U dient altijd voldoende afstand te houden op uw voorligger om een achterop aanrijding te voorkomen. Bij een aanrijding van achteren, een kop-staartbotsing, is de achterop komende automobilist schuldig aan het verkeersongeluk. Maar… dit is niet altijd van toepassing.
Als een andere auto bij u achterop is gereden dan is de achter oprijdende automobilist aansprakelijk voor alle schade. In de wet is opgenomen dat de bestuurder in staat moet zijn om zijn auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover de weg vrij is en de bestuurder kan overzien.

Als u ernstige nekklachten en schouderklachten hebt gekregen, dan heeft u meestal recht op een schadevergoeding. Dit wordt ook wel een whiplash genoemd, wat een ernstig vorm van nekletsel is.
De letselschade bij whiplash kan aanzienlijk zijn. Het dagelijks functioneren kan ernstig belemmerd raken. Het is dus zaak om direct na de botsing bewijzen te verzamelen.
Fotografeer met uw smartphone het verkeersongeval, noteer de namen en adressen van getuigen en vul het schadeformulier volledig in en zorg dat het ondertekend wordt. Bij het indienen van de schadeclaim voor de kop-staartbotsing is de kans op een succesvolle uitkering van een schadevergoeding groter met voldoende bewijsmateriaal. Maar… de achterop rijdende auto hoeft niet altijd de schuld(en) op zich te nemen.
Aansprakelijkheid automobilist bij een kop-staartbotsing
Bij een nat en glad wegdek komen botsingen van achterop veel voor. Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding van achteren? Van wie kan u een schadevergoeding eisen na een kop en staart botsing? Wie is aansprakelijk bij een kop-staartbotsing? Op het eerste gezicht lijkt het bij een botsing van achterop dat de achteropkomende automobilist zijn auto niet tijdig tot stilstand heeft kunnen brengen.
Bij het houden van onvoldoende afstand is artikel 19 van het Reglement van Verkeersregel en Verkeerstekens van toepassing. Het voertuig moet tot stilstand gebracht worden binnen de afstand waarover de weg vrij is en de bestuurder de weg kan overzien. Dus als er onvoldoende afstand wordt gehouden, is de achteropkomende automobilist schuldig aan de kop-staartbotsing. En daarmee ook aansprakelijk voor de schade.
Echter, u dient wel te kunnen bewijzen dat de botsing daadwerkelijk is ontstaan doordat de auto achter u onvoldoende afstand hield. Want alleen dan is er sprake van aansprakelijkheid. Er kunnen zich namelijk verschillende situaties van achterop rijden voordoen, waarbij de achterop rijdende bestuurder niet aansprakelijk is voor de kop-staartbotsing.
Achterop rijdende auto niet altijd aansprakelijk voor de schade
Bij achterop rijden wordt ervan uitgegaan dat de achteroprijder onvoldoende heeft opgelet en niet genoeg afstand heeft bewaard. Er zijn echter omstandigheden waardoor wel een kop-staartbotsing is ontstaan maar de achterop rijdende auto geen schuld heeft en niet aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade. Er zijn drie situaties wanneer de achterop rijdende automobilist geen schuld heeft aan de aanrijding:
- als er sprake is van afsnijden;
- als er geremd wordt zonder dat daar een reden toe is;
- als er ten onrechte geremd wordt bij een oranje of groen stoplicht.
Bij het afsnijden is de schuldvraag duidelijk. De reden van de aanrijding is dan niet het onvoldoende afstand houden maar het afsnijden. In dat geval is de auto die achterop de snijdende auto inreed niets te verwijten en hoeft er ook geen letselschade betaald te worden.
Als een automobilist plots zonder reden remt en daardoor een botsing ontstaat, is er ook geen sprake van schuld door de achterop inrijdende bestuurder. Deze situaties van onverwacht en onterecht stoppen doen zich ook voor bij plotseling stoppen voor een oranje of groen stoplicht en als er op een autoweg plotseling zonder reden wordt geremd. In deze situaties heeft de achterop rijdende bestuurder geen schuld aan de kop-staartbotsing.
Psychisch en lichamelijk letsel na een kop-staartbotsing
Bij een botsing van achteren heeft uw nek het zwaar te verduren. Uw hoofd wordt bij een aanrijding van achter in een slingerbeweging heen- en weer geslingerd. Het gevolg is letsel aan uw nek en schouders. Dit kan een whiplash betekenen. Als u een whiplash krijgt door de aanrijding van achteren kunt u er lange tijd last van hebben. Over het algemeen is een whiplash binnen twee jaar weer genezen maar de klachten kunnen ook veel langer aanhouden. Heeft u een whiplash opgelopen dan wordt de letselschade vergoed.
