U bent betrokken geraakt bij een ongeval. Door een bedrijfsongeval, hondenbeet, ongeluk door een ondeugdelijk product, een verkeersongeval, val in de fabriek of een ander ongeval heeft u letsel opgelopen. U heeft daardoor schade en wilt weten hoeveel u vergoed krijgt. Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk kunt u claimen?
Een ongeval op het werk of een ongeluk op de weg kan voor grote persoonlijke schade zorgen. Als u gewond bent geraakt en letsel hebt opgelopen, kunnen uw onkosten aanzienlijke bedragen worden. Letselschade bedragen die betaald moeten worden. U wilt daarvoor een schadevergoeding claimen, maar hoeveel kunt u aan vergoeding krijgen?

Wat wil de tegenpartij betalen om u schadeloos te stellen voor alle schadeposten die na het ongeval om de hoek komen kijken. Op hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk kunt u rekenen? Wat kunt u allemaal opvoeren in de schadeclaim?
Door het ongeluk of ongeval maakt u niet alleen veel meer kosten, maar u loopt ook inkomsten mis. Inkomsten die u, als u het ongeval niet had gehad, wel had genoten. Niet alleen uw loon omdat u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, maar ook uw zwarte klusjes op zaterdag kunt u niet meer uitvoeren.
U moet niet alleen meer betalen aan allerlei zaken, maar er komt ook maandelijks minder binnen. Daarnaast merkt u dat u allerlei extra kosten heeft. Van het parkeergeld voor elk bezoekje aan het ziekenhuis tot het vaker moeten inhuren van oppas voor de kinderen, het moet allemaal betaald worden. Op hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk mag u dan rekenen? Wat wordt er allemaal van al die extra kosten die u moet maken vergoed? Wat kunt u allemaal claimen?
Hoeveel schadevergoeding na ongeval
U heeft letselschade door de schuld van een ander opgelopen. Hierdoor heeft u allemaal extra kosten. U vindt dat de ander aansprakelijk is en alle schade aan u moet vergoeden. U wilt een maximale schadeclaim neerleggen bij de tegenpartij. Wat kunt u aan schade claimen en hoe gaat letselschade claimen in zijn werk?
Als u slachtoffer bent van een ongeval waar iemand anders aansprakelijk voor is, dan is het wettelijk geregeld dat u al uw schade vergoed krijgt. U mag er door het ongeval niet op achteruitgaan. Al uw materiële moet worden vergoed en al uw immateriële schade moet financieel worden gecompenseerd.
U heeft een ongeval gehad en daarbij is er schade ontstaan. U maakt allemaal extra kosten. Mogelijk heeft u ook inkomensverlies en psychische schade opgelopen. Deze letselschade wilt u vergoed hebben. U eist een maximale schadevergoeding. U wilt al uw letselschade claimen bij de tegenpartij. De wet gaat heeft bepaald dat iedereen die slachtoffer is van een ongeval waarbij een ander aansprakelijk is, de ander het slachtoffer schadeloos moet stellen en alle letselschade moet vergoeden.
De aansprakelijke partij moet van de wetgever een slachtoffer zoveel als mogelijk weer terugbrengen in de situatie van voor het ongeval. Een slachtoffer mag er niet op achteruitgaan. Dit betekent dat degene die aansprakelijk is alle materiële schade moet vergoeden en alle immateriële schade financieel moet compenseren
U kunt dus zowel een vergoeding voor uw materiële schade als uw immateriële schade eisen als u uw letselschade gaat claimen. Materiële schades zijn al die extra te maken onkosten die u niet had gehad als het ongeval u niet was overkomen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan parkeerkosten bij het ziekenhuis of de eigen bijdrage van medicijnen.
Immateriële schade is een vergoeding voor uw verminderde levensvreugd door pijn en verdriet. De door uw opgelopen emotionele en psychische schade. Wilt u uw immateriële letselschade claimen dan kunt u denken aan een financiële compensatie voor het verdriet over de lelijke en zichtbare littekens of het feit dat u uw favoriete hobby door de gevolgen van het letsel hebt moeten opgeven.
Alle extra onkosten komen voor schadevergoeding in aanmerking
Als u bij een ongeluk of ongeval gewond bent geraakt en letselschade hebt opgelopen door de schuld van een ander, dan moet u allemaal onkosten maken die u anders niet gemaakt zou hebben. Degene die u met het letsel en al de kosten die daaruit voortvloeien heeft opgezadeld, moet al uw schade vergoeden. Wettelijk is geregeld dat de aansprakelijke partij moet opdraaien voor de kosten die deze veroorzaakt heeft door het ongeval.
Als de tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden voor het ongeval, dan kunt u alle kosten die u door uw letsel maakt, claimen bij de tegenpartij. Als degene die u uw letsel heeft bezorgd volledig aansprakelijk is voor alle schade, dan moet deze alle kosten vergoeden die u moet maken door het ongeval.
Hoeveel schadevergoeding na ongeval wordt vergoed hangt af van de mate van aansprakelijkheid.
