Bij een dwarslaesie is de ruggenmerg beschadigd. De ernst van een dwarslaesie is vooral afhankelijk van de hoogte van de beschadiging in de ruggenmerg. Hoe hoger de beschadiging hoe ernstiger de gevolgen dwarslaesie letsel zijn.
Hoe lager hoe minder erg de lichamelijke beperkingen zullen zijn. Bij een ongeluk of ongeval is de oorzaak een breuk in de wervelkolom. Vervelend aan een dwarslaesie is dat u daar niet van kunt genezen. Het ongeluk of ongeval waar u een dwarslaesie door heeft opgelopen zal u uw hele leven blijven achtervolgen.

Bij een ruggenmerg letsel zit een langdurige revalidatie vast om de gevolgen van het ongeluk zo beperkt mogelijk te houden. Door het ongeluk bent u plotsklaps geheel of gedeeltelijk gehandicapt geraakt. Gevolgen dwarslaesie betekent vooral dat u de controle over een deel van uw lichaam verloren bent. In het verlamde deel van uw lichaam bent u ook uw gevoel kwijt.
Dwarslaesie en de gevolgen voor de werking van het ruggenmerg
Uw wervelkolom bestaat uit allemaal schakels van botten, de wervels. Er zijn:
- halswervels,
- nekwervels,
- borstwervels,
- rugwervels,
- lendenwervels,
- onderrugwervels
- en helemaal onderaan zit uw heiligbeen.
Binnenin de wervels zit het ruggenmerg. Uw ruggenmerg vormt een belangrijk onderdeel van uw centrale zenuwstelsel. Zenuwbanen lopen vanuit uw hersenstam door uw hele ruggenmerg. Uw ruggenmerg is het boodschappenkanaal tussen uw hersenen en al uw spieren. Alle informatie voor uw spieren moet hier door heen. Bij een dwarslaesie zijn hier beschadigingen in opgetreden, wat overigens niet betekent dat het ruggenmerg in zijn geheel is doorgesneden.
Ook kleine beschadigingen kunnen blijvend letsel veroorzaken. De gevolgen van een dwarslaesie aandoening zal zijn dat uw hersenen niet meer goed kunnen communiceren met de rest van uw lichaam. U krijgt uitval van spieren,wat consequenties heeft voor uw motoriek en ook gevolgen heeft voor uw gevoel. Hoe hoog de beschadiging zit hoe ernstiger het letsel en hoe groter de gevolgen zullen zijn voor uw lichamelijke gesteldheid en uw functioneren. Een dwarslaesie is een zeer ernstig letsel met enorme gevolgen voor het slachtoffer.
Gevolgen dwarslaesie soorten
De mate van ruggenmerg beschadiging wordt bepaald door de hoogte van de beschadiging in de wervelkolom. Ook wordt er gesproken over een
- complete dwarslaesie
- en een incomplete dwarslaesie.
Er is sprake van een complete dwarslaesie als alle motoriek en al het gevoel in het onderste deel van de kolom is verdwenen. Een van de gevolgen dwarslaesie letsel zijn ontlasting problemen. De anus kan niet meer worden aangespannen. Als er in geprikt wordt dan voelt u niets meer. Kunt u een van beide nog wel ervaren, dan spreekt met van een incomplete dwarslaesie. Bij een paraplegie is er een beschadiging opgetreden op dwarslaesieniveau ter hoogte van de eerste borstwervel of lager. Bij deze T1 hoogte ontstaat er geen beperkingen aan uw armen. Dit in tegenstelling tot tetraplegie. Hierbij is er letsel ontstaan tussen de eerste en laatste nekwervel. Bij een beschadiging tussen de C1 en C8 ontstaan er functiebeperkingen aan uw armen.
Ook wordt er gesproken over een spinale shock. Deze ontstaat de eerste twee maanden door de zwelling in het aangedane deel van het ruggenmerg. Doordat er geen ruimte is in het wervelkanaal voor de zwelling kan er nog meer letsel optreden. Bij een spinale shock wordt er door medicijnen of een operatie meer ruimte gemaakt om de zwelling te kunnen laten zwellen.
Revalidatie gevolgen dwarslaesie
Schade aan het ruggenmerg is geen gering letsel. Een dwarslaesie wordt niet voor niets ook wel een gebroken rug genoemd. Een uitgebreide revalidatieperiode hoort bij blijvend letsel, u moet immers uw leven voor een belangrijk deel opnieuw inrichten. Een van de gevolgen dwarslaesie letsel is een langdurige revalidatie. Bij de revalidatie van een dwarslaesie letsel worden een aantal zaken opgepakt en opnieuw aangeleerd. Er zal gewerkt worden om
- uw spierkracht te verbeteren,
- incontinentietraining en hoe u daarmee moet omgaan,
- alledaagse handelingen als wassen en aankleden zullen u opnieuw worden aangeleerd,
- leren omgaan met uw nieuwe beperkingen,
- uw conditie zal worden verbeterd,
- de benodigde aanpassingen in uw huis zullen worden bekeken,
- rolstoeltraining,
- decubitus vermijden, etc.
Gevolgen van een dwarslaesie betekent ook dat u waarschijnlijk de beheersing over uw blaasspieren en darmspieren kwijt bent geraakt. Ook hier zult u mee moeten leren omgaan.
Gevolgen voor de schadevergoeding
Een dwarslaesie kan het leven van iemand ingrijpend veranderen. Door het ongeluk raakt iemand van de ene op de andere dag gehandicapt en zal de rest van zijn leven afhankelijk zijn van een rolstoel. De letselschade door het ongeluk zijn groot. Een hoge vergoeding is op zijn plaats. Er is heel veel schade, zowel materiële schade als ook immateriële schade. Schade die zal moeten worden vergoed door degene die verantwoordelijk is voor deze letselschade.
Een groot bedrag aan schadevergoeding en smartengeld is terecht bij deze impact en vorm van letsels. Gevolgen dwarslaesie:
- schadevergoeding voor alle aanpassingen die nodig zijn in huis,
- reiskosten naar het revalidatiecentrum en ziekenhuisbezoek,
- huishoudelijke hulp die nu hard nodig is,
- de tuinman die ingehuurd moet worden,
- inkomsten die u mis loopt omdat u niet meer kunt werken, noem maar op.
Allemaal materiële schadevergoedingen. Maar bij zoveel leed heeft u ook recht op een immateriële vergoeding.
Smartengeld voor het zware letsel
Omdat er bij gevolgen van een dwarslaesie door een ongeval zoveel leed komt kijken worden er voor Nederlandse begrippen hoge bedragen aan smartengeld uitgekeerd aan dwarslaesieslachtoffers. Bij een immateriële schadevergoeding ook wel smartengeld genoemd kom een vergoeding in aanmerking voor al het opgelopen leed en pijn. Alle psychische en emotionele schade die u als dwarslaesieslachtoffer heeft opgelopen komt dan voor een vergoeding in aanmerking. Een van de gevolgen dwarslaesie na het ongeluk is een hoge smartengeld vergoeding.