U bent betrokken geraakt bij een verkeersongeval. U bent aangereden en heeft sindsdien pijn in uw hoofd. Door de klap van de botsing heeft u een stekende hoofdpijn. Aanvallen van hoofdpijn na een ongeluk kan duiden op een whiplash met mogelijk veel letselschade tot gevolg. Blijvende hoofdpijn na aanrijding, wat nu?
Ernstige hoofdpijn na een ongeluk in het verkeer kan mogelijk leiden tot flinke letselschade. De kans op een whiplash ligt om de hoek. Een aandoening aan hoofd en nek die zich niet altijd direct openbaart. Als de pijn in uw hoofd niet weggaat zult u kosten maken en mogelijk inkomsten verliezen. U wilt al deze schade vergoed hebben.

Als degene die u heeft aangereden aansprakelijk is voor het ongeval, dan dient deze al uw letselschade te voldoen. U mag als slachtoffer van een aanrijding er financieel niet op achteruit gaan. U dient al uw schade vergoed te krijgen als de ander volledig aansprakelijk is. Letselschade kan snel oplopen. Vooral als de blijvende pijn in uw hoofd ervoor zorgt dat u uw werk niet meer kunt oppakken, loopt de schade snel in de papieren.
Mocht de pijn in uw hoofd na de botsing zich ontwikkelen tot een whiplash, dan is het belangrijk om aan te kunnen tonen dat uw vele koppijn het gevolg is van het ongeluk. Dit doet u door meteen een dokter te bezoeken. Deze kan in het medisch dossier de aandoeningen noteren waar u nadat u bent aangereden aan lijdt. Blijvende hoofdpijn na aanrijding: bezoek direct een arts.
Soorten van blijvende hoofdpijn na een ongeluk
Hoofdpijnklachten kunnen iemands leven volledig verstoren. Hoofdpijn is voor iedereen verschillend. Sommige slachtoffers hebben constant pijn in het hoofd terwijl bij anderen de pijn op sommige momenten van de dag in alle hevigheid komt opzetten. Er zijn verschillende soorten van hoofdpijnklachten:
- spanningshoofdpijn,
- chronische hoofdpijn,
- migraine,
- clusterhoofdpijn,
- aangezichtspijn.
Spanningshoofdpijn
Is uw hoofdpijn na de aanrijding spanningshoofdpijn, dan kunt u over het algemeen uw dagelijkse bezigheden voortzetten. Het is een pijn waarbij u het gevoel heeft alsof er een knellende band om uw hoofd zit.
Chronische hoofdpijn
Heeft u meer dan twee weken hoofdpijn, dan is er sprake van chronische hoofdpijn. Dit kunnen verschillende soorten van hoofdpijnen zijn.
Migraine
Als uw zenuwstelsel door de botsing ontregeld is geraakt, kunt u te maken krijgen met migraine aanvallen. Kortsluitingen in uw hersenen zorgen ervoor dat uw bloedvaten uitzetten en weer inkrimpen. Migraine uit zich in een bonzende hoofdpijn, vaak aan één kant van het hoofd. Geluid en licht zijn vaak moeilijk te verdragen.
Clusterhoofdpijn
Krijgt u deze hoofdpijn na de aanrijding, dan heeft u te maken met de meest pijnlijk vorm van hoofdpijn. De aanvallen kunnen zeer heftig zijn en gepaard gaan met zweten, gezwollen oogleden, loopneus, tranende ogen en verstopte voorhoofdholtes.
Aangezichtspijn
Pijn in het gezicht wordt aangezichtspijn genoemd. Bij deze vorm van hoofdpijn duren de aanvallen lang en komen de aanvallen ook steeds weer terug.
Letselschade door hoofdpijn na aanrijding
Dat hoofdpijnen iemands leven kunnen ontregelen mag duidelijk zijn. Maar de hoofdpijnen als gevolg van het verkeersongeval kunnen ook uw leven financieel ontregelen. Als u door de pijn in uw hoofd uw werk niet meer kunt hervatten, dan krijgt u te maken met verlies van inkomen als gevolg van uw letsel. U kunt wellicht:
- een tijd niet werken waardoor u nog maar 70% van uw inkomen krijgt,
- uw oude werk niet meer oppakken en moet u ander minder goed betalend werk uitvoeren,
- gedeeltelijk niet meer werken en lijdt hierdoor inkomensverlies,
- geheel arbeidsongeschikt raken waardoor u moet stoppen met uw werkzame leven.
U heeft dan niet alleen te maken met letselschade omdat u aan het einde van de maand minder loon op uw bankrekening krijgt, u heeft ook te maken met andere inkomsten die u daardoor mist. Denkt u hierbij aan minder of geen:
- pensioen,
- eindejaarsuitkering,
- vakantiegeld,
- inkomsten door carrière,
- bonussen, etc.
