Uw kind is aangevallen door een agressieve hond en heeft hierbij letsel opgelopen. Een kind gebeten door hond zorgt niet alleen voor lichamelijk letsel, maar ook psychische schade. Er zijn bijtwonden ontstaan die mogelijk tot littekens leiden. Ook is uw kind angstig en bang geworden. Heeft u recht op een schadevergoeding? Krijgt u smartengeld? Worden alle kosten vergoed?
Uw zoon of dochter heeft na te zijn aangevlogen door de hond te maken met bijtwonden. Letsel aan de huid en onderliggende weefsels omdat de hond uw kind in zijn gezicht, arm, benen of hoofd heeft gebeten. Wellicht moet uw zoontje of dochtertje geopereerd worden.

Welke lichamelijke schade houdt uw kindje over aan de aanval van de agressieve viervoeter? Kan hij of zij functioneel alles nog wel als voor de aanval. Uw kind heeft te maken met bijtwonden, wonden moeten gehecht worden en u weet niet of uw zoon of dochter daar voor de rest van het leven littekens aan over houdt. Mogelijk loopt hij of zij een infectie door de hondenbeet op. Maar ook de psychische schade kan groot zijn. Grote gevoelens van angst, nachtmerries en altijd doodsbang zijn als je een hond ziet.
Maar ook geestelijke schade door de littekens kunnen de rest van het leven van uw kind gaan bepalen. Gevoelens van schaamte en minderwaardigheid kunnen het gevolg zijn. Een kind gebeten door hond, paard of ander dier kan flinke letselschade met zich meebrengen. Omdat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor de schade die het dier veroorzaakt, kunt u als uw kind gebeten is door een hond al uw letselschade verhalen op de eigenaar. U wordt financieel gecompenseerd voor alle lichamelijke en geestelijk schade die de bijtgrage hond heeft veroorzaakt.
Kind gebeten door hond en de aansprakelijkheid
Als uw kind gegrepen is door een hond en uw kleintje moet met bijtwonden in het ziekenhuis worden opgenomen, is dit een schokkende gebeurtenis. Een bijtincident kan voor aanzienlijke blijvende schade leiden. Blijvende schade aan het gezicht, arm, been, hand en hoofd komen bij bijtincidenten vaak voor, zowel lichamelijke als emotionele schade.
Er is sprake van letselschade en de aansprakelijke partij van het ongeval dient alle kosten te voldoen. Over wie de aansprakelijke partij is, geeft de wetgever duidelijkheid in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek: de eigenaar van de hond is aansprakelijk voor alle schade die zijn hond veroorzaakt. Het maakt daarbij niet uit:
- of de eigenaar erbij was toen uw kind gebeten werd,
- ook niet of de eigenaar er alles aan heeft gedaan om de aanval van de hond te voorkomen,
- ook niet of uw kind de hond pestte of anderszins uitlokte tot agressief gedrag.
De eigenaar is in bijna alle gevallen aansprakelijk. Alle letselschade moet door de eigenaar worden vergoed. De meeste mensen zijn voor deze schade verzekerd. De WA-verzekering dekt hondenbezitters voor schade die hun viervoeter veroorzaakt. Bij het claimen van de schade zult u dan ook met de verzekeringsmaatschappij van de hondenbezitter te maken krijgen.
Vergoeden van de schade na verwondingen door hond
Nadat uw kind is aangevlogen door een hond heeft u niet uw hoofd staan naar schadevergoedingen en letselschade claimen. Uw gedachten en zorg liggen bij uw kind. Toch merkt u het ongeval direct in uw portemonnee. U moet allemaal extra kosten maken die u voor het bijtincident niet maakte:
- reiskosten naar het ziekenhuis,
- eigen bijdragen aan verband en medicijnen,
- mogelijk moet u medische hulpmiddelen huren,
- kan uw zoon of dochter niet meer naar de sportvereniging waar uw abonnementsgeld voor betaald,
- moet er extra bijles worden ingehuurd omdat er achterstand op school is opgelopen, e.d.
Bij het claimen van een letselschadevergoeding kunt u ervan uitgaan dat alle extra kosten die u moet maken als gevolg van de aanval van de hond, door de aansprakelijke partij moet worden vergoed. Alles wat u extra moet betalen kunt u indienen om vergoed te krijgen.
Kind gebeten door hond: de aansprakelijke hondeneigenaar moet alle schade vergoeden
Maar een kind gebeten door hond of ander dier kan ook psychische schade oplopen. Emotioneel en geestelijk kan uw kind nu, maar ook later als hij of zij volwassen is, leiden onder de gevolgen van het bijtincident in zijn jeugd.
- Schaamte en ergernis over de lelijke littekens die de hond heeft veroorzaakt kan ernstig zijn en mogelijk tot isolement leiden.
- Niet durven omkleden waar anderen bij zijn of het niet kunnen vinden van een partner kunnen mogelijke gevolgen zijn.
- Langdurige medische behandelingen door de plastisch chirurg om littekens en littekenweefsel te behandelen.
- Vervelende operaties omdat de wond is gaan infecteren door de bacteriën in de hondenbek.
De schade kan flinke sociale gevolgen hebben in het latere leven. Ook deze psychische schade kan voor een financiële vergoeding in aanmerking komen. Een jong kind gebeten door hond? Hoe jonger het kind hoe groter de schade op latere leeftijd zal zijn.
Smartengeld als uw kind is aangevallen door een hond
Een beet van een hond kan ook veel psychische schade veroorzaken. Zichtbare littekens, geamputeerde vingers of beschadigde zenuwbanen kunnen ook op latere leeftijd voor veel emotioneel leed zorgen, met alle gevolgen van dien. Als kind gebeten door hond kan schade voor de rest van het leven veroorzaken. Een hondenbeet tijdens de jeugd kan een grote impact hebben. Ook deze geestelijke schade komt voor een financiële compensatie in aanmerking. Een schadevergoeding voor psychisch leed wordt smartengeld genoemd. Ook smartengeld is een schadepost die in een letselschade procedure geclaimd kan worden.
Verzekering aansprakelijke hondenbezitter moet schade betalen
Is een kind gebeten door hond, konijn, kat, paard of ander bijtend dier, dan is het de eigenaar die aansprakelijk is voor alle schade. De meeste mensen hebben een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) die dit soort van aansprakelijkheden dekt. De hondenbezitter van de bijtende hond kan voor de letselschade, die zijn hond uw kind heeft aangedaan, een beroep doen op deze verzekering. In uw letselschade procedure krijgt u dan ook te maken met de schade afhandelaar van de verzekeringsmaatschappij.