U heeft een bedrijfsongeval gehad en bent in de ziektewet beland. Een arbeidsongeval waardoor u met een ziekte-uitkering thuis zit. Het ongeluk op het werk kan leiden tot minder inkomen. Dit wilt u vergoed hebben. In de ziektewet na ongeval op het werk en letselschade, u wilt al uw financiële schade vergoed hebben.
Bedrijfsongevallen kunnen leiden tot letsels en aandoeningen die ervoor zorgen dat u zich langdurig ziek moet melden. Mogelijk kunt u uw oude baan zelfs nooit meer oppakken. Als u na een bedrijfsongeval in de ziektewet bent beland, kunt uw inkomensschade lijden. U heeft minder inkomsten dan voor het arbeidsongeval.

Omdat u door het bedrijfsongeval gewond bent geraakt, zit u ziek thuis. U kunt door uw ziekte niet werken. Dit kan voor u financiële consequenties hebben. Als u door een ongeval financiële schade ondervindt, dan wordt dit letselschade genoemd. Dit kan schade zijn in de vorm van extra te maken kosten, maar ook schade door inkomensverlies. Minder inkomsten dan u had vóór het bedrijfsongeval.
Letselschade moet worden vergoed door de aansprakelijke partij. Bij een ongeval op het werk is de werkgever meestal altijd aansprakelijk voor de letselschade die u als werknemer oploopt. Gaat u er door uw ziek zijn financieel op achteruit, dan moet de werkgever hiervoor een schadevergoeding betalen. In de ziektewet na ongeval op het werk en financiële schade, wat nu te doen?
In de ziektewet na ongeval op het werk en letselschade
Als u in de ziektewet belandt, dan loopt u kans dat u dit geld gaat kosten. Uw aandoeningen of letsels kunnen van dien aard zijn dat u hierdoor:
- 30% terugvalt in uw inkomen tijdens uw ziektewet periode,
- uw oude baan niet meer kunt oppakken en ander minder goed betalend werk moet doen,
- een baan helemaal niet meer kunt uitvoeren en afhankelijk wordt van een lagere uitkering,
- uw geplande carrièrekansen zijn verkeken en daarmee beoogde loonsverhogingen,
- de kansen op het vinden en aangenomen worden op een andere baan verkleind zijn, etc.
Uw werkgever is niet verplicht om uw loon bij ziekte volledig door te betalen. Als u in de ziektewet zit, dan hoeft uw baas eigenlijk maar voor 70% uw loon door te betalen. Veel werkgevers betalen bij ziekte van hun werknemers toch volledig uit. Sommige betalen het ziektegeld twee jaar lang voor 100% uit, sommige betalen het eerste jaar voor 100% uit en het tweede jaar 70%. In de ziektewet na ongeval op het werk kan dus betekenen dat u op enig moment 30% loon moet inleveren. Dit is letselschade.
Ook kan het zijn dat uw letsel u belemmert om uw werk, wat u had voordat u de ziektewet inging door het ongeval op het werk, weer op te pakken. Heeft u door het ongeval op het werk concentratiestoornissen opgelopen of is uw zicht door het bedrijfsongeval verminderd, dan kunt u wellicht uw werk als typiste of verkeersregelaar niet meer uitvoeren. Als uw werkgever u een baan aanbiedt die u wel aankunt, maar slechter betaald wordt, dan is er sprake van letselschade.
Ook kan er letselschade ontstaan als u na uw periode in de ziektewet uw oude baan weer opgepakt. U gaat met uw opgelopen aandoening weer aan het werk? Het kan dan zijn dat als u op enig moment op zoek gaat naar een andere beter betalende baan u door uw aandoening belemmerd wordt bij uw sollicitaties. U heeft door het bedrijfsongeval minder goed kans op de carrière die u voor ogen had. U zult hierdoor minder gaan verdienen dan u gepland had. Dit is ook letselschade.
