Gebeten door hond? Een beet door een hond kan veel letsel en schade veroorzaken. Letselschade kan direct door de hondenbeet zelf komen maar ook door een infectie, schrikreactie, angstgevoelens of ergernis en frustratie door zichtbare en lelijke littekens. U wilt voor de schade door de hondenbeet een schadevergoeding eisen voor al uw letselschade.
Een beet door een hond is een hele vervelende gebeurtenis. De bezitter of eigenaar van een hond kan altijd verantwoordelijk gehouden worden voor de schade die de hond veroorzaakt. Redenen om bij een hondenbeet schadevergoeding te eisen of smartengeld te claimen.

De eigenaar van de hond is altijd aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt is door de beet van de hond. En niet alleen de schade door de hondenbeet is te claimen. Als u een infectie heeft opgelopen door het bijten dan valt dit ook onder de schade. Ook als u letsel heeft opgelopen doordat u geschrokken bent door de hondenbeet of grote ergernis ondervindt van een zichtbaar lelijk litteken, dan valt dit ook onder de letselschade.
Eigenaar hond is wettelijk aansprakelijk
Het Burgerlijk Wetboek (boek 6 artikel 6:179 BW) zegt in Artikel 179 het volgende over de schadevergoeding bij een hondenbeet:
De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht had gehad.
Schadevergoeding hondenbeet en smartengeld claimen
Een hondenbeet kost u altijd geld. Onkosten die u, als de hond u niet had aangevallen, niet had gehad. Denk u bijvoorbeeld aan:
- dat u naar de dokter moet om een tetanus injectie te halen waarbij u reiskosten maakt,
- naar de Spoedpost van het ziekenhuis moet waarbij u parkeerkosten maakt,
- wellicht kunt u een tijdje niet werken en heeft u daardoor minder inkomsten,
- u moet verbandmiddelen kopen die niet door uw zorgverzekering worden vergoed,
- uw no claim van uw ziektekosten verzekering moet u opmaken,
- u moet een deel van de medicijnen zelf betalen,
- u heeft schade aan uw kleding of uw bril is stuk gegaan.
Daarnaast kunt u ook psychische schade lijden. Durft u nog wel op straat langs een hond te lopen? Vooral bij kinderen is een hondenbeet een traumatische gebeurtenis die het kind nog jaren kan achtervolgen. Kortom: als een agressieve hond u heeft gebeten dan heeft dat voor u vervelende financiële consequenties. Deze letselschade moet worden vergoed door de eigenaar van de hond. Dit betekent dat u een schadevergoeding kunt eisen voor de hondenbeet. Heeft u ook psychische schade opgelopen, dan kunt u smartengeld claimen.
Hondenbeet en schadevergoeding krijgen
De letselschade kan groot zijn. Als een hond iemand gebeten heeft dan ontstaan er altijd littekens. Soms zal de plastisch chirurg er aan te pas moeten komen. Maar het kan ook zo zijn dat pas na jaren duidelijk wordt of u met een lelijk en zichtbaar litteken blijft zitten. Dit kan voor u psychisch heel vervelend zijn. Welke schade moet door de hondeneigenaar worden vergoed?
Hoe kunt u de schade veroorzaakt door een hondenbeet vergoed krijgen?
Hoe claimt u smartengeld en hoe krijgt u een schadevergoeding bij de beet van een hond. Dit is allemaal eenvoudiger dan u denkt. De eigenaar van de hond is namelijk altijd aansprakelijk voor alle schade die zijn huisdier aanricht. Deze hondenbeet schade is altijd een onderdeel van de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar van de hond. De schade die dieren veroorzaken is meeverzekerd op de polis van de aansprakelijkheidsverzekering van de hondeneigenaar. Dat is dus heel mooi want dat betekent dat alle letselschade die u lijdt door de hondenbeet, materieel en immaterieel, door de verzekering van de eigenaar van de hond wordt vergoed.
Welk bedrag aan schadevergoeding accepteren?