Letselschade die degene die u heeft aangereden en de hoofdpijn heeft bezorgd, zal moeten vergoeden. Gemiste inkomsten zijn ook letselschade. Daarnaast kunnen er nog andere schadeposten ontstaan die het gevolg zijn van de aanrijding. De hoofdpijnklachten kunnen er ook voor zorgen dat u:
- uw eigen risico kwijt bent,
- pijnstillers en paracetamol moet kopen van uw eigen geld,
- een eigen bijdrage moet betalen voor uw medicijnen,
- extra oppas voor de kinderen moet inhuren als u hoofdpijnaanvallen krijgt,
- rechtshulp moet inhuren voor uw letselschadezaak,
- uw opleiding moet stop zetten of opschorten, etc.
Alle extra te maken kosten dienen te worden vergoed door de aansprakelijke partij.
Letselschade aansprakelijkheid voor blijvende pijn in hoofd
U krijgt alleen uw letselschade vergoed als de wederpartij volledig aansprakelijk is. Wordt u aangereden op een gelijkwaardige kruising terwijl u van rechts kwam, dan is de ander volledig aansprakelijk en moet alle schade vergoeden die het gevolg zijn van de hoofdpijn door de aanrijding.
Hoofdpijn na aanrijding en de andere is volledig aansprakelijk: u krijgt alle letselschade vergoed.
U krijgt uw letselschade maar voor een deel vergoed als de ander ook maar voor een deel aansprakelijk is. Als u van rechts wordt aangereden op een gelijkwaardige kruising terwijl u zelf geen gordel droeg, dan kan het zijn dat de schuld niet geheel bij de ander komt te liggen. De rechter kan besluiten om de ander bijvoorbeeld voor 90% aansprakelijk te stellen. Dit betekent dat u zelf voor 10% uw eigen letselschade moet dragen. U krijgt dan 90% van uw schadeposten vergoed.
Hoofdpijn na aanrijding en de ander is voor een deel aansprakelijk: u krijgt alleen dit deel van uw letselschade vergoed.
Heeft u hoofdpijn en uw leven heeft aan levensvreugde moeten inboeten, dan kunt u mogelijk ook voor een smartengeld vergoeding in aanmerking komen.
Blijvende hoofdpijn na aanrijding van achteren
Hoofdpijn na een aanrijding komt veel voor bij een aanrijding van achteren. Door het rondslingeren van uw hoofd kunnen de zenuwen in uw schouders, hoofd en hals snel beschadigingen oplopen. Bij een aanrijding van achteren is de aansprakelijkheid vaak meteen duidelijk. Automobilisten moeten voldoende afstand houden op de voorganger om zo op tijd te kunnen stoppen.
Heeft u blijvende hoofdpijn na een aanrijding van achteren en u heeft daardoor veel schadeposten, dan is de kans groot dat u al uw letselschade volledig vergoed krijgt.
Hoofdpijn na aanrijding kan wijzen op een whiplash
Heeft u een auto-ongeluk gekregen omdat u van achteren bent aangereden, bijvoorbeeld voor een stoplicht of in de file, dan is kans aanwezig dat de daarbij door u opgelopen pijn in het hoofd zich kan ontwikkelen tot een whiplash. Een whiplash is een berucht letsel die uw leven danig kan ontwrichten met alle letselschade die daarbij hoort.
Wees er bedacht op dat uw hoofdpijnen slechts een voorstadium kunnen zijn. Bezoek als u bij een botsing betrokken bent geweest direct een arts en laat u onderzoeken. De arts kan u onder behandeling stellen. Daarnaast is het belangrijk dat er een medisch dossier gevormd wordt als bewijsmateriaal voor eventuele schadeclaims.
Hoofdletsel bij kop-staartbotsing of kettingbotsing is groot
Bij een botsing van achteren krijgt u ermee te maken dat uw relatief zware hoofd heftig heen en weer slingert. Vaak zal dit leiden tot beschadigingen van de zenuwen, banden en gewrichten in nek en hals. Hoofdpijn is dan vaak het directe en eerste gevolg van de kop-staartbotsing of kettingbotsing.
De medische gevolgen van een kop-staartbotsing, kettingbotsing of aanrijding van achteren zijn meestal niet direct duidelijk. Wees daar attent op, de situatie kan verslechteren. Dit kan binnen enkele uren, maar kan ook pas na enige maanden zijn.
Bezoek een arts bij blijvende koppijn
Belangrijk is om direct na de aanrijding waarbij er bij u hoofdpijn is ontstaan een arts te bezoeken. Hiermee verzekert u zich ervan dat u kunt aantonen dat er een causaal verband is tussen de aanrijding en uw hoofdpijn en mogelijk andere klachten die nog kunnen ontstaan. Uw medisch dossier is daarbij het bewijsmateriaal om aan te tonen dat de medische klachten verband houden met de aanrijding en niet later op een andere wijze zijn ontstaan.
Dit is belangrijk omdat verzekeraars het verband tussen uw klachten en het ongeval nog wel eens in twijfel willen trekken als er hoge letselschade bedragen betaald moeten worden. Omdat hoofdpijn zich mogelijk kan ontwikkelen tot een whiplashsyndroom is het belangrijk daar attent op te zijn. Hoofdpijn na aanrijding: bezoek direct uw huisarts of de spoedpost.