Kan ik mijn medische gegevens inzien? Is het mogelijk dat u altijd recht heeft op het inzien van uw medische gegevens. Ja, dat recht heeft u, het inzien van uw medisch dossier is altijd mogelijk. U heeft er namelijk wettelijk recht op om uw medische gegevens te mogen inzien.
Het inzagerecht is geregeld in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. Het is voor u als patiënt een belangrijk recht om uw eigen patiëntendossier te kunnen inzien. Als u uw medisch dossier wilt inzien dan kunt u een brief sturen naar het ziekenhuis of de huisarts met het verzoek om een kopie toe te sturen van uw eigen dossier.

U zult dan vrij snel, meestal binnen twee weken, een kopie van uw medisch dossier toegestuurd krijgen zodat u het kunt inzien. De brief die u moet sturen is eenvoudig. Bekijk het voorbeeldbrief voor opvragen uw eigen medisch dossier. Het kan zijn dat de zorginstelling voor de kopieën kosten in rekening brengt voor inzien medische gegevens. Deze kosten mogen de € 0,23 cent per kopie niet overstijgen. Het inzien medisch gegevens is dus relatief eenvoudig.
Inzien medische gegevens geldt voor het gehele dossier
Als u een verzoek tot inzien medisch gegevens heeft aangevraagd, heeft u er recht op om uw hele patiëntendossier met alle gegevens daarin te zien te krijgen.
- uitslagen van onderzoeken,
- röntgenfoto’s,
- notities en aantekeningen van uw behandelend arts,
- verwijsbrieven,
- foto’s van echo’s en MRI,
- behandeling en de wijze waarop ze zijn uitgevoerd, etc.
U mag al uw medisch gegevens inzien en krijgt ook overal een kopie van. U kunt eventueel uw behandelend arts vragen om een toelichting op de gegevens of dit overlaten aan de medisch deskundige van uw letselschade kantoor.
Inzien medische gegevens door familie en nabestaanden
Als u uw familie schriftelijk heeft gemachtigd, dan mogen ook zij uw medische dossier inzien. Zij hebben dan ook recht op het inzien van de medische gegevens gekregen. Ouders mogen altijd de medisch informatie van hun kinderen inzien. Tenminste, als ze nog geen twaalf jaar oud zijn. Als ze ouder zijn dan moeten ook zij toestemming geven. Vanaf hun zestiende jaar beslissen ze echter helemaal zelf wie er recht op het inzien van de medische gegevens heeft.
Als een patiënt is overleden dan mogen de nabestaanden niet zo maar het medisch dossier inzien. De privacy van de patiënt is ook na het overlijden wettelijk geborgd. Alleen als de behandelend arts instemt met inzien van de informatie, dan is dat mogelijk. U kunt ook uw letselschade advocaat of zijn medisch adviseur machtigen om uw medisch dossier in te zien. Naast de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst is ook de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing op het inzien van uw medisch dossier.
Inzien in uw eigen medische gegevens geweigerd
Als het ziekenhuis of uw huisarts weigert om u de mogelijkheid te geven uw medisch dossier in te zien dan moet deze uw duidelijke uitleg geven waarom u uw patiëntendossier niet mag inzien. Als u zich niet kunt vinden in deze uitleg, dan kunt u het best om een andere arts te vragen om hierin te bemiddelen. Het alternatief is namelijk dat u een advocaat moet zoeken die naar de rechter zal stappen.
Inzage van eigen medisch informatie is een wettelijk geregeld recht
Omdat het medisch dossier uw eigendom is en de rechten voor het inzien van medische gegevens goed geregeld is, kunt u ervan uitgaan dat het inkijken van uw eigen patiëntendossier en kennis nemen van de inhoud altijd mogelijk zal zijn.