U bent betrokken geraakt bij een ongeval en bent gewond geraakt. U heeft letselschade opgelopen en komt voor allerlei onverwachte extra kosten te staan. U wilt zoveel mogelijk vergoed hebben van uw schade. U vraagt zich af: hoeveel schadevergoeding kan ik claimen na een ongeval?
De wetgever is wat betreft de hoeveelheid geld wat u kunt claimen aan schadevergoeding na een ongeval duidelijk. Als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval, dan mag het slachtoffer niet financieel lijden door het ongeval. Alle schade moet aan het slachtoffer van het ongeval worden vergoed.

Voor een belangrijk deel is het antwoord op de vraag: hoeveel schadevergoeding kan ik claimen na een ongeval, afhankelijk van de vraag: in welke mate ben ik aansprakelijk voor de opgelopen letselschade. In veel gevallen bepaalt de mate van schuld de mate van aansprakelijkheid. De mate van aansprakelijkheid bepaalt weer de mate waarin er een schadevergoeding geclaimd kan worden.
Voor een ander belangrijk deel is het antwoord op de vraag: hoeveel schadevergoeding kan ik claimen na een ongeval, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hoe erger het letsel en de gevolgen daarvan, hoe meer schadeposten. Hoe meer schadeposten, hoe meer schadevergoeding u kunt claimen. De hoeveelheid aan schadevergoeding die u kunt claimen van de tegenpartij wordt bepaald door alle onkosten en alle gemiste inkomsten als gevolg van het ongeval.
Hoeveel schadevergoeding is afhankelijk van de aansprakelijkheid
1. Zat de automobilist die u van rechts heeft aangereden helemaal fout, dan is deze autobestuurder waarschijnlijk volledig aansprakelijk. Erkend de automobilist zijn aansprakelijkheid, dan zal zijn autoverzekering u volledig moeten uitbetalen. Alle schadeposten dienen te worden vergoed.
Bent u door het auto-ongeluk arbeidsongeschikt geraakt voor uw oude werk, dan moet bij volledige aansprakelijkheid de tegenpartij uw nieuwe loon of uitkering aanvullen tot het loonbedrag wat u kreeg voor het ongeval. Dit is inclusief uw pensioenvergoeding, vakantiegeld, dertiende maand, vaste overwerkvergoeding, de ploegendienst vergoeding, etc. U mag door het ongeval er niet op inkomen op achteruitgaan.
Niet alleen de bedragen die u maandelijks van uw werkgever kreeg worden aangevuld, ook de schade aan uw carrière wordt vergoed. Nu u geen kans meer maakt op promotie en er geen doorgroeimogelijkheden meer voor u zijn na het verkeersongeval, wordt een inschatting gemaakt van uw inkomsten als dat wel het geval zou zijn geweest. Hiervoor kunt u ook een schadevergoeding voor uitgekeerd krijgen.
2. Bent u met uw heftruck op het werk ernstig gewond geraakt doordat u roekeloos door het magazijn aan het scheuren was? Heeft de rechter vervolgens bepaald dat u voor de 80 % zelf aansprakelijk bent en uw werkgever voor de andere 20% ? In dat geval krijgt u van de schade ook maar 20% uitbetaald van de bedrijfsverzekering van uw werkgever.
Was u tijdens uw revalidatie van het bedrijfsongeval aangewezen op hulp in de huishouding, omdat u door de gevolgen van het opgelopen letsel dat zelf niet meer voor elkaar krijgt? Dan krijgt u bij een aansprakelijkheidstoewijzing van 80% ook maar 20% van de poetsvrouw vergoed. De andere 80% van het honorarium van de huishoudelijk hulp moet u zelf betalen.
3. Bent u als voetganger door rood licht gelopen en bent u vervolgens door een scooter aangereden, dan heeft u volledig schuld aan het ongeval. De scooterrijder valt niets te verwijten. Toch is de scooterrijder voor de helft aansprakelijk. Omdat een voetganger een zwakke verkeersdeelnemer is, ligt bij een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig de aansprakelijkheid minimaal altijd voor de 50% bij de gemotoriseerde medeweggebruiker. Door de opzettelijke verkeersfout van de voetganger blijft dit bij de rechter op 50% staan.
Bij 50% aansprakelijkheid van de scooter krijgt u de helft van alle onkosten als gevolg van het ongeluk vergoed van de scooterverzekering. Door de ernstige beenwond en de gebroken pols moet u zich in het ziekenhuis laten behandelen. Dit betekent dat het, door u nog niet aangesproken, eigen risico van uw ziektekosten verzekering in één keer door u opgemaakt moet worden. Dit aanspreken van uw eigen risico wordt dan voor 50% vergoed.
De weken na het ongeval heeft u regelmatig nieuw drukverband en pijnstillende medicijnen van de apotheek nodig. Op zowel het verband als de pijnstillers zit een eigen bijdrage die u elke keer moet betalen. De helft van de onkosten als gevolg van het ongeluk worden vergoed. Ook heeft u meerdere keren per week fysiotherapie nodig. Uw ziektekostenverzekering vergoedt maar 9 behandelingen. De kosten van de fysio moet u uit eigen zak betalen. Vanaf de tiende behandeling wordt de helft van kosten van de fysiotherapie vergoed.
