U bent bij een verkeersongeluk betrokken geraakt. U zat bij iemand in de auto die een aanrijding heeft gehad. U bent daarbij als inzittende gewond geraakt. Wie is aansprakelijk voor uw letselschade? Krijgen gewonde passagiers altijd een schadevergoeding?
Inzittenden van een auto die bij een verkeersongeval gewond raken en schade oplopen, krijgen altijd hun schade vergoed. De bestuurder van de auto is aansprakelijk of de bestuurder van het andere voertuig. U kunt als bijrijder of passagier altijd bij iemand uw schade claimen.

Als inzittende van een auto die betrokken raakt bij een verkeersongeval kunt u er niets aan doen als u bij het ongeluk gewond bent geraakt. Het is de bestuurder van de auto waar u in zat of de bestuurder van het andere voertuig die het ongeluk heeft veroorzaakt. Toch kan u door uw verwondingen aanzienlijke letselschade oplopen. Schade die u vergoed wilt zien.
Dit betekent dat óf de chauffeur van de auto waar u in zat is aansprakelijk, óf de chauffeur van het andere voertuig die betrokken was bij de aanrijding is aansprakelijk. Het kan zijn dat:
- de verzekeringsmaatschappijen van de beide bestuurders er wat betreft de aansprakelijkheid niet uit komen.
- de aansprakelijkheidsdiscussie tussen de verzekeraars, al dan niet met rechtszaken maar voortduurt.
In deze gevallen kunt u als gewonde inzittende met schade een beroep doen op de schuldloze derde regeling om uw letselschade direct uitbetaald te krijgen. Passagiers die schade oplopen bij een ongeluk krijgen hun schade altijd vergoed.
Schade claimen als u als inzittende gewond bent geraakt
Bij een aanrijding tussen twee auto’s of een botsing tussen verkeersdeelnemers als een vrachtwagen, bestelbus, scooter of motor kan een bijrijder of een passagier achterin gewond raken of andere schade oplopen. Als een inzittende gewond raakt, is het maar afwachten wat de schade zal zijn. Naar gelang de ernst van de verwondingen kan de inzittende aanzienlijk letselschade oplopen.
Als een inzittende gewond raakt en schade oploopt bij een aanrijding of een bijrijder loopt verwondingen met letselschade op na een botsing, dan kan deze de bestuurder van de auto, vrachtauto, bestelwagen, scooter of ander voertuig aansprakelijk stellen voor zijn schade.
De bijrijder of passagier achterin kan de bestuurder aansprakelijk stellen voor alle letselschade die de persoon oploopt bij de aanrijding. Het maakt niet uit of de bestuurder nu zelf aansprakelijk voor het ongeval is of niet. Passagiers kunnen de bestuurder altijd aansprakelijk stellen als hun wat overkomt.
De schade van de passagier of bijrijder wordt ook altijd helemaal vergoed. Passagiers kunnen altijd een maximale schadevergoeding tegemoet zien als zij letselschade oplopen. De bestuurder heeft altijd een verplichte Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. De verplichte WA-verzekering van de bestuurder dekt alle schade aan personen, ook inzittenden en passagiers van het voertuig zelf.
Is de automobilist, vrachtwagenchauffeur, scooterrijder, motorrijder, bestelbuschauffeur of andere bestuurder met passagiers in de auto zelf niet aansprakelijk voor het ongeluk, dan claimt deze de claim van zijn passagiers weer bij de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij.
Aansprakelijkheid bepalen voor letselschade passagiers
Wat nu als de bestuurders die met elkaar in botsing zijn geraakt een lange aansprakelijkheidsdiscussie gaan voeren. Als de rechter er aan te pas moet komen om de aansprakelijkheid vast te stellen. Als er veel letselschade is ontstaan, en de verzekering dus hoge letselschade bedragen moet gaan uitkeren, zal de verzekering moeilijk gaan doen. Het bepalen en erkennen van de aansprakelijkheid kan dan flink wat tijd in beslag gaan nemen.
Wanneer krijgt de inzittende die gewond is geraakt en met veel letselschade zit, nu zijn geld uitgekeerd om alle kosten te betalen? En van wie krijgt de gewonde inzittende zijn schadevergoeding?
