U bent betrokken geraakt bij een ongeluk. U heeft daarbij schade opgelopen. U heeft mogelijk verwondingen. U wilt al uw schade vergoed hebben. U wilt een maximale schadevergoeding claimen. U vraagt zich af: ‘Kan ik mijn schade wel vergoed krijgen?’, ‘Welke schade kan ik claimen?’ en ‘Hoeveel schadevergoeding kan ik vragen?’
In de wet is bepaald dat slachtoffers van een ongeluk er financieel niet op achteruit mogen gaan. Het opgelopen letsel mag er niet toe leiden dat een ongeluk, waar iemand anders aansprakelijk voor is, u geld kost. Alle mogelijke schade die u lijdt, zal vergoed moeten worden door de veroorzaker van het ongeluk.

Iemand anders veroorzaakt het ongeluk en u zit met een hoop extra kosten. Niet alleen de kosten van de auto, fiets, kleren of bril. Maar ook allerlei kosten die voortvloeien uit het letsel wat u bij het ongeluk hebt opgelopen. Mogelijk moet u zelfs inkomen missen omdat u door uw verwondingen niet meer kunt werken. Als slachtoffer zit u daar maar mooi mee, terwijl u aan het voorkomen van het ongeluk niets kon doen.
Bij de vraag hoeveel schadevergoeding kan ik vragen na een ongeluk, is het soort van ongeluk dat u is overkomen niet van belang. De ernst van het letsel, het soort van letsel en de aansprakelijkheid bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel u kunt vragen aan schadevergoeding. Het maakt niet uit of u:
- met uw auto bij een aanrijding betrokken bent geraakt,
- een ongeluk op het werk hebt gehad,
- met uw fiets in botsing bent gekomen met een auto,
- uw dokter een medische fout heeft veroorzaakt,
- met een hondenbeet te maken hebt gehad, etc.
Als u te maken krijgt met letselschade, dan kunt u een schadevergoeding claimen bij degene die voor het ongeluk wat u overkomen is aansprakelijk gesteld kan worden. Slachtoffers krijgen een vergoeding voor al hun opgelopen schade.
Hoeveel schadevergoeding kan ik vragen?
Hoeveel schadevergoeding u kunt vragen is afhankelijk van de:
- soort van schade,
- mate van aansprakelijkheid.
1. soort van schade
Als u letselschade hebt opgelopen, dan krijgt u te maken met verschillende soorten van schades. Bij letselschade kan een onderverdeling worden gemaakt naar:
- materiële schade,
- immateriële schade.
Hoeveel u kunt vragen aan schadevergoeding wordt bij materiële schade bepaald door:
- extra te maken kosten,
- gemist inkomen.
Hoeveel u kunt vragen aan schadevergoeding voor immateriële schades wordt bepaald door:
- verdriet,
- pijn,
- leed.
Hoeveel schadevergoeding kan ik vragen bij de verschillende vormen van schades? In de praktijk zal het zo zijn dat hoe ernstiger het letsel is, hoe meer schade. Bij materiële schade draait het om verschillende categorieën van schades.
2. mate van aansprakelijkheid
Heeft u een ongeluk gehad en wilt u een schadevergoeding, dan is van belang of en in welke mate de wederpartij aansprakelijk is. Is de wederpartij volledig voor 100% aansprakelijk voor het ongeluk, dan krijgt u ook al uw schade vergoed. De ander moet opdraaien voor al uw extra te maken onkosten.
Het kan ook zijn dat, ondanks dat de ander het ongeluk heeft veroorzaakt, die ander maar voor een deel aansprakelijk gesteld wordt, bijvoorbeeld 70%. In dat geval krijgt u ook maar 70% van de schade vergoed en moet u 30% van uw extra te maken onkosten uit eigen zak betalen.
Hoeveel schadevergoeding kan ik vragen voor materiële schade
Directe schade omdat er eigendommen stuk zijn gegaan. Denkt u hierbij aan:
- bril die stuk is gegaan,
- fiets die in de kreukels ligt,
- telefoon die stuk is gevallen,
- kleren die gescheurd zijn,
- horloge die is beschadigd, etc.
