U heeft een ongeval of ongeluk gehad en daarbij nek letsel opgelopen. U heeft hoofdpijnklachten gekregen door de whiplash. Pijn in het hoofd is een veelvoorkomende en vervelende aandoening. Wat te doen bij pijn door nekklachten en hoofdpijn bij whiplash letsel?
Een van de belangrijkste whiplash symptomen is hoofdpijn. Deze aandoening wordt ook wel een zweepslag genoemd. Een whiplash syndroom kan op verschillende manieren ontstaan. Een veelvoorkomende wijze waarop deze aandoening ontstaat, is door een aanrijding van achteren met een auto. Maar er zijn ook diverse andere ongevallen dan een verkeersongeval die kunnen leiden tot een whiplash aandoening met stevige hoofdpijn.

Een bal die tegen het hoofd wordt geschopt tijdens het sporten, een ongelukkige val, uitglijden waarbij uw hoofd een flinke klap krijgt, een vechtpartij, een ski ongeval, etc. Als uw hoofd heftig heen en weer geslingerd is, dan loopt u kans op een whiplash. Neem deze klachten serieus. Hoofdpijn bij whiplash is niet iets om te veronachtzamen. Ook al heeft u milde hoofdpijn of lichte spanningshoofdpijn of ontstaat de pijn in uw hoofd pas na een paar dagen, neem de klachten serieus.
Eerste dagen veel nekpijn en hoofdpijn bij whiplash letsel
De eerste paar dagen bij een whiplash aandoening staan vooral in het teken van pijnbestrijding en rust. De pijn in uw schouders en nek en uw hoofdpijn moet eerst zakken. Het is de bedoeling dat u snel weer normaal gaat bewegen. Bij veel pijn in de nek door het nekletsel en bij hoofdpijnklachten zult u krampachtig blijven bewegen.
De ergste pijn moet eerst bestreden worden, om zo weer op een natuurlijke wijze te kunnen bewegen. Alle delen van uw nek zijn betrokken:
- nekwervels
- rugwervels,
- spieren in de nek,
- wervelschijven,
- banden,
- zenuwen.
Al deze onderdelen in uw nek gebied hebben bij het heftig heen en weer slingeren van uw hoofd, en onverwacht hard strekken van uw nek, een flinke opdonder gehad.
Dit heeft voor nek letsel gezorgd. Nek letsel wat u nu hoofdpijnen bezorgt. Hoofdpijn bij whiplash komt vaak voor, en vaak bent u ook regelmatig misselijk. Als na een paar dagen de pijn minder is geworden, dient u uw hoofd zo normaal als mogelijk weer te gaan bewegen. Het kan ook gebeuren dat u pas na een paar dagen of zelf pas na weken whiplash symptomen ondervindt en dan pas last van hoofdpijn krijgt.
Soorten hoofdpijnen en hoofdpijnklachten bij whiplash en nek letsel
Pijn in het hoofd komt vaak voor. Sommige hebben een milde spanningshoofdpijn, anderen hebben chronische migraine. Vaak is deze aandoening onschuldig. Hoofdpijn bij whiplash is dat niet. U dient zorgvuldig hiermee om te gaan. Deze zweepslag aandoening heeft het in zich om lang te duren. Niemand zit te wachten op chronische hoofdpijn. Uw leven kan gedurende deze ziekte periode ontwricht raden. U kunt wellicht niet meer werken of uw hobby’s uitoefenen als u constant met pijn in uw hoofd geconfronteerd wordt. Er zijn verschillende soorten van hoofdpijnen:
- clusterhoofdpijn,
- spanningshoofdpijn
- en chronische hoofdpijn.
Deze hoofdpijnklachten kunnen mild en licht zijn, maar ook heftig en voor een bonzend hoofd zorgen.
Migraine
Een migraine uit zich vaak in een migraine aanval die onverwacht plaatsvinden. De hoofdpijn is dan vaak heftig van aard en kan een half uur duren maar soms ook wel dagen. U wilt dan het liefst alleen in een donkere kamer zijn met zo min mogelijk licht en geluid prikkels.