De aansprakelijke partij moet de schadevergoeding betalen aan de gewonde inzittende. Maar zolang er geen aansprakelijk partij is bepaald, zal er geen letselschade vergoeding worden uitgekeerd. Vervelend voor de gewonde inzittende waarbij de letselschade kosten maar blijven oplopen. Hiervoor is de schuldloze derde regeling in het leven geroepen.
Schuldloze derde regeling als inzittende gewond raakt
Om te voorkomen dat u als inzittende bij de aansprakelijkheidsbepaling tussen wal en schip terecht komt, is er de Bedrijfsregeling 7 schuldloze derde afgesproken. Is de inzittende gewond geraakt, dan is de partij die de inzittende als eerste aansprakelijk stelt verplicht om direct de schadevergoeding te voldoen. Alle onkosten die de inzittende met letselschade claimt, dienen te worden vergoed door deze verzekeraar.
De verzekeringsmaatschappij die de passagier met letselschade als eerste aanspreekt om de schade te vergoeden, zal de schadevergoeding, ook al is de aansprakelijkheid nog niet bepaald, moeten uitbetalen. De bedrijfsregeling schuldloze derde bepaalt dat deze zogenaamde regelende verzekeraar de schade financieel direct moet afwikkelen. Ook als blijkt dat deze verzekeraar niet of maar voor een deel aansprakelijk is voor de schade, zal deze de schadevergoeding aan inzittende met schade moeten voldoen.
De gewond geraakte inzittende, die toch nooit schuld heeft aan het ongeluk, krijgt direct al zijn schadeposten vergoed. Passagiers hoeven zo nooit de kosten die het verkeersongeluk met zich meebrengt zelf voor te schieten. Schadeposten die sowieso vergoed zouden worden. De schuldloze derde regeling zorgt ervoor dat als geheel buiten zijn schuld om een inzittende gewond is geraakt, deze passagier financieel geen nadeel ondervindt van de aanrijding.
De bedrijfsregeling schuldloze derde van het Verbond van Verzekeraar moet voorkomen dat een schuldloze derde de dupe wordt van een langlopende aansprakelijkheidsdiscussie tussen verzekeringsmaatschappijen.
Schadevergoeding inzittende na aanrijding
Hoeveel schadevergoeding kan een inzittende na een aanrijding krijgen als deze schade heeft opgelopen door zijn verwondingen? Deze schuldloze derde van de aanrijding kan er niets aan doen dat de bestuurders elkaar hebben aangereden. Al zijn schade moet dan ook vergoed worden.
Een schuldloze derde krijgt een maximale schadevergoeding uitgekeerd.
Alle schadeposten die ontstaan door de letselschade dienen te worden vergoed door de eerste verzekeringsmaatschappij die de gewonde inzittende aanspreekt voor een schadevergoeding. Alle onkosten en gemiste inkomsten die de passagier heeft als gevolg van het verkeersongeluk moeten worden vergoed. Dit kunnen verschillende soorten van onkosten zijn.
De kosten voor het inhuren van extra oppas voor de kinderen tot het aanvullen van het inkomen omdat de inzittende van de auto gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt. Maar ook de kosten van het parkeren bij het ziekenhuis of de eigen bijdrage van medicijnen kunnen bij de verzekering worden gedeclareerd.
Raakt een inzittende gewond, dan kan deze alle extra kosten die het gevolg zijn van het ongeluk vergoed krijgen. Alle materiële en immateriële schade wordt vergoed, hoe groot of hoe klein de schade ook is.
Schadevergoeding voor passagiers voor immateriële schade
Als een inzittende gewond raakt, ontstaat er materiële schade. Allerlei onkosten die met een rekening of bonnetjes zijn aan te tonen. Maar er kan ook immateriële schade ontstaan. Psychische en emotionele schade door het ongeluk. Pijn en verdriet als gevolg van het opgelopen letsel.
- Verdriet om de littekens die zijn opgelopen bij de aanrijding.
- Angst om weer bij iemand in de auto te stappen.
- Verdriet omdat u door het letsel niet meer kunt voetballen.
- Pijn van de operatie en de langdurige revalidatie.
Een vergoeding voor immateriële schade wordt smartengeld genoemd. Afhankelijk van de ernst van het letsels wat u als inzittende hebt opgelopen en de mate waarin het letsel uw leven beheerst, wordt een smartengeld vergoeding bepaald.