Medische kosten als gevolg van uw letsel. Allemaal kosten die u niet gehad zou hebben als het ongeval u niet was overkomen. Bij medische kosten kunt u denken aan:
- eigen bijdrage voor medicamenten,
- dagvergoeding ziekenhuisopname,
- eigen bijdrage fysiotherapeut,
- eigen risico zorgverzekering,
- niet vergoede medische hulpmiddelen, etc.
Extra te maken kosten die u anders niet gemaakt zou hebben. Bijvoorbeeld kosten voor:
- hulp in de huishouding,
- extra portokosten,
- geannuleerde vakantie,
- nutteloos sportabonnement,
- studievertraging, etc
Minder inkomsten waardoor u financieel benadeeld wordt. Door het ongeval krijgt u minder binnen dan daarvoor. Dit kan ontstaan omdat u:
- uw ziektewet uitkering terug ziet vallen naar 70%,
- geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt,
- uw carrièrekansen ziet afnemen door uw letsel,
- ander minder goed betalend werk moet zoeken,
- minder pensioen kunt opbouwen door het andere werk, etc.
Allemaal redenen waarom u financieel benadeeld wordt na het ongeluk. Als u financieel benadeeld wordt door het ongeluk, kunt u een schadevergoeding claimen bij de aansprakelijke partij. Naast materiële schade kan er ook immateriële schade ontstaan.
Hoeveel schadevergoeding kan ik vragen na een ongeluk voor materiële schade? Alle extra te maken kosten kunt u declareren bij de tegenpartij. Voor alle kosten die u niet gehad zou hebben als het ongeluk u niet was overkomen, kunt u een schadevergoeding vragen.
Hoeveel schadevergoeding kan ik vragen voor immateriële schade?
Immateriële schade omvat alle emotionele schade die u opgelopen hebt. De mate waarin u geestelijke schade hebt opgelopen. De mate waarin de gevolgen van het door u opgelopen letsel u psychisch belast. Ook hiervoor kunt u een schadevergoeding vragen. Een schadevergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd.
Hoeveel schadevergoeding u kunt vragen hangt af van een groot aantal zaken. Zaken die allemaal bepalen in welke mate uw plezier in het leven is afgenomen door de gevolgen van uw verwondingen. Denkt u hierbij aan:
- soort letsel,
- duur van herstel,
- zwaarte medische behandeling,
- blijvende beperkingen,
- pijn die u blijft houden,
- afhankelijkheid van anderen,
- leeftijd,
- ernst van het letsel, etc.
Al deze zaken worden door de rechter meegenomen en gewogen. Hieruit komt een geldbedrag rollen. Voor het bepalen van een smartengeld vergoeding wordt er ook nog een andere methode gebruikt. Er wordt gekeken naar een eerdere case met een gelijksoortig letsel als u heeft opgelopen met gelijksoortige gevolgen. Het bedrag wat in die zaak is uitgekeerd aan smartengeld wordt dan overgenomen.
In de anwb Smartengeldgids kunt u alle eerdere immateriële schadevergoedingen bekijken en opzoeken. Hoeveel schadevergoeding u kunt vragen, kunt u of uw letselschade advocaat opzoeken in deze gids.
Hoeveel schadevergoeding kan ik vragen na een ongeluk voor immateriële schade? De hoogte van een smartengeld vergoeding wordt bepaald aan de hand van een groot aantal factoren waarbij gewogen wordt in welke mate er gederfde levensvreugde door is ontstaan. Hoeveel schadevergoeding u kunt vragen kan ook afgeleid worden uit een eerdere gelijksoortige smartengeld case.
Onderhandelen bepaalt vaak hoeveel schadevergoeding u krijgt
Vrijwel de meeste letselschade zaken vinden buitengerechtelijk plaats. In onderling overleg, vaak tussen een letselschade deskundige en de verzekeraar van de tegenpartij, wordt er bepaald hoeveel schadevergoeding u krijgt. De rechter komt er niet aan te pas. Het komt dan aan op vragen en onderhandelen.
Als uw letselschade expert zijn huiswerk goed heeft gedaan en zijn best doet bij de onderhandelingen, kunt u een maximale schadevergoeding tegemoet zien. Bij onderhandeling kan de vraag hoeveel schadevergoeding kan ik vragen ruim worden opgevat .