U heeft een ongeluk gehad en bent daarbij mogelijk gewond geraakt. U reed op een voorrangsweg of kwam van rechts, maar kreeg geen voorrang waardoor u bent aangereden. U vraagt zich af: ik had voorrang moeten hebben, betaalt de ander nu alle ontstane schade?
Omdat u op een voorrangsweg reed en de ander geen voorrang gaf, wilt u een maximale schadevergoeding. U wilt alles vergoed hebben van degene die u heeft aangereden. Er is geen voorrang verleend, maar krijgt u dan ook alle schade wel vergoed?

Geheel buiten uw schuld om bent u bij een aanrijding betrokken geraakt. Degene die u heeft aangereden heeft geen voorrang verleend. De schuldvraag is dan meestal duidelijk. De vraag wie de schade moet betalen ook. Degene die aansprakelijk is moet alle schade vergoeden. Vooral als u gewond bent geraakt en mogelijk naar het ziekenhuis moest, kunnen de kosten flink oplopen.
- Maar is de tegenpartij wel volledig aansprakelijk, ook al was de aanrijding uw schuld niet?
- Welke kosten zijn schadeposten die voor een schadevergoeding in aanmerking komen?
- Hoe kunt u alle schade claimen bij de veroorzaker van de aanrijding?
- Wat moet u doen om er zeker van te zijn dat al uw schade ook vergoed wordt?
Als u bent aangereden terwijl u voorrang had, dan is de schuldvraag meestal wel duidelijk. De bestuurder van de auto, fiets, scooter, bus, motor of ander voertuig die geen voorrang had verleend zat fout. Maar deze bestuurder hoeft daarmee niet ook volledig aansprakelijk te zijn voor de schade. Als u denkt ik had voorrang dus de ander moet altijd alle schade vergoeden, dan is dat meestal wel zo, maar niet in alle gevallen.
Ik had voorrang maar de ander is niet volledig aansprakelijk
Als er geen voorrang is verleend terwijl u van rechts kwam of op een voorrangsweg reed, dan is degene die geen voorrang verleende aansprakelijk voor alle uit de botsing voortkomende schade. Maar niet in alle gevallen is er sprake van volledige aansprakelijkheid, ondanks dat de schuldvraag klip en klaar is.
1. Ik had voorrang maar ik heb een fietser aangereden
Fietsers en voetgangers zijn verkeersdeelnemer die via de wegenverkeerswet extra beschermd zijn. Bij een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig en een fietser of voetganger is de kans dat de:
- letselschade bij de fietser of voetganger aanmerkelijk groter is dan bij de gemotoriseerde tegenpartij,
- ernst van de verwonding aanmerkelijk groter is bij een botsing tussen een fietser of voetganger met een gemotoriseerd voertuig.
Om er voor te zorgen dat deze verkeersdeelnemers niet worden aangereden, kunnen zij voor niet meer dan 50% aansprakelijk zijn voor de schade. Dit is wettelijk bepaald om er maar voor te zorgen dat bij deze zwakke verkeersdeelnemers extra wordt opgepast.
Heeft een fietser u als scooterbestuurder die op een voorrangsweg reed aangereden, omdat de fietser geen voorrang verleende? In dat geval bent u als scooterbestuurder toch voor de helft zelf aansprakelijk voor alle schade. Ook al kon u er helemaal niets aan doen, reed u op een voorrangsweg en maakte u geen verkeersfout. U bent aangereden terwijl u voorrang had, maar toch moet u de helft van de schade voldoen.
Reden voor de uitzonderingspositie van deze zwakke verkeersdeelnemers is om ervoor te zorgen dat auto’s, scooters, bromfietsen, bestelbussen, motors, vrachtwagens, bussen en al het ander gemotoriseerde verkeer extra oppast in het verkeer als zij een fietser of voetganger zien. Extra oppassen ook al hebben ze voorrang, rijden ze op een voorrangsweg of komen ze van rechts op een gelijkwaardige kruising.
2. Ik had voorrang maar ik maakte zelf ook een verkeersfout
Als u bent aangereden terwijl u voorrang had en de tegenpartij heeft daar volledig schuld aan omdat u geen voorrang werd verleend, dan kan het zijn dat de tegenpartij toch niet volledig aansprakelijk is voor de schade. Als u denkt ik had voorrang dus de ander moet altijd alle materiële en immateriële schade vergoeden, dan hoeft dat niet zo te zijn als u zelf ook een verkeersfout maakte. Had u voorrang maar overtrad u zelf ook de wegenverkeerswet doordat u :
- meer dan de toegestane maximale snelheid reed,
- ten tijde van het ongeluk geen gordel droeg,
- een verlopen of geen rijbewijs had,
- de auto niet op tijd had laten keuren,
- teveel gedronken had en was onder invloed was van alcohol,
- aan de verkeerde kant van de weg reed, etc.
