U heeft een ongeval in de trein gehad. U bent daardoor ten val gekomen en hebt verwondingen opgelopen. U wilt uw schade van de val vergoed zien. U vindt dat de NS of ProRail de schade moet betalen. Gevallen in trein en hoe schadevergoeding claimen?
Doordat u gewond bent geraakt bij het ongeval in de trein maakt u kosten. Kunt u de vervoerder aansprakelijk stellen voor uw schade? Hoe claimt u een vergoeding bij de NS of Prorail? Gevallen in bus en alle letselschade vergoed krijgen van de Nederlands Spoorwegen, hoe doet u dat?

Als u bent gevallen in de trein en daarbij gewond bent geraakt, dan kunt u voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Door uw verwondingen zult u onkosten moeten maken. Door de val in de trein of het vallen bij het instappen of uitstappen kunt u meer letselschade oplopen dan op het eerste gezicht duidelijk wordt. Wellicht kunt u een tijd niet werken, moet u uw eigen risico opmaken van uw zorgverzekering, moet u een eigen bijdrage betalen voor medicijnen en verbandmiddelen, is uw fysiotherapie pakket niet afdoende, moet u het vervoer naar het ziekenhuis betalen of moet u extra oppas inhuren voor uw kinderen. Allemaal schadeposten waar u niet op zit te wachten.
U wilt een schadevergoeding ontvangen van de aansprakelijke partij. Als u bent gevallen in de trein, dan is de vervoerder bijna altijd aansprakelijk voor al uw schade. U kunt al deze onkosten vergoed krijgen van NS of ProRail bij een ongeval in de trein of op perron bij instappen of uitstappen. Gevallen in de trein: claim direct al uw schade bij de NS of ProRail.
Treinpassagier krijgt ongeval in de train door vallen
Ongevallen in het treinstel of bij het instappen of verlaten van de trein gebeuren. Natuurlijk verwacht u geen ongeval in de trein. U denkt als passagier veilig vervoerd te worden naar uw eindbestemming. Een ongeval in een trein zit echter in een klein hoekje.
- De hogesnelheidstrein is overvol en omdat u moet staan en zich moeilijk kunt vasthouden komt u in de hogesnelheidstrein ten val en breekt uw pols.
- De treinmachinist moet een noodstop maken waardoor uw hoofd heen en weer geslingerd wordt en u een whiplash oploopt.
- De hoge instap van perron naar trein zorgt ervoor dat u komt te vallen en u breekt daarbij het bot van uw arm.
- De trein ontspoort en door het abrupt remmen van de trein knalt uw hoofd keihard tegen een stang en loopt u hersenletsel op.
- De machinist maakt een fout en moet daardoor krachtig remmen, hierdoor schiet u uit uw stoel en heeft u een botbreuk in uw voet.
- Door slecht onderhoud van het treinstel raakt de stang waar u zich aan vasthoudt los, u valt en krijgt last van rugpijn.
Verwondingen kunnen voor u onkosten veroorzaken. Blijken de verwondingen later ernstig van aard, dan kunnen ze voor aanzienlijke kosten zorgen. U kunt al uw schade claimen bij de aansprakelijke partij. Dit is bijna altijd de vervoerder, vaak de Nederlandse Spoorwegen.
Gevallen in trein en aansprakelijkheid claimen
Door het kopen van uw treinkaartje bent u een overeenkomst aangegaan met de Nederlandse Spoorwegen. De NS legt zich met de verkoop van het treinkaartje zich een zorgplicht op naar de passagier. Zij verbinden zich met de verkoop van het treinticket dat zij de passagier veilig naar de eindbestemming brengt. De NS is verantwoordelijk voor uw veiligheid tijdens de treinrit. U moet zonder ongeval in de trein weer kunnen uitstappen op uw bestemming. Ook draagt de spoorwegmaatschappij er zorg voor dat u veilig kunt instappen, ook als u slecht ter been bent of invalide en van een rolstoel gebruik maakt. Bent u toch betrokken bij een ongeval in de trein, bent u gevallen in de trein of gevallen tijdens het instappen of uitstappen, dan is de NS aansprakelijk voor de valpartij en moet de NS u een schadevergoeding betalen voor al uw schadeposten.