Hoeveel schadevergoeding te claimen hangt af van uw situatie
Hoeveel schadevergoeding u kunt claimen is van diverse factoren afhankelijk. In principe worden alle extra kosten die u door het ongeval moet maken vergoed. Kosten die u voor het ongeval niet zou hebben gehad. Ook kunt u alle gemiste inkomsten claimen. Als de wederpartij volledig aansprakelijk is, dan mag u door het ongeval er financieel niet op achteruitgaan.
Dit betekent een schadevergoeding voor hoge onkosten als inkomensverlies, medische kosten die niet vergoed worden, aanpassingen aan uw huis, e.d. Maar ook kleine onkosten als extra oppasuren voor uw kinderen, parkeerkosten bij het ziekenhuis, portokosten en kopieerkosten omdat u brieven en formulieren moet opsturen naar uw letselschade advocaat en het ziekenhuis.
De vraag hoeveel schadevergoeding kan ik claimen na een ongeval, is dus afhankelijk van de financiële gevolgen van uw letsel voor uw dagelijks leven. Iemand met een dwarslaesie zal veel meer schadeposten hebben dan iemand die zijn arm breekt.
Daarnaast bestaat er nog een ‘speciale’ schadepost. Schade door gederfde levensvreugde. Uw psychische en geestelijke schade kan ook worden geclaimd. Dit wordt smartengeld genoemd. Hoeveel schadevergoeding u door ervaren leed, verdriet en pijn krijgt, is van een aantal factoren afhankelijk. De belangrijkste zijn de ernst van het letsel en de impact die het letsel op uw leven heeft. Hoe meer impact, hoe hoger de schadevergoeding die u voor de gederfde levensvreugde in de vorm van een smartengeld uitkering kunt claimen.
Welke schadeposten moet ik aan denken om te claimen?
Hoeveel schadevergoeding kan ik claimen en krijgen, is dus afhankelijk van uw specifieke situatie. De vraag aan welke schadeposten moet ik denken om te claimen, is dat ook. Alle onkosten die u extra moet maken, alle kosten die u onnodig moet maken en alle gemiste inkomsten kunt u claimen bij de tegenpartij. Het is dus moeilijk aan te geven om welke schadeposten het dan gaat. Denkt u hierbij niet alleen aan de voor de hand liggende schadeposten maar ook aan bijvoorbeeld:
- schadevergoeding voor het sneller slijten van uw kleding veroorzaakt door uw prothese,
- schadevergoeding voor gemist zwart geld omdat het gebruikelijk is dat schilders en stratenmakers zwart werken,
- vergoeding voor het moeten boeken van een duurdere vakantie die u heeft moeten nemen door uw handicap,
- vergoeding voor extra verwarmingskosten omdat u door uw arbeidsongeschiktheid vaker thuis bent en meer moet stoken,
- schadevergoeding voor het doorlopende lidmaatschap van uw voetbalvereniging omdat u daar geen gebruik van kunt maken,
- vergoeding voor kopieerkosten omdat u vaker kopietjes moet maken door alle correspondentie over uw letselschade zaak.
Er zijn veel kleine schadeposten die u aan uw schadestaat kunt toevoegen. De schadeposten die u kunt opvoeren zijn alle onkosten die u als gevolg van uw letsel moet maken.
Hoeveel schadevergoeding kan ik claimen na een ongeval?
Hoeveel schadevergoeding er geclaimd kan worden, is sterk afhankelijk van uw specifieke situatie. Alle financiële consequenties van het door u opgelopen letsel, kunt u claimen als schade. U mag door het ongeval niet ook financieel lijden. Bij volledige aansprakelijkheid van de wederpartij kunt u alle schade, hoe groot of hoe klein ook, claimen. Belangrijk is om uw schade goed bij te houden in een schadestaat en u goed bewust te zijn van ook alle kleine extra onkosten.
Veel gestelde vragen
De eerste stap die u moet nemen om uw letselschade te claimen, is het aansprakelijk stellen van de wederpartij. Zonder aansprakelijke partij geen schadevergoeding. Is de ander volledig aansprakelijk, dan kunt u al uw schade claimen. Dit zijn alle extra te maken kosten en alle gemiste inkomsten waar u mee te maken krijgt na het ongeval. Noteer alle schade daarom zorgvuldig. Dit declareert u bij de verzekeraar van de tegenpartij.
Bent u betrokken geraakt bij een ongeval en heeft u daarbij letselschade opgelopen, dan heeft u vijf jaar de tijd om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Nadat de schade u bekend is geworden, heeft u vijf jaar om actie te ondernemen. U kunt tot vijf jaar aan de ander kenbaar maken dat u deze aansprakelijk acht voor de schade als gevolg van het ongeval. U heeft geen rechten meer als u deze termijn laat verlopen.