U bent betrokken geraakt bij een geweldsdelict en hebt psychisch en lichamelijk letsel opgelopen. Door geweld met letsel en schade heeft u aanzienlijke extra kosten moeten maken. U wilt de schade vergoed hebben. U wilt de schade verhalen op de geweldpleger. U wilt een schadevergoeding van de dader van het geweldsmisdrijf eisen.
Lichamelijke mishandeling, misbruik, diefstal met geweld, seksueel geweld, bedreiging met een wapen, er zijn vele soorten van geweldsmisdrijven. Als u betrokken bent geweest bij geweld met letsel en schade dan wilt u deze op de dader verhalen. Het claimen van een schadevergoeding maakt goede kans als de agressor is strafrechtelijk is vervolgd.

Als de dader voor zijn geweldsdaad bij de strafrechter is veroordeeld, dan is het aannemelijk dat de dader aansprakelijk is voor de schade door het uitgeoefende geweld. Als er letsel en schade is ontstaan, dan zal de dader dit moeten vergoeden. Er kan letsel en schade ontstaan door een geweld misdrijf wat materiële schade en immateriële schade met zich meebrengt. Materiële schade zijn alle extra kosten waarvoor een schadevergoeding uitgekeerd moet worden en immateriële schade is een smartengeld uitkering voor al het psychische leed wat het door u ondervonden geweld heeft veroorzaakt.
Hoe schadevergoeding van het geweld met letsel schade verhalen op dader
U bent slachtoffer en wilt uw letsel en schade verhalen op de geweldpleger. Er zijn verschillende mogelijkheden om geld op te eisen voor al uw ellende en de extra kosten die u daardoor moet maken. Bij geweld met letsel en schade kan de letselschade aanzienlijk zijn. U kunt nog jarenlang onkosten hebben als gevolg van het geweldsdelict.
Maar hoe kunt u nu een schadevergoeding van de dader eisen en ook krijgen?
Er zijn verschillende manieren om uw letselschade te claimen.
Schadeclaim in tijdens het strafproces
De dader zit in een strafrechtprocedure waarbij de straf voor zijn daden moet worden bepaald. U kunt tijdens dit strafproces uw schade invoegen in de procedure, een zogenaamde voeging als benadeelde partij en daar een schadevergoeding vorderen. Het is wel zo dat:
- de vordering eenvoudig moet zijn vast te stellen en het om relatief eenvoudige schadeposten moet gaan,
- het verzoek op tijd wordt ingediend,
- de strafzaak ook gaat over het feit waarvoor u een vergoeding eist.
Wordt de dader van het geweld niet strafrechtelijk vervolgd, dan zal er ook geen uitspraak over een letselschade vergoeding worden gedaan. U zult dan een andere mogelijkheid voor het claimen van de schade moeten starten. Het claimen van uw letselschade vergoeding in een strafproces is vooral ook interessant door de voorschotregeling. Mocht de rechter de persoon die verantwoordelijk is voor het geweld strafrechtelijk veroordelen en u een schadevergoeding toewijzen, dan weet u ook zeker dat dit letselschade bedrag betaald wordt. Bij een voorschotregeling is het zo dat wanneer de veroordeelde dader niet binnen 8 maanden betaalt, u het toegekende letselschade bedrag van de staat krijgt.
Het starten van een civiele procedure bij geweld met letsel en schade
U kunt altijd een rechtbank procedure starten tegen de dader van het geweld. Of deze nu ook strafrechtelijk wordt vervolgd of niet. U stapt naar de rechter om uw schade vergoed te krijgen. In een zogenaamd civiele procedure vraagt u via een rechtbankprocedure de burgerlijke rechter om een schadevergoeding en een smartengeld vergoeding. De dader wordt civielrechtelijk aansprakelijk gesteld voor zijn onrechtmatige daad.