Spanningshoofdpijn en spierspanningshoofdpijn
Bij spanningshoofdpijn voelt het alsof er een band om uw hoofd zit die een drukkende pijn veroorzaakt. Hoofdpijn bij whiplash is vaak een spanningshoofdpijn door overbelasting van de spieren en zenuwen in de nek. Door het nek letsel ontstaat er een doffe en vaak ook misselijkmakende pijn in het hoofd.
Chronische hoofdpijn
Als u structureel pijn in uw hoofd heeft dan spreekt men over chronische hoofdpijnen. Vaak heeft deze aandoening een externe oorzaak. Als deze oorzaak is weggenomen dan verdwijnt de chronische pijn in het hoofd vaak vanzelf. Zijn de beschadigingen aan uw spierweefsel en nek zenuwen weer geheeld en kunt u weer normaal bewegen, dan verdwijnt deze aandoening.
Clusterhoofdpijn
Bij clusterhoofdpijn zijn de pijnaanvallen heftig. U wordt overvallen door een korte aanval van heftige pijnen wat meerdere keren per dag kan voorkomen. Clusterhoofdpijn komt vaak voor als u slaapt. De pijnaanval kan van tien minuten tot enkele uren aanhouden. Clusterhoofdpijn komt in golfbewegingen, soms heeft u er maanden geen last hiervan.
Spanningshoofdpijn meest voorkomende hoofdpijn bij whiplash letsel
Bij hoofdpijn bij whiplash is vaak sprake van spanningshoofdpijn. Vooral in de eerste dagen dat u de symptomen ervaart, heeft u hier last van. Pijnbestrijding om deze hoofdpijnklachten te verminderen bestaat vaak uit rust. Ook kan het zijn dat u voor korte duur een nekkraag krijgt aangemeten om de spieren en zenuwen in uw nek rust te geven. Door uw nek en hoofd rust te geven, wordt de ergste pijn van uw spanningshoofdpijn afgezwakt zodat u na een paar dagen weer normaal kunt bewegen.
Als u zo normaal mogelijk beweegt, geneest uw nek letsel het best. In de eerste dagen wordt hoofdpijn bij whiplash letsel vaak in eerste instantie bestreden met paracetamol. Paracetamol is een onschuldige pijnstiller met weinig bijwerkingen. Door de vele ontstekingen in uw nekspieren en nek zenuwen worden ook wel ontstekingsremmende pijnstillers voorgeschreven als er sprake is van hoofdpijn bij whiplash letsel:
- naproxenn;
- diclofenac;
- ibuprofen.
Pijnstillers als deze hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en kunnen ook minder lang gebruikt worden.
Hoofdpijn kan juridische rechtshulp bij whiplash klachten bemoeilijken
U zult merken dat u door het ongeluk of ongeval wat u is overkomen en waardoor u nu met hoofdpijnen kampt u extra kosten maakt. U kunt wellicht een tijd niet meer werken, u moet extra oppas inhuren, iemand moet u helpen bij de huishouding, u kunt geen gebruik maken van het abonnement van uw sportvereniging waarvan de kosten wel doorlopen, u moet naar de fysiotherapie rijden, ect. Hoofdpijn bij whiplash en andere whiplash gerelateerde klachten kunnen u allerlei extra onkosten geven.
Degene die aansprakelijk is voor het ongeval, waardoor u het letsel heeft opgelopen, moet deze extra kosten vergoeden. Omdat hoofdpijn een veel voorkomende kwaal is, zal de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij aanvoeren dat de hoofdpijnen niet het gevolg van de whiplash, maar van een eerdere aandoening is.
Zorg er dan ook voor dat als u na een ongeval nekpijn of hoofdpijn ondervindt, u een arts bezoekt. Wacht hier niet te lang mee. Op deze manier kan de hoofdpijn bij whiplash gerelateerd worden aan het ongeval, er kan dan eenvoudig een causaal verband aangetoond worden.
Letselschade vergoeding voor de onkosten die u maakt
Omdat bij whiplash al snel sprake is van letselschade en de aansprakelijkheid vaak snel duidelijk is, komt u al snel voor een whiplash letselschade vergoeding in aanmerking. In principe worden alle extra kosten vergoed. Onkosten die u niet gemaakt zou hebben als u het ongeval niet had gehad. Onkosten en daarmee de letselschade bedragen kunnen flink oplopen als uw nekletsel niet snel genezen is.