U wilt een letselschade advocaat inhuren maar u twijfelt over de kosten. Wat kost een letselschade advocaat? Maakt u zich geen zorgen. Als de tegenpartij aansprakelijk is, dan is de post ‘kosten letselschade advocaat’ nul. Het kost u niets.
Artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de kosten letselschade advocaat en de procedure op de veroorzaker van de letselschade verhaald kan worden. Dat is natuurlijk heel prettig. Advocaatkosten kunnen flink oplopen, vooral als het gaat om letselschade procedures die nog al een tijd in beslag kunnen nemen.

Ook de andere buitenrechtelijke kosten die u moet maken om onderzoek door deskundigen te laten verrichten vallen onder deze wet. Deze kosten, zoals bijvoorbeeld een ingeschakelde medisch adviseur, worden meegenomen in de claim. U huurt uw letselschade advocaat in op uurbasis. Uren die later via de schadeclaim weer worden vergoed. Tenminste, als de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld.
Bent u zelf schuldig dan kunt u geen schadeclaim bij de tegenpartij indienen en dus ook niet de door u gemaakt onkosten aan advocaatkosten en de andere buitenrechtelijke kosten. Hiernaast bieden veel letselschade behandelaars een no cure no pay regeling aan. Dit is overigens meestal niet altijd de handigste oplossing. Overlegt u van te voren altijd goed met uw letselschade advocaat of specialist en maak duidelijk afspraken over de vergoeding.
Kosten letselschade advocaat meestal van te voren duidelijk
In het eerste gesprek met uw letselschade advocaat over uw zaak is meestal wel duidelijk of de tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden. Uw advocaat weet meestal al snel of u alle kosten vergoed krijgt. De meeste letselschade zaken komen voor vergoeding in aanmerking. Er zijn niet zo veel zaken die voor de rechter hoeven te komen. Artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek zegt dat alle advocaatkosten en andere buitenrechtelijke kosten die worden gemaakt tot de rechtszaak begint, worden vergoed bij aansprakelijkheid van de wederpartij. Dit betekent dus dat er meestal geen kosten zijn verbonden aan het inhuren van een advocaat. U loopt bij een letselschadezaak beperkte financiële risico’s.
No cure no pay regeling betekent geen onkosten
Veel letselschade specialisten, deskundigen, behandelaars, juristen, advocaten bieden vanuit hun letselschadebureau een no cure no pay regeling aan hun klanten. Het klinkt natuurlijk mooi: als u geen succes heeft met het claimen van de schade, dan hoeft u ook niets te betalen. Het kost u dus niets. Bij winst krijgt u geld van de tegenpartij en uit deze schadevergoeding betaalt u een percentage die de advocaatkosten en letselschadebureaukosten dekken. U spreekt van te voren het percentage af wat u moet afdragen uit uw schadevergoeding. En als u geen succes heeft dan vervallen alle kosten letselschade advocaat en alle kosten van het letselschadebureau. Het kost u dus helemaal niets. De kosten letselschade advocaat zijn nul, bij winst en bij verlies.
Dit hoeft echter niet het verstandigst te zijn. Immers als de tegenpartij aansprakelijk is dan worden alle kosten uit de schadeclaim betaalt en u krijgt gewoon het volledige bedrag aan schadevergoeding daaruit. U hoeft geen percentage af te dragen. Dus als bij aanvang van de letselschade zaak als duidelijk is dat de tegenpartij aansprakelijk is dan is een no cure no pay regeling dus geen goed idee. Is bij aanvang zeer twijfelachtig of de zaak in uw voordeel wordt beslist, dan is een no cure no pay regeling wel een goed idee. De kans dat u in dat geval een no cure no pay regeling krijgt aangeboden is waarschijnlijk niet groot. Denk er dus om: de kosten letselschade advocaat zitten sowieso in de schadeclaim.
Aansprakelijk stellen voor kosten letselschade advocaat
Als u uw onkosten vergoed wilt hebben dan dient u de wederpartij aansprakelijk te stellen. U dient dit schriftelijk en aangetekend te doen. Zo heeft u een verzendbewijs van uw aansprakelijkheidsstelling. U dient aan te geven dat u hem of haar aansprakelijk stelt en dat u aanspraak maakt op een schadevergoeding voor de
- materiële en immateriële schade,
- buitenrechtelijke kosten,
- gerechtelijke kosten,
- kosten van de wettelijke rente.
Door dit ondubbelzinnig kenbaar te maken zullen er nooit discussies kunnen volgen over het aansprakelijk stellen van de kosten letselschade advocaat en alle andere gemaakte kosten. Zorgt u er ook voor dat u alle kosten dan ook nauwkeurig bijhoudt. Vraag overal bonnetjes van of laat een factuur opsturen.
Kijk ook goed of u minder betaalde arbeid kunt verrichten dan u gewent was te doen. Als u inkomen mist dan dient dit ook vergoed te worden. Het gaat niet alleen om de kosten letselschade advocaat maar om alle gemaakte extra kosten. Houdt ook uw reiskosten bij. Reiskosten naar het ziekenhuis, fysiotherapie, revalidatiecentrum, huisarts dient u ook goed bij te houden. Moet u huishoudelijke hulp of hulp voor de tuin inhuren, dan moet u ook hiervan de onkosten opvoeren. Laat alles schriftelijk vastleggen. Alle extra uitgaven of misgelopen inkomsten komen voor vergoeding in aanmerking.
Subsidie voor kosten letselschade advocaat
Het kan ook zijn dat u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat. De kosten letselschade advocaat worden dan door de overheid vergoed. U komt alleen voor een gesubsidieerde advocaat in aanmerking bij een bepaald, niet al te hoog, inkomen. U betaalt dat alleen een kleine bijdragen voor de advocaatkosten.