Bij volledige aansprakelijkheid hoeft u zich niet meer af te vragen hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk u krijgt. Bij volledige aansprakelijkheid worden alle schadeposten vergoed. Alle extra kosten die u moet maken, komen voor een schadevergoeding in aanmerking. Of dit nu grote schadeposten zijn, als het verlies van inkomen of kleine schadeposten als extra telefoonkosten, alle kosten die het gevolg zijn van uw letsel worden vergoed. Is de tegenpartij voor een deel aansprakelijk, bijvoorbeeld voor 80%, dan wordt de letselschade ook maar voor 80% vergoed.
Wat en hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk wordt vergoed
Hoeveel u kunt krijgen aan schadevergoeding hangt af van hoeveel u aan onkosten moet maken. In principe komen alle door uw letsel veroorzaakte onkosten in aanmerking om vergoed te worden. U kunt hierbij aan verschillende schadeposten denken. Dit kan dus bestaan uit verlies aan inkomsten die u misloopt en aan allerlei extra kosten die u moet maken.
- Schadevergoeding van medische kosten na ongeval of ongeluk
Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk kunt u claimen aan medische kosten? Alles wat u normaal niet aan medische kosten gemaakt zou hebben. Te beginnen met uw eigen risico van uw zorgverzekering die door uw letsel in één keer opgebruikt was. De eigen bijdragen aan medicijnen die u bij de apotheek zelf moet betalen. Foto’s, verband of andere hulpmiddelen die uw zorgverzekering niet of maar gedeeltelijk vergoed. Wettelijk is ook bepaald dat u elke dag dat u in het ziekenhuis of revalidatiecentrum bent opgenomen een dagvergoeding kunt claimen.
- Reiskosten vergoeding
Ook als u door uw opgelopen letsel naar uw behandelaar moet zien te komen, worden de reiskosten daarvan vergoed. Uw bezoek aan het ziekenhuis, fysiotherapeut, revalidatiearts, psycholoog, handtherapeut, voor alle bezoekjes die u vanwege uw opgelopen verwondingen moet maken, worden de reiskosten en de parkeerkosten vergoed. U kunt er immers niets aan doen dat u deze kosten moet maken en had deze onkosten zeker niet gehad als het ongeval u niet was overkomen.
- Verlies aan zelfwerkzaamheid
Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk kunt u krijgen als u voor werkzaamheden die u vroeger zelf deed, na het ongeval iemand moet inhuren om deze werkzaamheden te doen? Hoeveel kunt u krijgen als u het huis altijd zelf verfde en nu een schilder moet inhuren om dat te doen? Als u altijd zelf uw auto waste, maar nu door uw lichamelijk letsel dit door de wasstraat moet laten doen? U kunt u zelf niet meer zo goed redden en moet daardoor kosten maken. Ook deze kosten had u zonder het ongeval niet gemaakt. Ook voor de extra kosten door uw verlies aan zelfwerkzaamheid ontstaan, kunt u een schadevergoeding claimen.
- Verlies van inkomsten
Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk in het verkeer kunt u krijgen als u geheel of gedeeltelijk niet meer kunt werken door uw opgelopen letsel? Dit is een belangrijke schadepost want deze gemiste inkomsten kunnen in de loop der tijd flink oplopen. Als u geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent geraakt, dan krijgt u door het ongeval minder inkomsten. Het verlies aan inkomen moet worden vergoed. u kon er immers niets aan doen dat u uw oude werk niet meer kon oppakken. De schadevergoeding betreft niet alleen uw loon. Ook uw bijdrage aan uw pensioen, misgelopen bonussen en promoties die u wellicht had gemaakt, moeten worden vergoed en in de schadevergoeding berekening worden meegenomen.
Zo zijn er nog diverse schadeposten op te noemen die u bij de tegenpartij kunt claimen:
- kosten voor hulp in de huishouding;
- aanpassingen aan de woning en auto;
- zinloos geworden uitgaven als een sportabonnement;
- wettelijke rente over het schadebedrag;
- portokosten en telefoonkosten;
- schadebeperkende maatregelen;
- verhuiskosten;
- rechtsbijstand kosten;
- duurdere vakanties;
- economische kwetsbaarheid;
- studievertraging.
Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk u kunt claimen, is vooral afhankelijk van hoeveel extra kosten u moet maken. Alle kosten die u zonder het ongeval niet had gemaakt, kunt u bij de aansprakelijke partij claimen. Alle mogelijke schade die is veroorzaakt door de schuld van een ander, moet worden vergoed.
Smartengeld voor vergoeding psychisch leed
Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk kunt u krijgen voor psychische- en emotionele schade? Ook voor al het leed en verdriet wat u heeft moeten en wellicht nog moet doormaken, komt voor een schadevergoeding in aanmerking. Hoeveel smartengeld vergoeding u kunt krijgen is afhankelijk van een aantal factoren, waarbij de impact van het letsel op uw dagelijks leven een belangrijke factor is.