U bent bij een arbeidsongeval op het werk betrokken geraakt en u heeft flinke schade opgelopen. Hoe zit het met de aansprakelijkheid van uw werkgever. Is uw werkgever aansprakelijk? Gevolgen bedrijfsongeval en het claimen van de letselschade schadevergoeding bij uw werkgever.
U heeft een ongeval tijdens het werk gehad. Bij het uitvoeren van uw werkzaamheden is het mis gegaan. Een bedrijfsongeval waarbij u schade heeft opgelopen. Door het arbeidsongeval heeft u niet alleen schade aan uw kleding, bril of horloge die stuk is gegaan, u heeft mogelijk ook lichamelijk letsel opgelopen. Wellicht heeft u ook psychische schade opgelopen. U wilt deze schade vergoed hebben. U wilt een maximale schadevergoeding.

U deed immers in opdracht van uw werkgever deze werkzaamheden. U moet allemaal onkosten maken die u niet had gehad als het bedrijfsongeluk niet had plaatsgevonden. Wat zijn de gevolgen van een bedrijfsongeval voor u? Hoe krijgt u uw letselschade vergoed? Hoe zit het met de aansprakelijkheid? Is uw werkgever aansprakelijk voor de gevolgen of bent u dat zelf? Hoe zit het met de aansprakelijkheid als de letselschade het gevolg is van een fout op de werkvloer van uzelf? Gevolgen bedrijfsongeval en het eisen van een schadevergoeding op een rij gezet.
Aansprakelijkheid werkgever voor gevolgen bedrijfsongeval
Een werkgever weet dat deze een verantwoordelijkheid heeft naar zijn werknemers. Een werkgever weet dat de gevolgen van een bedrijfsongeval aanzienlijk kunnen zijn. Maar wat een werkgever ook weet, is dat deze een wettelijke zorgplicht heeft voor zijn werknemers. Deze zorgplicht is er om ervoor te zorgen dat de werkgever zich maximaal inspant om te zorgen dat zijn mensen zo veilig mogelijk kunnen werken.
Om de kans op een bedrijfsongeval en de gevolgen daarvan zo klein mogelijk te maken heeft de wetgever veel verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige werkomgeving via wettelijke regelingen bij de werkgever neergelegd. Bij een ongeval tijdens werktijd is de werkgever aansprakelijk voor letselschade die de werknemer oploopt.
Als de werkgever meent dat dit niet zo is, dan moet de werkgever het bewijs daar zelf voor leveren. Wettelijk is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving.
Verplichting om een ongeluk op het werk te voorkomen
De wetgever heeft om zoveel mogelijk bedrijfsongevallen te voorkomen veel aansprakelijkheid bij de werkgevers gelegd. De gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen aanzienlijk zijn. Daarom moet er niet alleen gezorgd worden voor een veilige werkvloer, maar dient dit ook gecontroleerd te worden. Uw baas dient u voordat u met uw werkzaamheden begint goed te hebben geïnformeerd.
- U dient duidelijke werkinstructies te hebben gehad, ook over de wijze waarop u uw werk veilig moet doen.
- U dient over de genomen veiligheidsmaatregelen te zijn geïnformeerd om een ongeluk op het werk zoveel mogelijk te voorkomen.
- Ook dient uw werkgever de uitvoering van de veiligheidsmaatregelen te controleren.
Houdt u zich als goede medewerker wel aan de veiligheidsvoorschriften?
Uw baas dient hier aantoonbaar op toe te zien. Dit is zijn zorgplicht voor zijn personeel. Wetende dat de gevolgen van een bedrijfsongeval aanzienlijk kunnen zijn, moet een werkgever maar aantonen dat deze zijn verantwoordelijkheid hiervoor heeft genomen. Bij een bedrijfsongeluk ligt de bewijslast voor de niet aansprakelijkheid bij uw werkgever. Maar in de meeste gevallen zijn de financiële gevolgen van uw bedrijfsongeval voor de verzekering van uw baas.
Werkgever bijna altijd aansprakelijk voor gevolgen bedrijfsongeval
Uw werkgever is dus altijd aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade tot uw werkgever heeft aangetoond dit niet te zijn. Uw baas moet het bewijs hiervoor zelf aandragen, anders is en blijft deze aansprakelijk voor de gevolgen van het bedrijfsongeval. Dit is geen eenvoudige klus. Uw baas zal moeten aantonen dat hij in alle opzichten heeft voldaan aan zijn zorgplicht om voor u een veilige werkomgeving te bieden.
