kan de vervoerder onder zijn aansprakelijkheid uitkomen. Dit is voor het metrobedrijf erg moeilijk. Gevallen in metro of val gemaakt bij instappen of uitstappen? Dan kunt u het metrobedrijf aansprakelijk stellen voor alle schade die u bij de val hebt opgelopen.
Bezoek snel uw huisarts als u bent gevallen in metro
Als u in de metro gewond bent geraakt, dan gaat uw aandacht uit naar uw verwondingen. Laat uw huisarts of een specialist van het ziekenhuis er snel naar kijken. Dit is niet alleen van belang voor uw gezondheid, maar ook juridisch. Doordat na uw val in de metro uw letsel direct in uw medisch dossier wordt beschreven, kunt u het zogenaamde causale verband met het metro ongeval eenvoudig aantonen. Bij ernstige letsels als whiplash, dwarslaesie of ander letsel waar invaliditeit het gevolg is, wil de verzekeringsmaatschappij van het metrobedrijf nog wel eens tegensputteren als het gaan om het erkennen van de aansprakelijkheid. Zij zullen melden dat u niet bent gevallen in de metro, maar het letsel enkele dagen daarna door een ander ongeval is ontstaan. Dit is met een medische dossier, wat snel na het metro ongeval is opgemaakt, niet mogelijk.
Gevallen in metro en schade claimen bij vervoerder
Om de schade van de valpartij in de metro te kunnen claimen bij de vervoerder, dient u het metrobedrijf eerst aansprakelijk te stellen. Dit doet u per aangetekende brief. Hierin meldt u wat er in het metrotoestel of bij het in- of uitstappen is gebeurt, wat uw schade is, dat u mogelijk nog meer schade verwacht en dat u het metrobedrijf aansprakelijk stelt voor alle letselschade als gevolg van het metro ongeval. Wacht u hier niet te lang mee. De aanspraak op een schadevergoeding verjaart na drie jaar.
Schadeposten die na een val in ondergrondse vergoed worden
Welke schadeposten komen nu voor een schadevergoeding in aanmerking? Waarvoor kunt u na een metro ongeval een schadevergoeding eisen. In principe komen alle extra te maken onkosten voor vergoeding in aanmerking. Ongemerkt maakt u veel verschillende onkosten.
- Kosten van de benzine van uw auto als u weer naar het ziekenhuis moet.
- Het parkeergeld wat u moet betalen als u uw fysiotherapeut bezoekt.
- Eigen bijdrage voor verbandmateriaal en pijnstillers van uw apotheek.
- Vergoeding voor hulp in de huishouding omdat u het niet meer lukt.
- Extra in te huren oppas voor de kinderen omdat u moet rusten.
- Aanvulling op uw inkomen omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt.
- Kosten voor juridische hulp en ondersteuning van een letselschade expert.
- Smartengeld uitkering ter compensatie van al uw geestelijke en emotionele schade.
Gevallen in metro of bij instappen of uitstappen van de metro kan ook voor onverwacht grote schadeposten zorgen. Als u bijvoorbeeld een whiplash of dwarslaesie oploopt, dan bent u de rest van uw werkzame leven arbeidsongeschikt. Dit betekent dat uw inkomensverlies tot uw pensioen aangevuld moet worden door de verzekeraar van het metrobedrijf.
Smartengeld vergoeding voor al uw leed
Eén van de schadeposten die u kunt claimen, is een vergoeding voor psychisch leed. Een vergoeding voor alle pijn, verdriet en gederfde levensvreugde. De pijn van de operatie, het schaamte voor de zichtbare littekens, de depressieve gevoelens omdat u uw eigen werk niet meer kunt oppakken, het verdriet omdat u uw favoriete sportactiviteit gedag hebt moeten zeggen. Ook deze immateriële schadevergoeding kunt u bij de verzekeraar van het metrobedrijf opeisen.