U heeft een lelijke smakkerd gemaakt in de tram. U heeft bij uw val in de tram verwondingen opgelopen. U heeft letselschade en u wilt een schadevergoeding voor alle schade die u op heeft. Is de trammaatschappij aansprakelijk? Gevallen in tram, wat nu te doen en waar heeft u recht op?
Kunt u uw schade door uw val in de tram verhalen op het trambedrijf? Is de trambestuurder aansprakelijk voor uw letselschade? Hoeveel schadevergoeding kunt u krijgen als u bent gevallen in de tram en gewond geraakt? U kunt bijna altijd alle schade vergoed krijgen.

Ongevallen in tramvoertuigen gebeuren. Als u bent gevallen in de tram en gewond geraakt dan kunt u onverwacht voor hoge kosten komen te staan. Deze onkosten kunnen snel oplopen. Als u voor een tijdje arbeidsongeschikt raakt of als u zelf een flink deel moet betalen van uw medische kosten. Ook kan het letsel na weken of maanden plotseling verergeren. Om deze kosten vergoed te krijgen, is het belangrijk te weten dat de vervoerder, het trambedrijf, bijna altijd aansprakelijk is als u bent gevallen in één van zijn trams.
Om de schade van uw val in de tramwagen vergoed te kunnen krijgen moet u iemand kunnen aanspreken op de schade. Deze aansprakelijke partij dient uw letselschade te vergoeden. Dat is wettelijk geregeld. Omdat de trammaatschappij met de verkoop van het tramticket met u een overeenkomst heeft afgesloten u veilig te vervoeren, is het dan ook de vervoerder die bijna in alle gevallen aansprakelijk is en alle letselschade moet vergoeden.
Gevallen in tram en letselschade opgelopen
Een val in een tram zit in een klein hoekje maar de gevolgen kunnen groot zijn. Veel tramongevallen gebeuren door abrupt en plotseling remmen. De tramchauffeur moet een noodstop maken of zit niet goed op te letten en moet op het laatste moment remmen. U valt en breekt een bot. Vaak is dat een breuk in het polsgewricht. Een gebroken pols of gebroken arm komt vaak voor. Maar het kan ook een ernstig letsel zijn, zoals een letsel aan uw hersenen, rug- of wervelkolomletsel of een whiplash. Hoe ernstigere verwonding u oploopt, hoe hoger alle schadeposten zullen zijn. Bij ernstige verwondingen lopen uw onkosten niet alleen snel op, ook mist u inkomsten als u een tijd niet kunt werken of soms helemaal arbeidsongeschikt raakt. Ook vinden regelmatig val ongelukken in trams plaats omdat de vloer door nat weer glad is geworden en bij het instappen en uitstappen in de tram.
Wie is aansprakelijk bij val tijdens een tramrit?
Gevallen in tram, maar wie betaalt nu uw schade? Wie kan u aansprakelijk stellen voor al uw letselschade? Wettelijk is in artikel 8:105 BW geregeld dat het trambedrijf wat u vervoert aansprakelijk is als een trampassagier ten val komt en daarbij verwondingen oploopt. Het is het trambedrijf dat al uw schade moet vergoeden. Omdat de trammaatschappij u een tramkaartje heeft verkocht, heeft zij daarmee meteen een belangrijke zorgplicht op zich genomen om u veilig naar uw eindbestemming te vervoeren. Met het aanschaffen van uw tramkaartje heeft u een overeenkomst afgesloten om, zonder dat u een ongeval of ongeluk kan overkomen, vervoerd te worden. Ook al had uw zelf schuld aan uw valpartij, u hield u bijvoorbeeld niet goed vast toen u moest staan in de tram, dan nog is het de trammaatschappij die had moeten voorkomen dat u ten val zou komen.
Aansprakelijkheid ligt bijna altijd bij de trammaatschappij
Alleen als de vervoerder met bewijs kan aantonen dat het onmogelijk was om te voorkomen dat u zou vallen in het tramrijtuig, dan is deze niet aansprakelijk te stellen voor uw letselschade. Aangetoond zal moeten worden dat de noodstop of het krachtig remmen niet voorkomen had kunnen worden. U zult begrijpen dat dit voor het trambedrijf niet eenvoudig is. Als u bent gevallen in de tram, is het dus zaak om de trammaatschappij volledig aansprakelijk te stellen voor al uw opgelopen letselschade. Wordt de aansprakelijkheid aanvaard door de vervoerder, dan kunt u uw schade claimen.
Schadevergoeding eisen na valpartij in tramstel
Wanneer u pijnlijk bent gevallen en verwondingen hebt opgelopen of persoonlijke eigendommen zijn stuk gegaan, zorg dat uw ongelukkige val wordt geregistreerd. Meldt het voorval aan de tramconducteur en de trambestuurder en zorg dat deze het voorval doorgeeft aan de tramcentrale. Noteer de contactgegevens van getuigen die in hetzelfde tramstel hebben gezeten. Belangrijk hierbij is dat uw lichamelijke en psychische klachten in uw medisch dossier worden opgenomen. Bezoek met uw verwondingen direct uw:
- huisarts of,
- huisartsenpost of,
- spoedeisende hulp van het ziekenhuis.
Vervolgens stelt u de vervoermaatschappij per brief aansprakelijk. U meldt daarin wat er in het tramvoertuig is gebeurd, wat de schade van uw val is, dat u mogelijk nog meer schade verwacht en dat u de vervoerder volledig aansprakelijk acht voor alle schade die u bij de val in de tram heeft opgelopen. Het is aan de vervoermaatschappij de aansprakelijkheid te erkennen. Bij volledige aansprakelijkheid kunt u een maximale schadevergoeding claimen. Al uw schadeposten kunt u dan vergoed krijgen. Dit betekent alle onkosten die u moet maken en alle inkomsten die u moet missen door uw letsel.
Schadeposten als u bent gevallen in tram
Bij letselschade kunt u in principe alle schadeposten claimen die voor u extra onkosten zijn. Kosten die u vanwege uw letsel omdat u bent gevallen in de tram moet maken. Dit kunnen parkeerkosten bij het ziekenhuis zijn tot aanvulling van uw loon omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt. De meeste trammaatschappijen zijn verzekerd voor ongevallen bij hun in de tramtoestellen. De verzekeringsmaatschappij zal u de schadeposten vergoeden. Ook kunt u een smartengeld vergoeding claimen voor uw immateriële schade voor al uw leed, bijvoorbeeld:
- pijn van de operatie,
- verdriet omdat u niet goed meer kunt sporten,
- depressiviteit omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt,
- schaamte voor uw zichtbare littekens, etc.
Een smartengeld vergoeding is een compensatie van al het psychische- en emotionele leed wat het gevolg is van uw letsel. Smartengeld is één van de schadeposten die u mee kunt nemen in uw letselschade claim.
Gevallen in tram: stel trammaatschappij direct aansprakelijk
Wacht niet te lang met het claimen van de schade als u bent gevallen in de tram. Ook bij een ongeval in het openbaar vervoer is een verjaringstermijn van drie jaar van toepassing. Uw claim is verjaard als u niet binnen drie jaar het trambedrijf aansprakelijk stelt. Daarna kunt u geen aanspraak meer maken op een schadevergoeding. Door de vervoerder aansprakelijk te stellen wordt de verjaring gestuit. Gevallen in tram en gewond geraakt? Stel zo spoedig mogelijk de trammaatschappij aansprakelijk.