U bent betrokken geweest bij een mishandeling. U bent mishandeld en u lijdt hier enorm onder. U heeft schade opgelopen en wilt de dader aansprakelijk stellen. U wilt een schadevergoeding claimen. Hoeveel schadevergoeding na mishandeling is mogelijk en hoe krijgt u een vergoeding?
Als slachtoffer van een mishandeling wilt u de dader aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen schade. Niet alleen materiële schade maar ook uw geestelijke schade. Als u bent mishandeld, dan is de dader volgens de wet strafbaar en zal de deze bij de rechtbank worden vervolgd voor zijn agressie daden. Bij een geweldsdelict speelt u als slachtoffer een grote rol.

Niet alleen als het gaat om de straf die de dader krijgt, maar ook bij de vergoeding die u van de dader kan eisen. U wilt de door u opgelopen schade vergoed hebben. U heeft psychische en geestelijke schade opgelopen waarvoor u een smartengeld vergoeding wilt en ook voor uw fysieke en materiële schade wilt u een schadevergoeding ontvangen.
Op hoeveel schadevergoeding na mishandeling mag u rekenen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om deze door u opgelopen letselschade te claimen. Hierbij zijn een aantal zaken van belang. Loopt er een strafzaak tegen de dader? Weet u wie u heeft mishandeld? Is er veel schade en hoe ingewikkeld is de letselschade? Heeft de veroorzaker van alle ellende wel genoeg geld om u een vergoeding te betalen? Allemaal zaken die meespelen waar en hoeveel schadevergoeding na mishandeling u kunt claimen.
Mishandeling kan lichamelijke en geestelijke schade zijn
Er zijn verschillende soorten van mishandeling:
- huiselijk geweld,
- misbruik,
- seksueel misbruik,
- psychische mishandeling,
- lichamelijke mishandeling,
- kindermishandeling,
- verwaarlozing,
- geestelijke mishandeling.
Mishandeling is het opzettelijk iemand toebrengen van lichamelijk letsel. U bezorgt een ander pijn. Het toebrengen van psychische schade en fysieke schade kan divers zijn. Van
- verbale agressie,
- aftuigen,
- slaan,
- schoppen,
- verkrachten,
- incest
- treiteren,
- systematisch kleineren,
- stelselmatig uitschelden
- en andere vormen van emotionele, geestelijke, psychische mishandeling en ander fysiek geweld.
Uw gezondheid is opzettelijk benadeeld en uw gevoel van veiligheid is verdwenen. Als iemand is mishandeld dan wordt dit in het Wetboek van strafrecht strafbaar gesteld in artikel 300. U heeft bijna altijd recht op een letselschade uitkering. Een letselschade vergoeding kan een schadevergoeding zijn voor alle fysieke schade of een smartengeld uitkering voor alle geestelijke en emotionele schade. Lukt het niet om de schade op de dader te verhalen, dan kan wellicht het Schadefonds geweldsmisdrijven bijspringen.
Hoe schade verhalen en hoeveel schadevergoeding na mishandeling?
Er zijn verschillende mogelijkheden om uw letselschade te claimen. U kunt zich voegen in het stafproces, u kunt een civiele procedure starten, u kunt een beroep doen op het Schadefonds geweldsmisdrijven of u regelt een schadevergoeding via de officier van justitie met de dader zelf. Bij een voeging in het strafproces laat u de rechter die de strafzaak voor de mishandeling behandeld ook een uitspraak over uw schadeclaim doen. Dit kan alleen als er sprake is van eenvoudige letselschade posten. Het schadebedrag moet dan ook overzichtelijk zijn.
Vaak gaat het dan om inkomensschade omdat u een tijd niet kunt werken en een smartengeld bedrag voor het geestelijk leed van het geweldsdelict. Om een schadevergoeding na mishandeling te claimen kunt u ook zelf een civiele procedure starten tegen de mishandelaar. U vraagt de rechter degene die u heeft mishandeld aansprakelijk te stellen voor al uw opgelopen schade. Hoeveel schadevergoeding na mishandeling u ontvangt is dan afhankelijk van uw materiële schadeposten. Uw juridisch adviseur kan voor het smartengeld bedrag u al wel een goede indicatie geven door een gelijksoortige mishandeling in de Smartengeld gids op te zoeken.
Lukt het u niet om een schadevergoeding bij de dader van de misdaad los te krijgen, dan kunt u bij ernstig letsel een beroep doen op het Schadefonds geweldsmisdrijven. Betaalt de dader niet, dan betaalt het schadefonds geweldsmisdrijven de schade tot een bepaald maximum uit. Ook kan het zijn dat degene die u heeft mishandeld spijt heeft en de schade wil voldoen. De officier van justitie zal de schadeafhandeling dan tussen u en de dader regelen.
