U heeft een ongeval op het werk gehad. Tijdens uw werk heeft u een lelijke val gemaakt. U bent gevallen op het werk en heeft daarbij letsel opgelopen. Hierdoor heeft u letselschade. U wilt de schade van de val tijdens het werk vergoed hebben.
Een valpartij op de werkvloer komt regelmatig voor. Een val van een trap, steiger, ladder, dak of muurtje zijn veel voorkomende bedrijfsongevallen. Vooral op een bouwplaats vinden er veel val ongelukken plaats. Als iemand van grote hoogte valt, kan de letselschade aanzienlijk zijn.

Bij een ernstig arbeidsongeval dient de arbeidsinspectie ingeschakeld te worden. Als u bent gevallen op het werk en door de val schade hebt opgelopen, dan is in de meeste gevallen uw werkgever die daarvoor aansprakelijk gesteld kan worden. Het maakt dan vaak niet uit of de werknemer zelf onvoorzichtig is geweest of niet goed op heeft zitten letten. De schade die ontstaat als een werknemer een val in werktijd maakt, had vaak kunnen worden voorkomen als de werkgever aan zijn zorgplicht had voldaan. De zorgplicht is wettelijk geregeld en gaat voor werkgevers erg ver. Als u valt tijdens uw werk en daarbij schade oploopt is het bijna altijd zo dat uw werkgever u hierdoor een schadevergoeding moet betalen voor al uw opgelopen letselschade.
Werkgever aansprakelijk als u bent gevallen op het werk
Als een werknemer een ongeluk krijgt, dan is zijn baas al snel aansprakelijk voor de schade die de werknemer tijdens zijn werk oploopt. Een werkgever is in beginsel aansprakelijk als de valpartij tijdens de uitvoering van de werknemer zijn werkzaamheden plaatsvindt. De Arbo-wet stelt onomwonden dat het werk zo georganiseerd moet worden dat er geen nadelige invloed voor de gezondheid en de veiligheid van de werknemer mag zijn. Dit betekent in de praktijk dat uw baas er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat u veilig uw werk kan doen.
- Heeft u wel voldoende instructies gehad om te voorkomen dat u zou gaan vallen? Voorlichting die er voor moet zorgen dat u veilig uw werk kunt doen.
- Hing er wel een veiligheidsnet onder de steiger? Een valnet die u bij een ongelukkige valpartij kan opvangen.
- Had de ladder waarvan u bent afgevallen wel een stroeve rubberen onderkant? Een veiligheidsvoorziening die ervoor zorgt dat de ladder stevig staat en wegglijden kan voorkomen.
- Was u wel gezekerd met een kabel toen u op grote hoogte op het dak werkzaamheden moest verrichten. Een kabel die uw verder vallen zou kunnen doen voorkomen, waardoor u geen smak op de grond zou maken.
- Heeft uw werkgever er wel op toegezien dat u uw veiligheidshelm droeg toen u van de gladde trap afviel?
Uw werkgever moet er niet alleen voor zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Ook dienen alle veiligheidsmaterialen aanwezig te zijn en dient u duidelijke instructies hebben gekregen hoe veilig te werken. Uw baas moet er daarnaast ook nog eens op toezien dat u alle veiligheidsmaatregelen ook goed naleeft. Naast de wettelijk zorgplicht is in de wet vastgelegd (artikel 7:611 Burgerlijk Wetboek) dat een werkgever zich als een goed werkgever moet gedragen. Een werkgever heeft veel veiligheidsverplichtingen. U begrijpt dat een werkgever dan al snel aansprakelijk is als u bent gevallen op het werk en hierbij schade hebt opgelopen.
Aansprakelijkheid werkgever bij val ongeval tijdens werktijd
Onder werktijd bent u gevallen. Ten val gekomen van een steiger, van een gladde trap gevallen, van de ladder geduikeld die niet stevig stond, onderuit gegaan door een natte gladde vloer, val van een hoogwerker omdat u struikelde over al het gereedschap, een valpartij op het werk komt vaak voor. Vooral valpartijen van een hoogte kunnen voor aanzienlijk lichamelijk letsel zorgen.
Een werkgever is al snel aansprakelijk als u bent gevallen op het werk en letselschade hebt opgelopen.
Als u op het werk gewond raakt en letsel oploopt, dan kunt u een schadevergoeding voor al uw onkosten als gevolg van het ongeval claimen bij uw werkgever. Voor alle letselschade kosten kunt u een vergoeding van de schade eisen. Als uw baas volledig aansprakelijk is voor uw letselschade, en dat is bij bedrijfsongevallen meestal het geval, dan kunt u een maximale schadevergoeding claimen. Als werknemer die voor een baas werkt, bent u wettelijk goed beschermd als het gaat om veilig uw werk kunnen uitvoeren. Een werkgever kan alleen aansprakelijk worden gesteld voor een val als de werkzaamheden:
- hebben plaatsgevonden binnen de tijd die nodig was om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren;
- door de werkgever zijn opdragen om uit te voeren;
- hebben plaatsgevonden binnen de werkomgeving van de werknemer.
