Als iemand in gebreke gesteld wordt dan wordt deze eraan herinnerd dat iemand nog een verplichting heeft om na te komen. Bij de ingebrekestelling wordt er nog een termijn gesteld.
Een ingebrekestelling betekent een laatste poging om iemand aan zijn plicht te herinneren. Vaak is deze plicht het nog voldoen van een achterstallige betaling of het opzeggen van een overeenkomst. Het in gebreke stellen is een laatste poging om iemand zijn verplichting nog te laten nakomen.

Hier wordt ook een redelijke termijn aan verbonden. Deze vorm van aanmaning is beschreven in artikel 6:82 BW. Hieraan gekoppeld zit direct het verzuim aan de verplichting te hebben voldaan. Iemand raakt in verzuim als niet aan de plicht wordt voldaan van de ingebrekestelling. Als iemand in verzuim is geraakt dan mogen andere stappen worden ondernomen om ervoor te zorgen dat af te dwingen dat de verplichtingen toch worden nagekomen.
Voorbeeld ingebrekestelling niet altijd nodig
Bij het ontbinden van een overeenkomst is het bijna altijd nodig dat de wederpartij ‘in verzuim is’. Een in gebreke stelling van de wederpartij is meestal vereist om de verzuim te laten intreden. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Artikel 6:81 en 6:83 van het Burgerlijk Wetboek regelen de wettelijke regels rondom het in gebreke stellen. In artikel 6.83 worden er een aantal situaties genoemd waarbij het verzuim van de wederpartij automatisch intreedt, waarbij in gebreke stellen niet nodig is. In gebreke stellen is niet nodig als:
- uit mededelingen van de wederpartij af te leiden is dat deze de verplichting niet gaat nakomen,
- er een situatie van opgelopen schade door een wanprestatie of een onrechtmatige daad,
- er sprake is van een termijn die bij overschrijding daarvan de ander het recht geeft de overeenkomst te ontbinden.
Ook kan bij deze zogenaamde fatale termijn het recht ontstaan op schadevergoeding. Een voorbeeld ingebrekestelling die niet nodig is kan zijn dat u overeengekomen bent iets geleverd te krijgen op een bepaald tijdstip. Als dit niet gebeurt, is de wederpartij automatisch in verzuim. Een ander voorbeeld ingebrekestelling die niet nodig is ontstaat bij een onrechtmatige daad. Als u betrokken raakt bij een botsing omdat de wederpartij door rood is gereden en schade heeft opgelopen dan is de wederpartij automatisch in verzuim.
Wettelijke regels iemand in gebreke stellen
Als het nog een mogelijk is om de prestatie te leveren en er is geen sprake van een onrechtmatige daad en het niet nakomen, over liever gezegd te laat nakomen, dan is er sprake van verzuim als aan de wettelijke eisen is voldaan. Dit betekent:
- de prestatie is uitgebleven,
- de wederpartij is in gebreke gesteld,
- er is sprake van toerekenbaarheid,
- de verplichting is nog op te eisen,
- het is nog mogelijk de verlangde prestatie na te komen.
Artikel 81 en artikelen 83 van boek 6 van het Burgerlijk Wetboek regelen de wetgeving rondom ingebrekestellingen.
Voorbeeld brief ingebrekestelling
De ingebrekestelling dient schriftelijk plaats te vinden per aangetekende brief. Het heeft geen zin om mondeling mee te delen dat de wederpartij nog maar twee weken krijgt om zijn verplichting na te komen. Ook niet als er veel getuigen bij deze mondeling uitgesproken aanmaning aanwezig zijn geweest. In de wet staat dat een ingebrekestelling schriftelijk dient te gebeuren en er sprake moet zijn van een redelijke termijn om zijn verplichting alsnog te kunnen nakomen.
Voorbeeld ingebrekestelling incasso
Ondanks eerder aan u gestuurde aanmaningen heeft u onze vordering op u nog steeds niet voldaan. Voor een laatste keer willen wij u in de gelegenheid stellen het aan ons verschuldigde bedrag ad € [bedrag] binnen tien dagen na dagtekening van deze brief aan ons te voldoen. Als tijdige betaling uitblijft, stellen wij u reeds nu voor alsdan in gebreke. Wij zullen onze vordering op u dan aan een gerechtsdeurwaarderskantoor uit handen geven. Onze vordering zal alsdan worden verhoogd met de hieraan verbonden incassokosten. Tevens zal aanspraak gemaakt worden op vergoeding van de vertragingsrente vanaf verzuimdatum.
Voorbeeld ingebrekestelling gebrekkige leverantie
Mij is gebleken dat de door u geleverde [het product] niet voldoet aan de daaraan in redelijkheid te stellen eisen. Ik heb vooral de volgende bezwaren: [omschrijven van de gebreken aan het product]. Gezien deze gebreken en voor zover nodig sommeer ik u, de genoemde gebreken binnen [de termijn] na heden te herstellen of te laten herstellen, dan wel binnen deze termijn een ander [het product] te leveren dat wel aan de gestelde eisen voldoet. Mocht u hier niet aan willen voldoen, dan houd ik mij het recht voor de met u gesloten koopovereenkomst te ontbinden. Bovendien stel ik u nu reeds aansprakelijk voor alle door mij geleden en nog te lijden schade.
Voorbeeld ingebrekestelling vordering
Helaas moeten wij constateren dat u onlangs herhaaldelijk herinneringen tot betaling nog altijd onze vordering op u niet heeft voldaan. Op dit moment dient u [factuurnummer, bedrag, datum] nog te voldoen. Wij verzoeken, en voor zover nodig sommeren, wij u het totaalbedrag ad [factuurbedrag] binnen [termijn] na heden te voldoen op ons rekeningnummer. Hebben wij na het verstrijken van bovengenoemde termijn geen betaling van u ontvangen stellen wij u reeds nu voor alsdan, voor zover nog vereist, in gebreke. Wij zullen dan onze vordering overdragen ter incasso. De hiermee gepaard gaande gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten komen geheel voor uw rekening. Tevens zullen wij aanspraak maken op de contractuele en/of wettelijke rente. Wij gaan er echter vanuit dat u het niet zover zult laten komen.
Let op de wettelijke eisen
Als een in gebreke stelling niet voldoet aan de voorgeschreven wettelijke eisen dan kan dit aanzienlijke negatieve gevolgen hebben. Als de tekst in de brief niet wettelijk correct is opgesteld dan is het mogelijk dat de overeenkomst helemaal niet is ontbonden en u aan de verplichtingen in de overeenkomst vast blijft zitten. Ook zou u een schadevergoeding kunnen mislopen. Iemand in gebreke stellen dient zorgvuldig te gebeuren.