De gevolgen van het afzetten van een ledemaat, duim, vinger, been, teen, onderbeen, arm of een ander deel van uw lichaam kan heel ingrijpend zijn. De psychische, emotionele en geestelijke schade is groot. U kunt daarvoor een vergoeding krijgen. Hoeveel smartengeld bij amputatie van een lichaamsdeel kunt u krijgen?
U lijdt niet alleen schade omdat u allemaal extra kosten maakt. Voor alle materiële schadeposten kunt u een schadevergoeding krijgen. Maar u lijdt ook psychische en emotioneel. Voor al uw geestelijk lijden door uw amputatie kunt u een smartengeld vergoeding claimen. U heeft daar recht op.

Een amputatie van een deel van uw ledemaat is definitief voor de rest van uw leven. Dit heeft voor u grote gevolgen. U zult bepaalde zaken niet meer kunnen. Wellicht kunt u uw beroep niet meer uitoefenen en raakt u arbeidsongeschikt, uw hobby’s moet u voor altijd opzij zetten. Uw dagelijkse bezigheden worden veel moeilijker zonder het lichaamsdeel wat u moet missen. Naast dat u letselschade lijdt omdat dit allemaal extra kosten met zich meebrengt waar u een schadevergoeding voor kunt krijgen, lijdt u ook psychische en emotioneel door uw ontbrekende deel van uw lichaam.
Geestelijke schade omdat u elke dag opnieuw geconfronteerd wordt met deze verminking van uw lichaam. U heeft er verdriet over dat u niet meer kunt leven als voor het ongeval. U schaamt zich. Ook voor deze geestelijke schade kunt u een vergoeding krijgen. Voor deze immateriële schade kunt u een smartengeld vergoeding claimen bij de tegenpartij die aansprakelijk is voor het ongeval wat u is overkomen. Hoeveel smartengeld bij amputatie u kunt eisen hangt van meerdere zaken af.
Amputatie van een lichaamsdeel na een ongeval
Bij ernstige ongevallen komt een amputatie van een lichaamsdeel voor. Dit ernstige letsel heeft voor slachtoffers grote gevolgen. Ze moeten voor altijd een deel van hun lichaam missen, met alle letselschade gevolgen van dien. Bij een ongeval op het werk of een ongeluk in het verkeer moeten vaak lichaamsdelen als een teen, vinger, duim, onderbeen, hand of arm geamputeerd worden door:
- beknelling of afknellen van een deel van het lichaam;
- afrukken of afsnijden van het lichaamsdeel;
- ernstige beschadiging van het weefsel of bloedtoevoer.
Maar ook door complicaties van letsels door infecties of onherstelbaar gebleken beschadigingen, kan een arts besluiten om een deel van uw ledematen te amputeren om verdere schade aan uw lichaam te voorkomen. Maar ook op de operatietafel kunt u alsnog te maken krijgen met een afzetting van een ledemaat door:
- slechte bloedtoevoer na de ingreep;
- bacteriële infecties die bij de operatie zijn ontstaan;
- vergissing door een medische fout en medische misser van de arts.
Eind van het verhaal is dat u te maken heeft met allemaal extra kosten die u voor het ongeval niet had. Maar niet alleen dat, u heeft ook schade op het geestelijk vlak:
- verdriet,
- pijn,
- gevoelens van depressiviteit.
- schaamte, etc.
Een smartengeld bij amputatie uitkering door de tegenpartij is bedoeld om het leed, wat u ondervonden heeft, ondervindt en nog gaat ondervinden door uw geamputeerde deel van uw lichaam te compenseren. Smartengeld bij amputatie wordt ook wel een immateriële schadevergoeding voor gederfde levensvreugde vanwege uw missende deel van uw ledemaat genoemd.
Schadevergoeding als u een lichaamsdeel moet missen
Als u letselschade oploopt door een ongeval wat veroorzaakt is door iemand anders die daar ook aansprakelijk voor is, kunt u een schadevergoeding eisen van de tegenpartij. U kunt een materiële schadevergoeding en een immateriële schadevergoeding claimen. Een materiële schadevergoeding is een vergoeding voor alle extra schade die u oploopt. Alle extra onkosten die u moet maken als gevolg van uw geamputeerde lichaamsdeel. Kosten die u voor het noodlottige ongeval niet gemaakt zou hebben. Bij volledige aansprakelijkheid betaalt de veroorzaker van het ongeval of ongeluk al uw kosten die u door uw geamputeerde ledemaat extra moet maken. Voor alles moet de tegenpartij betalen. U kunt hierbij al uw schadeposten opvoeren als:
- verbandmiddelen of medicijnen die uw zorgverzekering niet vergoed;
- hulpmiddelen voor uw revalidatie;
- aanpassingen die u in huis moet maken;
- vervoerskosten naar het ziekenhuis, fysiotherapeut of revalidatiecentrum;
- gemiste inkomsten omdat u voor een deel of helemaal niet meer kunt werken;
- compensatie omdat u nu duurdere vakanties moet boeken;
- bijdrage voor het doorlopende sportabonnement waar u geen gebruik meer van kunt maken;
- vergoeding voor de opleiding die u noodgedwongen moet staken, maar wel betaald had;
- eigen bijdrage voor uw prothese en de aanpassingen aan uw prothese;
- vergoeding voor hulp in de huishouding en met uw tuin, etc.
