Ik wil inzage in al mijn medische gegevens in mijn medisch dossier. U heeft het recht op inzage medisch dossier met al uw medische gegevens daarin. Als u twaalf jaar of ouder bent, dan kunt u uw zorgverlener vragen om de gegevens in uw medisch dossier te mogen inzien.
Uw recht op inzage medisch dossier en recht op een kopie hiervan, is geregeld in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO). Naast de WGBO is ook de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) van toepassing op het verkrijgen van inzage in al uw medische gegevens.

Als u familieleden heeft gemachtigd voor inzage medisch dossier dan kunnen zij ook uw medisch dossier bekijken. U zelf heeft altijd recht op een kopie van uw medisch dossier. Uw zorgverlener mag hiervoor een redelijk bedrag in rekening brengen maar moet dit ook snel aan u ter hand stellen.
Wat is inzage medisch dossier eigenlijk?
Een medisch dossier is een belangrijk verzamelwerk van uw medische geschiedenis. Een medisch dossier kan op papier in een map bijgehouden zijn maar ook elektronisch worden bijgehouden. Men spreekt dan van een elektronisch patiëntendossier of te wel een EPD. Alle relevante medische gegevens staan in uw medisch dossier. Uw zorgverlener heeft in uw medisch dossier alle gegevens over u verzameld:
- uw diagnose,
- laboratorium uitslagen,
- röntgenfoto’s,
- uitslagen van andere onderzoeken,
- rapportages van de verpleging,
- voorgestelde behandelingen,
- echo’s,
- de resultaten van de behandelingen,
- afspraken,
- behandelaars,
- voorgeschreven medicijnen,
- complicaties,
Uw hele medische historie bij deze zorgverlener staat in uw eigen dossier. De gegevens in een medisch dossier moeten tien jaar zorgvuldig bewaard worden. U heeft altijd recht op inzage medisch dossier en alle daarbij behorende medische gegevens.
Inzage medisch dossier is strikt persoonlijk
Uw zorgverlener dient zorgvuldig met uw medische gegevens om te gaan. Deze kan uw medische gegevens dan ook niet zomaar meegeven. Deze mag alleen aan u zelf inzage in uw medische stukken geven. U dient zich dan ook met een geldig legitimatie bewijs te legitimeren als u inzage medisch dossier wilt.
Mocht er informatie van anderen in het dossier staan, bijvoorbeeld van uw partner of kinderen, dan mag uw zorgverlener dit niet aan u laten zien. Als bijvoorbeeld uw advocaat in een letselschade zaak inzage wil hebben in uw medische historie dan dient u deze advocaat te machtigen. Door het ondertekenen van een machtiging kan uw advocaat uw medisch dossier te laten kopiëren en de medische gegevens bestuderen.
Inzage medische gegevens is een wettelijk recht
Wat nu als u behandelend arts inzage weigert u geen kopie wilt geven? Is uw zorgverlener niet bereid inzage te verlenen dan kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie waarbij uw arts is aangesloten of de klachtencommissie van het ziekenhuis waar de arts werkt. U kunt ook naar het tuchtcollege of de rechter stappen. U heeft namelijk wettelijk het recht om het inzien van uw dossier met uw medische gegevens te eisen.