U bent gebeten door een hond en heeft hier blijvende schade aan overgehouden. Veel voorkomende blijvende klachten na een beet van een hond zijn het ontstaan van lelijke littekens en plaatselijk geen gevoel meer hebben op de plek waar u bent gebeten. Veel slachtoffers krijgen al snel een aanbod voor een schadevergoeding van de verzekeraar van de eigenaar van de hond en vragen zich af waar ze recht op hebben, hoeveel schadevergoeding is reëel om te krijgen?
Bij hondenbeten blijken er vaak complicaties te ontstaan tijdens het genezingsproces:
- doorbloedingsstoornissen,
- ontstekingen,
- structuurafwijkingen in weefsels,
- zweetstoornissen,
- onderhuidse ontstekingen,
- zuurstofgebrek,
- zenuwstoornissen, etc.
Hierdoor kan de behandeling en revalidatie lang gaan duren met alle financiële gevolgen die hiervan het gevolg zijn. Hoeveel zult u nog aan medische kosten moeten betalen? Kunt u door de optredende complicaties mogelijk een tijd niet werken, waardoor u minder inkomen krijgt? Het is bij het afwikkelen van de schade belangrijk om het genezingsproces af te wachten. Wikkel de schade met de verzekeringsmaatschappij van het baasje van de hond niet meteen af. Pas als u helemaal genezen bent, heeft u zicht op de totale financiële consequenties van de aanval van de hond. Wil de verzekeraar eerder een schadevergoeding deal maken, wijst dit dan af en wacht tot de medische eindtoestand is bereikt.
Eigenaar hond hoeft niet perse schuldig te zijn
Bij schade veroorzaakt door dieren is artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing. Deze wet zegt dat de bezitters van een dier altijd aansprakelijk zijn voor de schade die wordt toegebracht door het dier. Dit betekent voor de aansprakelijkheid van de bezitter van een dier dat deze wettelijk gezien altijd aansprakelijk is voor de schade. Hierbij doet het er niet toe of de bezitter schuld heeft. Dit wordt ook wel risicoaansprakelijkheid genoemd. Voor een bijtwond als een hond u of uw kind heeft gebeten geldt dit ook. Niet van belang is bijvoorbeeld:
- of de hond wel of niet aangelijnd was;
- of dat de bezitter van de hond u gewaarschuwd heeft om de hond niet te aaien.
De schuldvraag of de verwijtbaarheid van de bezitter is niet van belang. De eigenaar van de agressieve hond is altijd aansprakelijk voor de opgelopen schade en moet een schadevergoeding betalen.
Wat te doen na bijtwond agressieve hond
Het eerste wat u moet doen wanneer u bent gebeten door een hond, is dat u het wondgebied en de omgeving daarvan goed schoonmaakt. Infecties dient u vooral bij een bijtwond te voorkomen. U kunt het beste het wondgebied onder lauw, stromend water goed schoon spoelen.
Voorkom infecties bij een bijtwond.
Het schoonspoelen van de bijtwond moet goed gebeuren. Probeer zo snel mogelijk de bijtwond zo uitgebreid mogelijk met stromend water schoon te spoelen. Hoe schoner, hoe beter. Of de verwonding nu diep is of alleen maar een oppervlakkige beschadiging van de huid: zo goed mogelijk schoonspoelen. Is de bijtwond oppervlakkig zorg er dan voor dat u met jodium of een ander desinfectie middel het verwonde gebied goed schoon krijgt. Is de hondenbeet diep en is niet alleen de huid maar ook het weefsel daaronder beschadigd, gaat u dan naar de eerste hulp van uw ziekenhuis of naar uw huisarts of huisartsenpost.

Middels een wondtoilet zullen de beschadigingen veroorzaakt door de beet van de hond zoveel als mogelijk worden ontdaan van bacteriën. Dit om infecties te voorkomen. Uw verwonding zal, als dit om cosmetische redenen niet direct noodzakelijk is, niet worden gehecht. Dit draagt er ook toe bij dat het infectiegevaar van de beet van de hond zo min mogelijk wordt. Tevens zal u, als u deze in het verleden al niet eens heeft gehad, worden voorzien van een tetanus injectie.
- Bijtwond goed schoonspoelen met stromend water.
- Bij diepe hondenbeet naar huisarts of ziekenhuis.
- Tetanus injectie halen.
- Plaats van de beet van de hond schoon houden.