Het is aan uw werkgever om ervoor te zorgen dat u veilig kunt werken. de zorgplicht bestaat uit drie belangrijke wettelijke verplichtingen. Deze wettelijk bepaalde zorgplicht stelt:
- dat niet alleen alle veiligheidsmaatregelen moeten zijn genomen en dat alle materialen waarmee u werkt in orde en veilig zijn,
- maar uw baas moet er ook voor zorgen dat u hierover goed geïnstrueerd bent geweest,
- daarbovenop moet uw werkgever ook nog controleren of u zich aan de veiligheidsinstructies houdt en controleren of alle materialen in orde zijn.
Dit is heel wat. Dus als u bent gevallen op het werk, dan is er meestal wel iets te vinden waardoor u uw werkgever aansprakelijk kunt stellen voor het bedrijfsongeval.
Schadevergoeding na val op het werk
Als u bent gevallen op het werk en uw werkgever is daarvoor aansprakelijk, dan wilt u dat uw schade wordt vergoed. U wilt een schadevergoeding voor al uw schade. Uw schadeposten kunnen flink oplopen als er sprake is van ernstig geestelijk of lichamelijk letsel door de val. Maar ook bij een kleine valpartij maakt u onkosten waarvoor u een schadevergoeding kunt ontvangen.
In principe kunt u alle onkosten claimen die het gevolg zijn van uw val. Alle kosten die u moet maken, die u niet gemaakt zou hebben als u niet was gevallen, komen in aanmerking om vergoed te worden. Alle extra onkosten kunt u claimen. U heeft meer schadeposten dan u op het eerste gezicht zou denken en ontstaan direct al nadat u bent gevallen op het werk en naar de dokter moet.
Uw onkosten kunnen grote schadeposten zijn, zoals compensatie voor het verlies aan inkomen omdat u gedeeltelijk of mogelijk geheel arbeidsongeschikt bent geraakt door de val. Maar ook klein extra kosten die u niet gemaakt zou hebben als u niet ongeluk was gevallen op het werk. Denk u hierbij aan het parkeergeld voor het parkeren bij het ziekenhuis of de extra telefoonkosten omdat u meer moet bellen. U kunt denken aan de volgende schadeposten:
- compensatie door inkomensverlies;
- reiskosten naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum;
- vergoeding voor het sportabonnement waar u geen gebruik van maakt;
- parkeergeld bij de fysiotherapeut;
- eigen bijdragen voor medicijnen of verbandmiddelen;
- vergoeding van de noodzakelijke huishoudelijk hulp;
- schade aan uw horloge of bril die bij de val stuk is gegaan;
- aanpassingen aan uw huis;
- vergoeding van de kosten van de huisschilder wat u niet meer zelf kunt.
Kortom alle kosten die u extra moet maken komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Houdt u deze kosten goed bij. Het best kunt u een schriftje aanschaffen en hier alles in noteren. Ondanks dat niet overal een bonnetje of factuur van nodig is, is het wel handig om deze wel te verzamelen.
Gevallen op het werk en psychische schade opgelopen
U kunt als u ernstig bent gevallen naast lichamelijk letsel ook geestelijk letsel hebben opgelopen omdat u bent gevallen op het werk. Als u verdriet hebt omdat u door uw letsel uw favoriete hobby niet meer kunt uitvoeren, als u zich schaamt voor de littekens die u van de val hebt overgehouden, als u veel pijn heeft van de operatie of gedurende het revalidatieproces. Allemaal zaken die uw levensvreugde heeft verminderd. Ook voor geestelijk letsel als gevolg van het vallen op het werk kunt u een vergoeding krijgen. Deze immateriële schadevergoeding wordt smartengeld genoemd. Bij de hoogte van de smartengeld vergoeding wordt gekeken naar de mate van impact die letsel heeft op uw dagelijks functioneren.
Arbeidsinspectie als u ernstig bent gevallen op het werk
Soms is uw letsel door de val dusdanig ernstig dat de arbeidsinspectie ingeschakeld moet worden. Bij een zwaar ongeval is het een wettelijke plicht van uw werkgever om de arbeidsinspectie in te schakelen. Dit is verplicht als u als gevolg van een ernstig val ongeluk in het ziekenhuis moet worden opgenomen, komt te overlijden of als er sprake is van blijvend letsel als bijvoorbeeld een amputatie, permanente gehoorschade, blindheid, of andere chronische lichamelijke of geestelijke klachten heeft. Uw werkgever is verplicht de inspectie SZW te informeren bij ernstige val ongelukken onder werktijd.