Hoeveel schadevergoeding na mishandeling hangt af van de schade
Als u bent mishandeld kunt u materiële schade en immateriële schade claimen. Materiële schade zijn alle onkosten die u extra moet maken na het geweldincident. U heeft door de mishandeling letsel opgelopen waardoor u extra kosten moet maken. Hoeveel schadevergoeding na mishandeling u krijgt hangt af van het aantal en de hoogte van de schadeposten. U kunt zich voorstellen dat dit afhankelijk is van de ernst van het letsel. Daarnaast heeft u waarschijnlijk recht op een immateriële schadevergoeding, ook wel een smartengeld uitkering genoemd. Een vergoeding voor alle psychische en emotionele schade die u door de mishandeling hebt opgelopen.
Waar moet u aan denken welke materiële schadeposten u allemaal bij degene die u heeft mishandeld kunt claimen?
U kunt er hierbij van uitgaan dat alle extra kosten moeten worden vergoed door de dader. Alle kosten die u meer moet gaan betalen na uw mishandeling. Kosten die u niet gehad zou hebben als u niet was mishandeld. Allemaal extra kosten die de persoon die u heeft mishandeld moet betalen. Hoeveel schadevergoeding na mishandeling u kunt claimen is simpelweg een optelsom van alle extra kosten die u maakt.
- Moet u extra medische kosten maken die niet worden vergoed door de zorgverzekering? De dader moet dit vergoeden?
- Moet u extra oppas inhuren omdat u dat niet meer zelf kunt, dan moet de mishandelaar deze extra kosten betalen?
- Moet u uw studie stopzetten of zelfs afzeggen omdat studeren u niet meer lukt, dan zijn de kosten voor de dader?
- Heeft u hulp in de huishouding nodig?
- Moet iemand u helpen bij de klusjes in huis die u nu niet meer zelf kunt?
- Heeft u hulp nodig voor het onderhoud van uw tuin?
- Moet u kosten betalen voor benzine als u naar het ziekenhuis of psycholoog moet rijden?
- Moet er noodzakelijke aanpassingen aan uw huis plaatsvinden
- Heeft u meer telefoonkosten dan voor de mishandeling?
Alle extra kosten moeten worden vergoed door de dader. De grootste schadepost zal uw inkomensschade zijn. U kunt waarschijnlijk een tijd niet werken of mogelijk kunt u uw werk helemaal niet meer oppakken. Deze onkosten kunnen behoorlijk oplopen en dienen door de dader te worden betaald.
Mishandelingen laten vaak fysieke en psychische littekens na. Hoeveel schadevergoeding na mishandeling is afhankelijk van de extra kosten.
Hoeveel schadevergoeding na mishandeling u krijgt, zal vooral van deze ‘gederfde inkomsten’ schadepost afhangen. Maar er zijn ook niet materiële kosten. De mishandeling heeft u veel ellende, verdriet, angst, onzekerheid opgeleverd. U heeft ook geestelijke schade opgelopen.
Smartengeld vergoeding na mishandeling voor geestelijke schade
Geestelijke schade, of wel psychische of emotionele schade, is een belangrijke schadepost bij een mishandeling.
- U slaapt slecht omdat u steeds maar weer moet terugdenken aan die ellendige situatie.
- U leeft in angst, hebt verdriet en bent bang.
- Bepaalde situaties gaat u uit de weg en u durft bepaalde dingen niet meer te doen.
- U slaapt moeilijk en heeft nachtmerries.
- U durft moeilijk sociale contacten meer aan te gaan.
- U bent soms dagen depressief.
- U durft de straat niet meer op.
- U krijgt hartkloppingen als iemand het maar even over de mishandelingssituatie heeft.
Allemaal psychische schade die u niet had gehad als u niet het slachtoffer van een mishandeling was geweest. U heeft dan recht op een smartengeld vergoeding. De hoogte van de bedragen hiervoor worden vastgesteld door een aantal criteria. Over het algemeen zijn deze bedragen niet heel erg hoog. In ieder geval niet zo hoog als in andere landen, zoals in Amerika bijvoorbeeld gebruikelijk is. Om een indicatie te krijgen van de hoogte van schadevergoeding bedragen die als smartengeld worden uitgekeerd, kunt u of uw jurist de ANWB gids raadplegen. In deze gids staan gelijksoortige gevallen en vormen een goede indicatie voor het bedrag waar u mogelijk recht op heeft als u mishandeld bent.
Laat u goed informeren over financiële schadeloosstelling en genoegdoening
U bent ongewild betrokken geraakt bij een geweldsmisdrijf. Ondanks dat u bent mishandeld en een financiële schadeloosstelling en genoegdoening van de dader wilt, is dit niet eenvoudig. U wordt geconfronteerd met situaties en beelden die u het liefst wilt vergeten. Ook zal de tegenpartij u tegengas geven in een letselschade procedure. Dat is niet prettig. Laat u daarom van te voren goed informeren door een letselschade jurist of letselschade expert. U dient ervoor te zorgen dat u een genoegdoening krijgt. Hoeveel schadevergoeding na mishandeling u krijgt, is van latere zorg. U heeft als slachtoffer recht op een financiële schadeloosstelling en financiële genoegdoening.