Hoeveel schadevergoeding na het geweld met letsel en schade wordt uitgekeerd bepaald de rechter in een vonnis. Een civiele procedure kan wel aanzienlijke rechtshulp kosten met zich meebrengen. Letselschade advocaten zijn niet bepaald goedkoop en rekenen af per uur. Alleen als de dader volledig aansprakelijk is, worden al uw letselschade advocaat kosten vergoed door de dader. De rechtshulp kosten kunnen namelijk worden opgevoerd als kostenpost in een letselschade claim. Als degene die het geweld met letsel en schade veroorzaakt heeft hiervoor strafrechtelijk veroordeeld is, dan is wordt dit in een civiele procedure gezien als bewijs dat de schade ook echt door de dader aan u is toegebracht. Wat de volledige aansprakelijkheid, en daarmee een het toerekenen van een maximale schadevergoeding mogelijk maakt.
Schade vergoed door Schadefonds geweldsmisdrijven bij geweld met letsel
Het Schadefonds geweldsmisdrijven is een instantie van de overheid die slachtoffers met ernstig letsel door een geweldsmisdrijf en geweldsdelicten helpt. U kunt bij het Schadefonds geweldsmisdrijven aankloppen als u nergens anders terecht kunt om u letselschade vergoed te krijgen. U kunt de schade niet op de dader verhalen en ook niet op zijn of uw verzekering. Het fonds helpt u dan.Hoeveel schadevergoeding na geweld met letsel en schade u maximaal kunt krijgen kunt u bij het schadefonds navragen.
Bij ernstige mishandeling moet u denken aan bedragen rond de 25.000 euro aan schadevergoeding voor materiële schade en rond de 10.000 euro aan smartengeld voor de immateriële schade. De belangrijkste voorwaarden om op dit fonds voor geweldmisdrijven een beroep te doen, is wel dat er sprake moet zijn van een ernstige vorm van mishandeling waarbij aanzienlijke psychische of lichamelijke letsel en schade is opgelopen.
Openbaar ministerie regelt de schadevergoeding na mishandeling
Ook kan het zijn dat de schadevergoeding voor het geweld met letsel en schade direct wordt geregeld door het openbaar ministerie. Het gebeurt regelmatig dat een dader die iemand heeft mishandeld spijt heeft van zijn daad en bereid is om alle schade te vergoeden. In dat geval wordt de schade afhandeling van het geweld met letsel en schade geregeld door het openbaar ministerie of door de politie zelf. De zaak wordt dan onderling geregeld en vaak blijft strafvervolging dan uit.
Smartengeld vergoeding voor het psychische letsel van het geweld
Ook is het mogelijk dat u in aanmerking komt voor een schadevergoeding van het opgelopen psychische en emotionele letsel. Geweld met letsel en schade betekent vaak ook psychisch letsel en emotionele schade. Een schadevergoeding hiervoor wordt een smartengeld vergoeding genoemd. Dit is vergoeding voor alle ‘smart’. Een vergoeding voor al het:
- verdriet,
- ellende,
- angst,
- pijn,
- teleurstelling,
- depressiviteit.
Alle geestelijke schade wat u hebt opgelopen. Er zijn zaken die u niet in de koude kleren gaan zitten:
- lichamelijke mishandeling,
- misbruik,
- diefstal met geweld,
- seksueel geweld,
- bedreiging met een wapen.
Een geweldsdelict kan u nog jaren geestelijke schade opleveren. Ook deze schade wilt u vergoedt zien. Ook deze schade kunt u meenemen in de schadeclaim naar de dader.
Houd de schadeposten van alle schade goed bij
Zorg dat u na het misdrijf direct aangifte doet bij de politie. Bezoek ook direct uw huisarts of de eerste hulp van een ziekenhuis. Hiermee zorgt u niet alleen goed voor uzelf, maar uw verwondingen door het geweld worden ook in uw medisch dossier opgenomen. Hiermee wordt later direct duidelijk dat het door u opgelopen letsel door het geweldsmisdrijf is ontstaan. Noteert u ook alle extra kosten die u moet maken als gevolg van het geweld. Deze kunt u later claimen. Waarschijnlijk bent u tegen die tijd een groot aantal schadeposten weer vergeten. Laat u verder goed informeren over de procedures van het verhalen van de schadevergoeding bij de dader als gevolg van het geweld.