In een hondenbek en in het speeksel van een hond zitten veel bacteriën. Bij een honden beet zijn infecties heel belangrijk om te voorkomen.
Hondenbeet tetanus infectie risico voorkomen door tetanusprik
Van elke honden beet, ook van een kleine oppervlakkige hondenbeet, is het mogelijk om een tetanusinfectie op te lopen. Tetanusprikken worden dan ook altijd gegeven bij een bijtwond. Als tenminste deze injectie tegen een tetanusinfectie al niet eens is gegeven. Dit kan al best een tijd terug zijn. Kinderen krijgen bij al hun prikken bij het consultatiebureau al een tetanus injectie. Deze beschermt gedurende een periode van vijftien jaar. Indien daarna opnieuw een prik tegen de tetanusinfectie wordt gegeven dan beschermt deze tien jaar. Het is belangrijk om zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen vierentwintig uur, een tetanusinjectie te krijgen. Denk eraan dat als u naar een ver land op vakantie bent geweest u mogelijk ook al een tetanusprik heeft gehad.
Recht op schadevergoeding hondenbeet
Als u bent gebeten en u heeft daardoor schade opgelopen, dan is de eigenaar van de hond aansprakelijk voor alle schade die zijn dier aan u heeft toegebracht. Ook als u de waarschuwing van de eigenaar negeerde om zijn hond niet te aaien, daagde u de hond zelf uit met u te spelen of had de eigenaar de hond netjes aangelijnd, de eigenaar blijft aansprakelijk voor de gedragingen van zijn hond.
Het is niet uw schuld dat u bent gebeten. U heeft recht op een schadevergoeding van de eigenaar van de hond. De eigenaar zal daarvoor verzekerd zijn. Mocht u door uw letsel letselschadebedragen moeten voorschieten, dan kunt u een voorschot vragen op de uit te keren schadevergoeding.
Meest gestelde vragen over schadevergoeding bij een hondenbeet
Een hondenbezitter is altijd verantwoordelijk voor de gedragingen van zijn viervoeter. Ook al nam de hondeneigenaar alle voorzorgsmaatregelen: liep de hond in een losloopgebied, was de hond kort aangelijnd, waarschuwde de eigenaar nog zo de hond niet te aaien. De risicoaansprakelijkheid zorgt ervoor dat de hondeneigenaar aan te spreken is op de letselschade die zijn hond veroorzaakt.Bijna alle eigenaren van honden hebben een AVP-verzekering, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, en zijn verzekerd voor de letselschade die hun bijtende viervoeter kan veroorzaken. De hondeneigenaar hoeft de schadevergoeding en het smartengeld niet zelf te betalen.
Het is zeker verstandig om een arts te bezoeken als u bent gebeten door een hond. Niet alleen voor uw gezondheid. Wellicht heeft u een tetanus prik nodig, moet alles goed schoongemaakt worden om verdere infecties te voorkomen, zijn er hechtingen nodig of mogelijk een doorverwijzing naar de plastisch chirurg. Maar ook uit juridisch oogpunt is het verstandig. De arts zal in het medisch dossier nauwkeurig noteren wat de opgelopen schade is. Zo kan achteraf niet gesteld worden dat de schade mogelijk ergens anders door is ontstaan.
De hoogte van de schadevergoeding bij letselschade wordt bepaald door alle kosten en alle inkomsten die gehad zou hebben als de hond u niet had gebeten. Daarnaast kunt u mogelijk een geldbedrag krijgen voor opgelopen psychische- en emotionele schade. De hoogte wordt dus bepaald door: extra te maken kosten, gemiste inkomsten, geestelijke schade. Belangrijk is dus om nauwkeurig alle extra kosten te noteren. Alle schadeposten krijgt u vergoed: vervoer naar het ziekenhuis, eigen risico van de zorgverzekering, broek die kapot is gegaan, eigen bijdrage medicijnen, tijdelijk niet kunnen werken, onnodig sportabonnement, etc. De hoogte van de schadevergoeding bij letselschade gaat ervan uit dat u er financieel na het bijtincident niet op achteruitgaan mag gaan. De wederpartij moet alle kosten en gemiste inkomsten vergoeden.