U kunt niet alleen voor alle materiële schade in aanmerking komen voor een schadevergoeding, maar ook voor immateriële schade. U kunt psychische en emotionele schade door de onverwachte botsing. Pijn en verdriet als gevolg van het opgelopen letsel en de gevolgen daarvan, mogelijk zelfs voor de rest van uw leven. Hier kunt u een claim voor een smartengeld uitkering in uw schadeclaim voor opnemen.
Welke stappen moet u ondernemen?
Als u betrokken bent bij een kop-staartbotsing, zijn er verschillende stappen die u moet nemen om ervoor te zorgen dat uw letselschade wordt vergoed. Hier zijn de belangrijkste stappen die u moet overwegen:
- Controleer uzelf en anderen op verwondingen: Controleer eerst uzelf en eventuele passagiers op verwondingen en bel onmiddellijk de hulpdiensten als er sprake is van ernstig letsel.
- Schakel de politie in: Bel de politie en laat ze ter plaatse komen om het ongeval te onderzoeken en een rapport op te stellen. Het politierapport is belangrijk om te bewijzen wie er aansprakelijk was voor het ongeval.
- Verzamel informatie: Verzamel zo veel mogelijk informatie over het ongeval, zoals de naam en contactgegevens van de andere bestuurder(s), verzekeringsinformatie, kentekennummers, foto’s van de schade en de locatie van het ongeval. Maak ook aantekeningen van wat er precies gebeurde en eventuele getuigen.
- Zoek medische hulp: Als u gewond bent geraakt, zoek dan zo snel mogelijk medische hulp. Houd alle medische rekeningen en bewijs van uw letsel bij.
- Neem contact op met uw verzekeraar: Neem zo snel mogelijk contact op met uw verzekeringsmaatschappij en meld het ongeval. Zij kunnen u adviseren over wat u moet doen om uw letselschade te vergoeden.
- Schakel een letselschade advocaat in: Als u ernstig gewond bent geraakt of als de aansprakelijkheid van het ongeval betwist wordt, kan het verstandig zijn om een letselschade advocaat in te schakelen. Zij kunnen u helpen om uw rechten te beschermen en u te helpen bij het verkrijgen van de vergoeding waar u recht op hebt.
Het is belangrijk om deze stappen zo snel mogelijk te nemen na een kop-staartbotsing om ervoor te zorgen dat uw letselschade zo snel en volledig mogelijk wordt vergoed.
Laat u goed informeren over de juridische kant van een aanrijding van achteren
De gevolgen van een aanrijding van achteren kunnen aanzienlijk zijn. U kunt lange tijd uit de running zijn en niet meer kunnen werken. Of de letselschade wordt vergoed is afhankelijk van de aansprakelijkheid. Laat u van te voren goed informeren door een letselschade deskundige. Dit kan een letselschadejurist, een letselschade advocaat, uw rechtsbijstandsverzekering of een andere letselschade expert zijn. Bij een whiplash kan het om een flinke schadevergoeding gaan. Neem dus de tijd om u goed voor te laten lichten.
Meest gestelde vragen
Een kop-staartbotsing is wat aansprakelijkheid betreft vaak een duidelijke zaak. Degene die achterop is gekomen, is bijna altijd aansprakelijk voor alle letselschade. De autobestuurder die bij de voorste auto achterop is gebotst, had afstand moeten houden. In het verkeer ben je verplicht voldoende afstand te houden op je voorganger. De achteropkomende automobilist is bijna altijd volledig aansprakelijk voor alle schade.
Als u bij een kettingbotsing bent betrokken, dan zal u schade aan de voorkant en aan de achterkant hebben. Omdat er meerdere auto’s bij betrokken zijn, kan het zijn dat uw auto door de achteropkomende auto is ‘doorgedrukt’. U zou dan niets te verwijten zijn. Om deze reden hebben verzekeraars afgesproken dat elke auto in een kettingbotsing aansprakelijk is voor de schade aan de auto die zij van achteren hebben aangereden/beschadigd.
Degene die aansprakelijk is voor de botsing moet de schade vergoeden. Bent u zelf voor een deel schuldig, omdat u zich ook niet helemaal aan de verkeersregels hield, dan moet u ook voor een deel de schade zelf betalen. Is er bij het verkeersongeval een fietser of voetganger gewond geraakt door een gemotoriseerd voertuig, dan is de bestuurder van het voertuig altijd minimaal voor de helft aansprakelijk, ook al was het niet zijn of haar schuld.