U heeft letselschade als u door een ongeval of ongeluk lichamelijk of psychisch letsel heeft opgelopen en daarvan de financiële schade ondervindt. Bij veel slachtoffers leeft de vraag: ‘Heb ik letselschade opgelopen en heb ik dan ook recht op een schadevergoeding?’
Heeft u schade doordat u door uw opgelopen letsel meer beperkt bent geraakt en daardoor kosten moet maken of inkomsten moet missen, dan is er sprake van letselschade. U heeft recht op een schadevergoeding als de tegenpartij daarvoor aansprakelijk is.

Als u de vraag: ‘Heb ik letselschade opgelopen?’, positief kunt beantwoorden, dan is de vervolgvraag of u recht heeft op een schadevergoeding voor de letselschade. Als u een ongeval overkomt en u raakt gewond en loopt daarbij letsel op door toedoen van iemand anders, dan moet de ander u alle onkosten vergoeden die u extra moet maken als gevolg van het bij het ongeval opgelopen letsel.
Een slachtoffer die door toedoen van een ander betrokken is geraakt bij een ongeval, mag er financieel niet op achteruitgaan. Is de ander, de tegenpartij, volledig aansprakelijk voor het ongeval, dan heeft u recht op een maximale schadevergoeding. Is de tegenpartij voor een deel aansprakelijk, dan heeft u ook maar voor dit deel recht op een schadevergoeding van alle letselschade.
Wanneer heb ik letselschade opgelopen?
Als u door een ongeval of een ongeluk een kwetsuur hebt opgelopen. De kwetsuur kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Een ongeval of ongeluk door het toedoen van iemand anders kan van alles zijn:
- mishandeling,
- medische fout,
- ondeugdelijk product,
- ongeval met vorkheftruck
- beet van een hond,
- aanrijding van achteren,
- val van een steiger,
- kettingbotsing,
- scooterongeval,
- hand tussen een machine, etc
Als het ongeval door toedoen van een ander komt en u raakt daarbij gewond, dan is er sprake van letselschade die mogelijk vergoed wordt. Soms is direct duidelijk dat u letselschade hebt opgelopen en soms kan het zijn dat u pas na dagen of mogelijk zelfs pas na weken tot de ontdekking komt dat er sprake is van letselschade door het ongeval. Bij een berucht en soms blijvend letsel als een whiplash aandoening, kan dat voorkomen. Bij een aanrijding van achteren, waarbij uw hoofd sterk heen en weer is geslingerd, kunnen de whiplash klachten zich pas weken na aangereden te zijn zich openbaren.
De letselschade kosten kunnen ook in de loop der tijd flink oplopen. De schadeposten zijn meestal niet meteen duidelijk. Het kan nog jaren duren voordat de medische eindtoestand is bereikt en er duidelijkheid is hoeveel kosten er zijn gemaakt en hoeveel kosten er nog gaan komen.
Ook de hoogte van de letselschade kosten kunnen van ongeval tot ongeval verschillen. Krijgt u ermee te maken dat u arbeidsongeschikt bent geraakt en niet meer kunt werken, dan moeten uw gemiste inkomsten worden vergoed. U begrijpt dat dit in de loop der tijd een aanzienlijk bedrag kan worden. De vraag: wanneer heb ik letselschade, is niet zo lastig te beantwoorden. Op welke schadevergoeding en hoe hoog moeten de uit te keren schadebedragen zijn, des te meer.
Heb ik recht op letselschade
Als u een ongeval overkomt waarbij u materieel en/of immaterieel letsel oploopt, dan is iemand daar schuldig aan. Deze tegenpartij is dan vaak ook aansprakelijk voor de schade.
Heeft u letselschade opgelopen tijdens de uitvoering van uw werk, dan is uw werkgever aansprakelijk voor de schade. Waren de veiligheidsmaatregelen niet voldoende of had u geen goede instructies gehad om uw werk veilig te kunnen uitvoeren en bent u daardoor gewond geraakt, dan is er sprake van een bedrijfsongeval. U heeft dan weliswaar zelf schuld aan het ongeval, maar uw werkgever is aansprakelijk. Deze had ervoor moeten zorgen dat u veilig uw werk kan doen.
Als u bent aangereden terwijl u van rechts kwam op een gelijkwaardige kruising, dan is de tegenpartij volledig schuldig aan het verkeersongeval. Omdat u zich netjes aan de verkeersregels hebt gehouden, is de tegenpartij ook volledig aansprakelijk voor de schade. Uw letselschade zal dan volledig worden vergoed.
Had u in bovenstaande situatie weliswaar geen voorrang van rechts gekregen, maar ging u zelf niet helemaal vrijuit omdat u harder reed dan toegestaan, dan kan de rechter besluiten dat u voor een deel, bijvoorbeeld voor 20%, aansprakelijk bent voor de schade. Immers door uw hoge snelheid kan het zijn dat de te vergoeden letselschade bedragen hoger uitvallen. U bent dan niet schuldig aan het ongeval, maar wel voor 20% aansprakelijk voor de letselschade. De tegenpartij zal uw letselschade dan ook maar voor 80% vergoeden.
Letselschade bij geestelijke schade
Bij een ongeval ontstaat er vaak niet alleen lichamelijk letsel, maar ontstaat er vaak ook psychische en emotionele schade. Een ongeval waarbij iemand gewond raakt heeft vaak een grote impact. En niet alleen het ongeval zelf, vaak lijdt het slachtoffer ook onder de gevolgen van het ongeval. De verdriet en pijn die dit met zich meebrengt zorgt voor verminderde levensvreugde bij het slachtoffer. Ook deze psychische, emotionele en geestelijk schade valt onder de letselschades.
- Heb ik letselschade als ik verdriet heb van mijn zichtbare lelijke littekens door de hondenbeet?
- Heb ik letselschade als ik veel pijn heb geleden door de operaties en het langdurige herstel in het revalidatiecentrum?
- Heb ik letselschade omdat ik met mijn geamputeerde voet niet meer kan voetballen, wat ik altijd zo graag deed?
- Heb ik letselschade als ik niet meer met mijn kleinkinderen kan spelen als vroeger omdat ik in een rolstoel zit?
- Heb ik letselschade als ik door mijn verdwenen gehoor niet zo makkelijk meer kan daten en afspraakjes maken?
Al deze situaties zorgen voor gederfde levensvreugde als gevolg van het ongeval. Al deze situaties van psychische schade zijn ook letselschade. Ook hiervoor kunt u een schadevergoeding krijgen. Een vergoeding voor psychische schade wordt smartengeld genoemd. U kunt deze vergoeding naast al uw andere materiële vergoedingen opvoeren op uw schadestaat.
Meer informatie over de procedures
Voor vragen als: ‘Heb ik letselschade?’, ‘Heb ik recht op letselschade?’, ‘Hoe krijg ik een schadevergoeding?’, ‘Heb ik recht op een voorschot op mijn letselschade vergoeding?’, ‘Hoe claim ik mijn schade bij de tegenpartij?’, ‘Wat kan een letselschade advocaat voor mij betekenen?’ en alle andere vragen over uw letselschadezaak, kunt u ook terecht bij de Letselschade Raad. Deze adviesraad geeft onder andere aan slachtoffers onafhankelijk advies over de procedurele aspecten van uw letselschadezaak. Ook kunt u met vragen terecht bij Slachtofferhulp Nederland. De stichting Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers gratis op juridisch, praktisch of emotioneel gebied bij een misdrijf, verkeersongeluk of calamiteit.