Als u bij de botsing, waarbij u op een voorrangsweg reed of voorrang had omdat u van rechts kwam, zelf ook iets te verwijten valt, dan kan het zijn dat de aansprakelijkheid ook voor een deel bij u komt te liggen. Het kan zijn dat de rechter besluit om u voor een deel, bijvoorbeeld voor 20%, aansprakelijk te stellen. Ondanks dat u denkt ik had voorrang dus de ander is volledig schuldig en daarmee aansprakelijk voor al mijn kosten, kan het zijn dat u toch voor een deel zelf voor uw schadeposten moet opdraaien. De discussie met de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij die u geen voorrang verleende zal, als er enige twijfel is of u zich zelf wel helemaal aan de verkeersregels hebt gehouden, daar over gaan.
Schade kan flink oplopen na een aanrijding
Blikschade aan uw auto, fiets, scooter, motor of ander voertuig is bij een botsing waarbij u geen voorrang kreeg aan de orde. Maar ook uw persoonlijke eigendommen als uw bril, kleding, mobiele telefoon, tas of laptop kunnen beschadigd raken. Deze schade is vaak overzichtelijk en moet bij geen voorrang verlenen door de tegenpartij worden vergoed. Anders wordt het als u gewond bent geraakt door de voorrangsfout. Is het ongeluk dusdanig ernstig geweest dat u naar uw huisarts of het ziekenhuis moest, dan kan de schade minder overzichtelijk zijn en flink oplopen.
Is de tegenpartij die geen voorrang verleende volledig aansprakelijk voor het verkeersongeval, dan moeten alle schadeposten worden vergoed. Deze schadeposten kunnen grote kosten zijn maar ook kleine onkosten. Alle uitgaven die u extra moet doen en niet gedaan zou hebben als het verkeersongeval waarbij u geen voorrang hebt gekregen u niet was overkomen, moeten worden vergoed. Houdt u de onkosten daarom ook goed bij.
Onkosten die u kunt declareren als u gewond bent geraakt, zijn niet alleen de kosten die u maakt direct na het ongeluk. Het kan ook zijn dat de onkosten als gevolg van uw opgelopen lichamelijke of geestelijk aandoening nog tientalen jaren voortduren. Ook is het mogelijk dat uw lichamelijke of geestelijk aandoening zich pas later openbaart. Als dit te relateren is aan het verkeersongeval, dan moet degene die u geen voorrang heeft verleend alle onkosten vergoeden.
Pas op met kinderen bij een voorrangssituatie
Kinderen denken na een verkeersongeval in een voorrangssituatie nog wel eens: ‘Ik had voorrang, dus ik reed gewoon door. De ander moet stoppen‘ of ‘Ik weet niet wie er voorrang had, maar de fietser voor mij reed ook door, dus ik ook.‘ De onberekenbaarheid en impulsiviteit van kinderen in het verkeer is de reden dat kinderen jonger dan 14 jaar nooit aansprakelijk zijn bij een verkeersongeval.
Dit betekent dat een automobilist, scooterrijder, fietser, motorbestuurder of iedere andere verkeersdeelnemer bij een voorrangssituaties extra attent moeten zijn als er kinderen aan het verkeer deelnemen. De aansprakelijkheid en daarmee de schadevergoeding of de uit te betalen letselschade bedragen zijn duidelijk:
- bij een aanrijding met een fietsend kind jonger dan 14 jaar is de bestuurder van de auto, scooter, brommer, fietser, etc. volledig aansprakelijk voor alle schade,
- bij een aanrijding met een fietsend kind ouder dan 14 jaar is de bestuurder van de auto, scooter, brommer, fietser, etc. voor minimaal 50% aansprakelijk voor alle schade.
Ook al heeft u als bestuurder overduidelijk voorrang, bij jonge kinderen moet u erop rekenen dat deze zich anders gedragen dan oudere kinderen, jongeren of volwassenen.
Lever bewijs dat u voorrang had
Het is prettig als u in de discussie over de schadevergoeding of letselschade vergoeding niet alleen zegt ik had voorrang maar ook kunt bewijzen dat u voorrang had. Verzamel daarom zo veel mogelijk bewijsmateriaal wat aantoont dat u voorrang had moeten hebben.
- Bent u gewond geraakt en moet u naar het ziekenhuis, bel de politie en laat een proces verbaal opmaken. Een proces verbaal is belangrijk bewijsmateriaal.
- Zijn er getuigen geweest die hebben gezien dat u voorrang had moeten hebben? Noteer de contactgegevens van deze getuigen. Wacht daar niet al te lang mee. Getuigen zijn meestal vrij snel weer weg.
- Belangrijk bewijsmateriaal is een ingevuld en ondertekend Europees schadeformulier. Zorg dat de tegenpartij die u geen voorrang verleende dit invult en ondertekent. Maak op het Europees schadeformulier ook een duidelijke schets van de voorrangssituatie.
- Maak met uw mobiele telefoon zoveel mogelijk foto’s. Foto’s van de schade, van de voorrangstekens en voorrangsborden, de plaats van de gebotste voertuigen, remsporen op het wegdek, etc.
Als u denkt ik had voorrang en de ander moet alle schade vergoeden, dan heeft u vaak gelijk. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zorg dat u zelf geen verkeersfout maakt en zorg dat u achteraf kunt bewijzen dat u voorrang had moeten hebben.