U heeft op vakantie een ongeluk gehad. U kon er niets aan doen dat u bent verongelukt. U wilt een schadevergoeding voor uw letselschade. Als iemand anders er voor heeft gezorgd dat u verwond bent geraakt, kunt u wellicht de schade verhalen. Gewond op vakantie door een ongeluk, wat nu?
Als u letsel heeft opgelopen heeft u wellicht recht op een letselschade vergoeding. Bij het claimen van de schade is bij de schade afhandeling doorgaans het recht van het betreffende land van toepassing. Hier zijn voor Nederlanders echter twee belangrijke uitzonderingen op.

Ongelukken gebeuren, ook in het buitenland. Als u dan gewond raakt en u loopt letselschade op dan komt u voor onverwachte kosten te staan. Voor deze extra onkosten wilt u een schadevergoeding hebben van de aansprakelijke partij. Hierbij bent u aangewezen op de wet en regelgeving van het land waar het ongeluk plaatsvond. Er zijn echter voor Nederlanders op vakantie in het buitenland uitzonderingen.
In beginsel is het zo dat de wetgeving van het land waar het ongeluk is gebeurt en uw letselschade is ontstaan leidend is. Maar dat is niet in elke situatie zo. Het is namelijk mogelijk om de hele wet en regelgeving van het land waar het ongeluk plaatsvond te omzeilen.
U kunt als er sprake is van een Nederlandse tegenpartij uw schade vergoed krijgen volgens de Nederlandse schadeafhandelingsregels. Gewond op vakantie door ongeluk of ongeval en volgens het Nederlands recht op de Nederlandse manier van schade afhandelen uw letselschade claimen, is in sommige gevallen mogelijk.
Gewond op vakantie door verkeersongeval met andere Nederlander
Als u op de Europese wegen bij een verkeersongeval betrokken raakt, wat veroorzaakt is door een andere Nederlandse bestuurder, dan zijn niet de aansprakelijkheidsregels en de wijze van schadeafhandeling van het land waar de letselschade is ontstaan van toepassing. Bij een aanrijding tussen twee Nederlanders is het Nederlands recht van toepassing als het gaat om de schadeafhandeling. De verkeersregels van het betreffende land zijn wel van toepassing.
Reed u dus in Engeland rechts van de weg, dan is weliswaar de Nederlandse wet- en regelgeving van toepassing voor de schadeafhandeling, maar de verkeersregel dat u links moet rijden blijft. Reed u op de Duitse Autobahn 150 kilometer per uur, dan blijft de verkeersregel van toepassing dat u maar 130 kilometer per uur mag rijden op Duitse snelwegen. De verkeersregels blijven van toepassing, alleen het schadevergoedingsrecht gaat op de Nederlandse wijze.
Komt u in Duitsland in botsing met een Duitser, in Frankrijk met een Fransman of in Italië met een Belg, dan geldt het recht van het betreffende land waar de letselschade is ontstaan. Om veel ellende te besparen is het raadzaam om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Dan is niet alleen de bestuurder maar zijn ook de inzittenden goed verzekerd voor letselschade, ook als er sprake is van eigen schuld of een eenzijdig ongeval.
Deze Europese regelgeving is niet alleen van toepassing bij een aanrijding tussen twee gemotoriseerde voertuigen uit Nederland. Ook als u met uw motor een Nederlandse voetganger aanrijdt, dan is ook het Nederlands recht van toepassing. Rijdt u met uw Nederlandse auto een Nederlander in Zwitserland aan, dan kunt u uw letselschade verhalen volgens het Nederlands recht.
Gewond op vakantie door ongeluk tijdens georganiseerde reis
Een andere situatie ontstaat als u betrokken bent bij een ongeval of ongeluk en gewond op vakantie bent geraakt tijdens een georganiseerde reis. Gewond op vakantie raken tijdens een georganiseerde geboekte vakantiereis betekent dat u te maken krijgt met een specifieke aansprakelijkheidssituatie. Als een touroperator de reis heeft georganiseerd, dan heeft u door bij deze touroperator de reis te boeken een overeenkomst afgesloten dat de reis goed en veilig verloopt.
De wet zegt dat als een reiziger een vakantiereis bij een touroperator boekt, dat de touroperator zich hiermee verplicht om de reisovereenkomst uit te voeren overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mag hebben.
Als u tijdens een busrit op vakantie door een ongeluk gewond raakt, dan is volgens de wet de reis niet goed en veilig verlopen. De busrit is niet overeenkomstig de verwachtingen uitgevoerd. De reis is niet uitgevoerd volgens de reisovereenkomst. U kunt dan de touroperator aansprakelijk stellen en de schadeafhandeling van uw letselschade volgens de Nederlands wet- en regelgeving afhandelen. U kunt zich voorstellen dat als u met een buitenlandse bus met buitenlandse chauffeur in het buitenland een ongeluk krijgt en u kunt de schade in Nederland met uw Nederlandse touroperator volgens het Nederlands recht afhandelen, dat dit wel zo prettig is.
Touroperator meestal aansprakelijk bij letselschade
Gewond op vakantie door een door de touroperator ingehuurde lokale partij? Ook dan blijft de touroperator aansprakelijk voor de door u opgelopen letselschade. Ingehuurde hotels, bustripjes, safaritochtjes, restaurants, ze vallen allemaal onder de verantwoordelijkheid van de touroperator waar u uw reis hebt geboekt. Alleen als u buiten het programma om een excursie boekt of een restaurant bezoekt, valt de touroperator niets te verwijten. Gewond op vakantie bij een pakketreis betekent meestal dat de touroperator aansprakelijk is.
- Verwondingen opgelopen tijdens een aanrijding op een jeepsafari die bij uw reis hoorde.
- Gewond op vakantie geraakt door uitglijden op de hotelkamer door een lekkende douche.
- Voedselvergiftiging opgelopen in het buffetrestaurant van het all-inclusive resort.
- Gewond op vakantie door een val in een kuil door een slecht verlicht voetpad op het appartementencomplex.
Alleen als de schade het gevolg is van het gedrag van de reiziger zelf, ontstaan door een partij buiten de touroperator om of bij overmacht kan de touroperator niet aansprakelijk gesteld worden. De bewijslast hiervoor ligt echter wel bij de touroperator en niet bij u als reiziger.
Laat u zo snel mogelijk onderzoeken door een arts
Gewond op vakantie of gewond op weg naar uw vakantiebestemming: bezoekt u zo snel mogelijk een arts. Als u letselschade in het buitenland oploopt omdat u gewond bent geraakt op uw vakantie, dan is het zaak hiervan bewijsmateriaal te verzamelen. Bewijs wat u moet helpen uw letselschade vergoed te krijgen. Een belangrijk bewijs om het zogenaamde causale verband tussen uw verwondingen en het ongeluk vast te leggen, kan worden geleverd door een plaatselijke huisarts of arts van het ziekenhuis.
De arts zal uw verwondingen onderzoeken en zijn bevindingen in uw medisch dossier optekenen. Hiermee ligt vast dat uw lichamelijke en psychische aandoeningen voortkomen uit het ongeluk wat u is overkomen. Belangrijk bewijs als het gaat om uw letselschade claim. Wacht u te lang met het laten onderzoeken door een arts, anders kan de aansprakelijkheidsverzekeraar van de tegenpartij met succes aanvoeren dat de verwondingen gezien de tussentijd wellicht helemaal niet door het ongeluk zijn ontstaan. De tegenpartij zal dan niet uw letselschade willen vergoeden.