Uw kind heeft op school een ongeluk gehad. Een ongeval waarbij uw zoon of dochter gewond is geraakt. Er is letselschade ontstaan. Die wilt u vergoed hebben. Een kind gewond op school: is de school aansprakelijk voor schade bij een ongeval met een leerling?
Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de school als een kind gewond is geraakt op school? Kan de school altijd aansprakelijk gesteld worden als er een ongeluk met een leerling plaatsvindt? Moet de school bij letselschade altijd een schadevergoeding betalen?

Een ongelukkige val tijdens de gymles, letsel door een andere leerling, een valpartij tijdens de sportdag, gewond raken tijdens een schoolreisje, in de klas een onfortuinlijke val door ondeugdelijk materiaal, een hoofdwond door een loszittende tegel op het schoolplein van de school: een ongeluk zit in een klein hoekje.
Als een kind op school gewond raakt, dan kan er schade ontstaan. De mobiele telefoon of de bril die stuk gaat brengt kosten met zich mee. Gebroken ribben of een gebroken pols zorgen onder ander voor medische kosten die niet vergoed worden, het eigen risico dat direct wordt opgebruikt, reiskosten en parkeerkosten bij het ziekenhuis, etc.
Maar het kan nog erger. Wellicht is er schade aan het oog ontstaan, hersenletsel door de val, een whiplash door het onverwacht slingeren van het hoofd. Letsel waar de leerling mogelijk zijn hele leven mee te maken krijgt. De letselschade kosten kunnen aanzienlijk worden.
Een kind gewond op school, tijdens een schoolreisje of tijdens de gymnastiekles? De letselschade kan snel oplopen.
Als een kind op school gewond is geraakt, wie is er dan aansprakelijk voor de schade? Kan de school aansprakelijk gestel worden, ook al was het een stommiteit van de leerling zelf? Wie draait voor de kosten op?
Kind gewond op school en de aansprakelijkheid
Als een kind op school gewond raakt, is de school dan altijd aansprakelijk voor de ontstane letselschade? U als ouder van de leerling gaat ervan uit dat de school een veilige omgeving vormt voor uw kind. U gaat er van uit dat de school er alles aan doet en alles voor heeft gedaan om ongevallen te voorkomen. Dat moet ook, een school heeft een wettelijke zorgplicht voor uw kind. Heeft de docent er alles aangedaan:
- om het ongeval te voorkomen,
- de oefeningen geschikt te maken voor uw kind,
- om op tijd en adequaat in te grijpen,
- om de schade van het ongeval te beperken,
- was de docent wel bevoegd om les te geven,
- was er voldoende toezicht, etc.
De school heeft een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de veiligheid van uw kind. Als de school daarbij een verwijt valt te maken, dan kan de school aansprakelijk gesteld worden.
Als de medewerkers van de school een verwijt valt te maken, dan is de school bijna altijd aansprakelijk.
- Is er een onveilige situatie ontstaan door ondeugdelijk of kapot spelmateriaal?
- Ging de gymleraar tijdens een niet ongevaarlijke oefening koffie drinken?
- Waren de schroeven van de nieuwe wipkip nog niet aangedraaid?
- Was de mat om op te vallen bij de gymnastiekles niet te dun?
- Was de gymdocent wel bevoegd om gymnastiekles te geven?
De school valt een verwijt te maken en kan daarom aansprakelijk gesteld worden voor alle letselschade die het kind door zijn verwondingen oploopt.
School niet altijd aansprakelijk te stellen
De school is echter niet altijd aansprakelijk voor schade bij een ongeval met een leerling. Bij gymles of een sportdag worden door kinderen activiteiten uitgevoerd die niet geheel risicoloos zijn. Bij gymnastiek en sport horen bepaalde risico’s en moet het kind ook uitgedaagd worden sport- en bewegingsactiviteiten te doen waarbij ze uit hun comfort zone moeten komen en een stapje extra moeten doen.
Echter de gym docent moet de risico’s verantwoord nemen en zo klein mogelijk houden. Dit betekent voldoende begeleiding en toezicht, deugdelijk materiaal, indien nodig dikke of dubbele valmatten, maar ook dient de oefening de leerling niet boven zijn hoofd te gaan en bij zijn mogelijkheden passen.
Kind gewond op school of tijdens schoolreisje: de school is niet automatisch aansprakelijk. De aansprakelijkheid voor een kind wat gewond raakt op school hangt in grote mate af van de omstandigheden waaronder het ongeval plaatsvond.
Als een kind op school gewond raakt, dan wordt gekeken naar het handelen van de docent of de leiding van de school. Is de zorg voor de leerling betracht zoals een ander bekwaam en redelijk handelende docent of schoolmedewerker ook gedaan zou hebben in die omstandigheden, is dan de vraag.
Zorgplicht heeft zijn grenzen
Docenten kunnen niet alle kinderen altijd in de gaten houden. De zorgplicht van de docent gaat niet zo ver dat deze altijd op alle kinderen toezicht hoeft te houden. Als er een ongeval achter de docent zijn rug gebeurt en de leerling raakt daarbij gewond, dan is de docent niet meteen aansprakelijk omdat deze zijn zorgplicht niet goed heeft uitgevoerd door geen goed toezicht te houden.
Wel moet de docent bedacht zijn op het feit dat het kinderen zijn. Kinderen kunnen onberekenbaar onvoorzichtig kunnen zijn, vooral als het gaat om jonge kinderen. Ook al hoeven docenten niet toezicht te houden op iedere leerling afzonderlijk, ze moeten wel met deze onberekenbare onvoorzichtigheid rekening houden.
Kind gewond op school door een ander
Als kinderen op school elkaar verwonden door ruzie of de ander opzettelijk te laten vallen op het schoolplein of met de gymles, dan is niet de school de eerst aansprakelijke partij. Is de verwonding ontstaan door een andere leerling, dan zijn de ouders van het kind die het letsel heeft veroorzaakt bij de ander in eerste instantie de partij die aansprakelijk kan worden gehouden voor alle opgelopen letselschade.
Aansprakelijkheidsverzekering school
De meeste scholen hebben een aansprakelijkheidsverzekering, maar dat is niet op alle scholen zo. Scholen hebben niet de wettelijke verplichting zich te verzekeren voor aansprakelijkheid. De wettelijke zorgplicht gaat niet zo ver dat scholen daartoe verplicht zijn. Is dat wel zo, dan is de leraar, kleuterleidster, gymleraar, lerares, stagiaire, conciërge, schooldirecteur, gymlerares of schoolbestuurder middels de aansprakelijkheidsverzekering gevrijwaard van een schadeclaim als een leerling gewond raakt.
School heeft geen risicoaansprakelijkheid
In toenemende mate stellen ouders scholen aansprakelijk als hun kind verwondingen tijdens schooltijd oploopt: “Het is op school gebeurt, dus de school is aansprakelijk voor alle letselschade.” Het is echter niet zo dat een school automatisch en altijd aansprakelijk is als er iets met een leerling gebeurt onder schooltijd of tijdens een schoolreisje. Er is geen risicoaansprakelijkheid. De school moet echt iets te verwijten zijn. Pas als er een verwijt gemaakt kan worden waardoor het kind gewond is geraakt, dan kan school voor de letselschade aansprakelijk gesteld worden.