Treinpassagier met letselschade zelf aansprakelijk voor trein ongeval
U bent gevallen in de trein of bij het instappen of uitstappen ten val gekomen en u wilt een schadevergoeding eisen van de NS. Maar soms zijn de Nederlandse Spoorwegen of ProRail niet aansprakelijk voor het ongeval in de trein. Gevallen in trein betekent niet automatisch een maximale schadevergoeding. Als er sprake is van overmacht, dan is de treinpassagier zelf aansprakelijk. De NS moet dan met bewijzen kunnen aantonen dat:
- het niet mogelijk was om het vallen in de trein of een ongeval bij het instappen of uitstappen te voorkomen,
- het handelen van de machinist van de trein geen enkel verwijt treft.
Een situatie van overmacht kan zich bijvoorbeeld voordoen bij een blikseminslag. Het zal de NS bijna niet lukken om een overmachtssituatie aan te tonen. De wettelijke zorgplicht voor de passagiers gaat ver als het gaat om de zorg voor veilig vervoer.
Gevallen in trein en gewond: bezoek een arts
Als eerste meldt u uw ongeval in de trein bij de conducteur en eventueel de trainmachinist. Zorg ervoor dat deze uw valpartij noteert of doorgeeft aan de centrale. Vervolgens dient u direct een arts te bezoeken. Laat uw eigen huisarts of die op de huisartsenpost of een specialist op de SEH uw letsel onderzoeken en alles in uw medisch dossier noteren. Zo worden uw verwondingen geregistreerd. Vooral bij flinke bedragen aan letselschade zal de verzekeraar proberen om onder de hoge letselschade bedragen uit te komen. De verzekeraar van de NS zal wellicht aangeven dat het letsel niet is opgelopen door het trein ongeval maar dat u een paar dagen daarna om een andere reden hard bent gevallen. Een direct opgemaakt medisch dossier kan aantonen dan het letsel is ontstaan door het vallen in de trein. Dus gevallen in trein of bij het instappen of uitstappen: laat u medisch zo snel mogelijk onderzoeken en behandelen.
Schadevergoeding eisen van de NS voor valpartij
Als de NS als vervoerder de volledige aansprakelijkheid op zich heeft genomen, dan kunt u een maximale schadevergoeding claimen voor uw trein ongeval. Bent u gevallen in de trein, dan kunt u al uw onkosten en gemiste inkomsten als gevolg van uw letsel declareren bij de verzekeringsmaatschappij van de NS. Denkt u hierbij onder andere aan:
- reiskosten naar het ziekenhuis of fysiotherapeut,
- medische kosten die niet vergoed worden of eigen bijdragen,
- kosten voor rechtshulp en letselschade advocaat,
- verlies van inkomen door arbeidsongeschiktheid,
- noodzakelijke huishoudelijke hulp,
- studievertraging of stopzetten studie,
- vergoeding voor kapotte bril of horloge,
- kosten voor sportabonnement die u niet meer kunt gebruiken, etc.
U kunt al uw onkosten, die u als u niet was gevallen in trein of bij instappen of uitstappen, als schadepost bestempelen en indienen als letselschade.
Letselschade binnen drie jaar claimen bij trein ongeval
Wacht niet te lang met een schadevergoeding claimen bij de NS als u bent gevallen in trein of gevallen bij instappen of uitstappen. Na drie jaar verjaart de mogelijkheid om een schadeclaim bij de NS in te dienen. Stelt u de NS zo snel mogelijk aansprakelijk. Dit kan eenvoudig met een aangetekende brief waarin u dat meldt. Zo wordt de verjaring gestuit en kunt u rustig werken aan uw letselschade zaak en het vorderen van al uw opgelopen schade.