Ook uw extra te maken onkosten voor een letselschade advocaat. letselschade expert of letselschade bureau zijn extra kosten die voor een vergoeding in aanmerking komen. U had, als u het ongeval niet was overkomen, deze onkosten ook niet gehad. Daarnaast heeft u recht op smartengeld bij amputatie van een lichaamsdeel. voor. Dit is een immateriële schadevergoeding voor al het verdriet, pijn en leed wat u overkomen is.
Fantoompijn zijn pijnklachten bij amputaties die vaak voorkomen
Bij amputaties treedt bijna altijd fantoompijn op. De zenuwen die bij het amputeren zijn doorgesneden, blijven signalen naar uw hersenen doorgeven. Uw hersenen denken dat uw geamputeerde arm, been, duim, vinger, teen of andere afgezette ledemaat er nog steeds zit. Deze fantoomsensatie zorgt voor een vervelende gevoel en kan pijnklachten met zich meebrengen.
Pijn lijden zorgt voor verminderde levensvreugd. Pijn tijdens het ongeval, pijn als gevolg van de operatie, pijn tijdens de revalidatie, pijn door optredende fantoompijnen. Hoeveel smartengeld bij amputatie van uw lichaamsdeel u krijgt, wordt mede bepaald in welke mate al uw pijnklachten de kwaliteit van leven voor u heeft verminderd.
Dit is niet alleen pijnlijk, maar belast u ook psychisch en emotioneel extra omdat u steeds weer eraan herinnerd wordt dat u een deel van uw lichaam voor altijd moet missen. Fantoompijnen zijn een constante herinnering aan het ongeval en de gevolgen van uw afgezette deel van uw ledemaat. Dit kan bij geamputeerde slachtoffers van een ongeval of ongeluk steeds weer gevoelens van verdriet en boosheid oproepen. Door fantoompijnen is uw plezier in het leven minder geworden. Mede aanleiding om een vergoeding te eisen voor uw gederfde levensvreugde.
Smartengeld bij amputatie voor schaamte, verdriet en pijn
Een lichaamsdeel wat u moet missen zorgt vaak voor psychisch letsel. Smartengeld bij amputatie van uw lichaamsdeel moet dit zoveel mogelijk compenseren.
- Het verdriet wat u ondervindt als u niet meer met uw kinderen kunt voetballen of spelen zoals u dat vroeger zo graag deed.
- Depressieve gevoelens omdat het vinden van een levenspartner met een geamputeerd lichaamsdeel niet meer zo eenvoudig is als voor het ernstige ongeval.
- Verdriet omdat u uw baan, die u altijd met veel plezier deed, niet meer kunt voortzetten na uw revalidatie.
- Moedeloosheid omdat door uw missende lichaamsdeel u eenvoudige dagelijkse huishoudelijke taken niet goed meer kunt uitvoeren en vaak om hulp moet vragen.
- Elke keer als u naar uw stomp kijkt ervaart u gevoelens van verminking en voor altijd verminkt te zijn.
- Schaamte omdat mensen om uw heen alleen maar oog lijken te hebben voor uw amputatie.
Allemaal psychische en emotionele schade. Smartengeld bij amputatie van uw duim, arm, teen, vinger, been, hand moet dit leed verzachten. Schadevergoeding bij amputatie en smartengeld bij amputatie maken deel uit van de letselschade vergoeding die u kunt claimen bij de wederpartij.
Hoeveel smartengeld bij amputatie kunt u krijgen?
Hoeveel smartengeld bij amputatie u kunt eisen bij de aansprakelijke tegenpartij is van een groot aantal factoren afhankelijk. Een smartengeld berekening is niet eenvoudig. Een goede indicatie is te krijgen door eerdere letselschade zaken waar letselschade vergoedingen voor amputaties zijn uitgekeerd te vergelijken met uw persoonlijke situatie en uw afgezette lichaamsdeel. De Smartengeldgids een uitgave van de ANWB geeft een overzicht van eerder uitgekeerde vergoedingen aan geamputeerden.