Hij moet aantonen dat u goed geïnformeerd bent geweest, voldoende werkinstructies hebt gehad om veilig aan het werk te gaan en voldoende informatie hebt ontvangen over de veiligheidsvoorschriften. Ook moet uw baas aantonen dat hij het toepassen van de veiligheidsvoorschriften door u heeft gecontroleerd. Alleen als er niets op zijn zorgplicht valt aan te merken, dan is uw baas niet aansprakelijk voor de schade.
Ook kan uw werkgever onder de aansprakelijkheid voor de financiële gevolgen van een bedrijfsongeval uitkomen als u:
- opzettelijk het ongeval heeft veroorzaakt,
- of als u zich roekeloos heeft gedragen.
Is hierdoor het ongeval op uw bedrijf veroorzaakt, dan kan uw baas het bedrijfsongeluk niet verweten worden.
Arbeidsinspectie inschakelen bij ernstig bedrijfsongeluk
Uw baas moet ongevallen melden bij de arbeidsinspectie als er sprake is van:
- een opname in het ziekenhuis;
- u blijvend letsel oploop;
- of zelfs bij het overlijden van een werknemer op de werkvloer.
De gevolgen zijn dan te ernstig.B ij een ziekenhuis opname gaat het om minimaal een dagopname. Een polikliniek bezoek of een bezoek aan de Spoedeisende Hulp valt daar niet onder. Bij blijvend letsel gaat het om:
- niet omkeerbare letsels als amputatie van bijvoorbeeld been, vinger, teen of arm;
- verlamdheid in een lichaamsdeel;
- chronische uitvalverschijnselen, etc.
Bij een ernstig ongeval op het werk moet er melding gedaan worden bij de inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ook wel de inspectie SZW of arbeidsinspectie genoemd, die onderzoek gaat doen of uw werkgever nalatig is geweest in de uitvoering van zijn verantwoordelijkheden voor uw veiligheid op de werkvloer. De inspectie SZW neemt de gevolgen van een bedrijfsongeval zeer serieus en zal het arbeidsongeval onderzoeken.
Uw werkgever heeft een meldingsplicht, doet hij dit niet dan krijgt uw baas een flinke boete. Ook bij nalatigheid mag uw baas een boete tegemoetzien van de arbeidsinspectie.
Schadevergoeding claimen voor gevolgen bedrijfsongeval
Veel werknemers die betrokken zijn geraakt bij een ongeluk op het werk hebben moeite om een schadevergoeding bij hun werkgever te claimen.
- Ze vrezen dat hun werkgever het claimen van de mogelijk hoge bedragen niet in dank zal afnemen.
- Zij vrezen voor hun baan.
- Zij denken dat een schadeclaim de arbeidsrelatie niet ten goede zal komen.
Hiermee worden de gevolgen van een bedrijfsongeval nog erger. Maakt u zich geen zorgen. Werkgevers kennen de risico’s en gevolgen van een ongeval op het werk, zij zijn voor bedrijfsongevallen allemaal goed verzekerd. Dat is maar goed ook want de letselschade vergoedingen kunnen aanzienlijk oplopen bij ernstig letsel.
- Als u een tijdje niet meer kunt werken als gevolg van het ongeluk op de werkvloer, dan krijgt u dit vergoed.
- Als u de klusjes in huis niet meer kunt doen, zult u een klusjesman moeten inhuren. Dit moet worden vergoed.
- Als u uw cursus niet kunt afmaken door het ongeluk op het werk, dan moet u daar een schadevergoeding voor krijgen.
- Als u niet meer kunt sporten maar uw abonnement loopt nog door, dan moet dit worden vergoed.
- Moet u naar het ziekenhuis of revalidatiecentrum rijden dan kost u dit benzine. D
at moet ook worden vergoed. Alle onkosten die het gevolg zijn van het bedrijfsongeluk komen voor een schadevergoeding in aanmerking.
Wat te doen om de gevolgen van een arbeidsongeval te minimaliseren
Gevolgen bedrijfsongeval bij letselschade en gevolgen bij werkhervatting zijn twee zaken waar u rekening mee moet houden. Natuurlijk wilt u dat alle letselschade wordt vergoed, maar u wilt ook op goede voet blijven met uw werkgever. Immers, voor uw inkomen bent u afhankelijk van het bedrijf. Zorg dat u gedurende de letselschade zaak op goede voet blijft met uw werkgever. Zorg dat de letselschade zonder scheve gezichten bij uw baas wordt vergoed en u na uw herstel weer uw oude werk mag oppakken. Blijf in overleg met elkaar en blijf uit de verwijtende sfeer.