Het is niet altijd nodig om naar de rechter te stappen als er een medische fout is gemaakt. U kunt ook naar de geschillencommissie zorginstellingen en daar de klacht indienen. Als het ziekenhuis of de zorginstelling hierbij is aangesloten dan kunt u ook via deze instelling een schadevergoeding claimen.
De meeste voorkomende zaken die in behandeling worden genomen zijn onvoldoende zorgverlening en schade die door een foute behandeling of een operatie misser zijn ontstaan. De geschillen commissie zorginstellingen draagt zorg voor de afhandeling van eenvoudige medische missers.

De geschillen commissie zorginstellingen houdt zich bezig met eenvoudige zaken, handelt ingediende klachten vrij snel af, behandelt alleen klachten van patiënten tegen een zorginstelling en wijzen maximaal een schadevergoeding toe van € 5000,-. U dient eerst te proberen om het probleem met de zorginstelling zelf op te lossen. Lukt het niet om er samen uit te komen dan kunt u een klacht indienen bij de geschillencommissie.
Hoe een klacht indienen bij de geschillencommissie
Vervolgens dient u alle informatie die u heeft in te dienen. Dit vraagt de commissie ook aan de arts of zorgverlener over wie u een klacht heeft. De geschillencommissie kan ook een ter zake deskundige inschakelen. Als na het indienen van de klacht alle benodigde informatie aanwezig is, wordt er een zitting gehouden.
Uitspraak geschillencommissie is bindend
Na de zitting wordt er door de commissie een uitspraak gedaan. Als de geschillencommissie zorginstellingen een uitspraak doet, geldt deze voor allebei de partijen. Door deze commissie in te schakelen hebben beide partijen zich eraan geconformeerd dat de uitspraak wordt nagekomen. Zowel u als het ziekenhuis of andere zorginstelling die u heeft aangeklaagd dient zich bij het oordeel neer te leggen.
Het oordeel van de geschillencommissie zorginstellingen is een bindend advies waarbij het niet mogelijk is om in hoger beroep te gaan. Een mogelijke rechtszaak is daarna niet meer aan de orde. U kunt dus maar 1 keer uw klacht indienen. Na de uitspraak kunt u niet verder of op een andere wijze procederen. Na de zitting is de discussie gesloten. De keuze van indienen klacht bij de geschillencommissie betekent dat u zich bij het eindoordeel zal moeten neerleggen.
Na indienen klacht recht op hogere schadevergoeding door medische fout
Het kan soms voorkomen dat de schade die door de medische fout is veroorzaakt hoger is dan 5000 euro. Als u dat voordat u de commissie inschakelde niet kon weten dan kunt u wél alsnog naar de rechter stappen om een hogere schadevergoeding te claimen. De rechter neemt in dat geval de zaak wel opnieuw in behandeling. De procedure wordt dan opnieuw opgestart bij een gewone rechtbank, waarbij u dan wel een advocaat zal moeten inhuren.