In de ziektewet na ongeval op het werk kan betekenen dat u direct letselschade oploopt, omdat u maar voor 70% een ziektewet-uitkering krijgt. In de ziektewet na ongeval op het werk kan ook betekenen dat u later, als u uit de ziektewet komt, letselschade oploopt.
Ziektewet na bedrijfsongeval en schadevergoeding
Als u ziek thuis zit door een bedrijfsongeval kan er voor u op verschillende manieren letselschade ontstaan. Niet alleen inkomen wat u moet missen, maar er kunnen ook extra kosten ontstaan. Ook deze extra kosten vallen onder letselschade. Denkt u hierbij aan:
- extra hulp in de huishouding,
- eigen bijdrage voor medicijnen,
- reiskosten naar ziekenhuis of de fysio,
- eigen risico van uw zorgverzekering,
- aanvullende kosten voor paramedische zorg,
- annulering van uw vakantie, etc.
Als u in de ziektewet bent terecht gekomen door een bedrijfsongeval, dan is het bijna altijd zo dat de werkgever aansprakelijk is voor het ongeval op het werk. U baas heeft namelijk een vergaande zorgplicht als het er om gaat een ongeval te voorkomen. In de ziektewet na een ongeval op het werk zal bijna altijd betekenen dat uw baas alle mogelijke schade als gevolg van het arbeidsongeval zal moeten vergoeden.
In de ziektewet na ongeval op het werk? Alle extra te maken kosten dienen te worden vergoed door de werkgever.
Bij ongevallen tijdens het werk is het de werkgever die aansprakelijk is. Als u door een ongeval in de ziektewet terecht komt, is het uw baas die de eventuele letselschade moet betalen. Uw baas moet er voor zorgen dat u veilig uw werk kan doen. Deze dient niet alleen alle veiligheidsmaatregelen te hebben genomen, maar u ook goed te hebben geïnstrueerd én toezicht te hebben gehouden of u alle instructies en veiligheidsmaatregelen ook goed toepast.
Dit is een heel pakket aan verantwoordelijkheden. Dusdanig veel dat als u na een ongeval in de ziektewet komt, uw werkgever aansprakelijk is voor alle letselschade.
Aanvulling op uitkering na bedrijfsongeval
Heeft u twee jaar (104 ziekteweken) in de ziektewet gezeten, dan kunt u een Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen uitkering aanvragen. Bij het aanvragen van een WIA-uitkering dient u voor minimal 35 procent arbeidsongeschikt te wezen. Er zijn twee soorten WIA-uitkeringen:
- WGA-uitkering,
- IVA-uitkering.
U krijgt een WGA-uitkering als u tussen de 35 procent en 80 procent arbeidsongeschikt bent of als u minimaal 80 procent arbeidsongeschikt bent maar er wel kans is dat u herstelt. Een IVA-uitkering krijgt u als u minimaal 80 procent arbeidsongeschikt bent en er geen kans op is dat u zult herstellen.
Ook als u als gevolg van het bedrijfsongeval van de ziektewet overstapt naar een uitkering, dan heeft u ook recht op inkomensaanvulling. De uitkering dient aangevuld te worden tot uw oude loon. Alle inkomensschade dient te worden vergoed door de aansprakelijke partij, in het geval van een bedrijfsongeval uw werkgever.
In de ziektewet na ongeval en zelf aansprakelijk
In de ziektewet na ongeval op het werk en de ziektewet-uitkering aanvullen tot 100% is alleen te claimen bij volledige aansprakelijkheid van uw werkgever. Dit is bijna altijd zo. Ook als u door een domme fout van uzelf het arbeidsongeval heeft veroorzaakt, is de werkgever aansprakelijk. De werkgeversaansprakelijkheid is niet van toepassing als u:
- door roekeloos gedrag het ongeluk hebt veroorzaakt,
- met opzet het arbeidsongeval hebt veroorzaakt.
Alleen dan kunt u geen aanvulling tot 100 procent op uw ziektewet-uitkering claimen. Het is wel zo dat de bewijslast hiervoor bij uw werkgever ligt.