Een cosmetische ingreep is voor u niet goed afgelopen. U heeft na uw borstvergroting, borstlift of borstreconstructie te maken met lekkende siliconen implantaten. Uw borstprothese is gaan lekken. U heeft letsel en wilt een schadevergoeding voor de mislukte cosmetische operatie.
Als uw borstprothese lek is geraakt of siliconen zijn gaan zweten, wat zijn dan uw mogelijkheden om een schadevergoeding te claimen? Lichamelijk letsel door lekkende borstimplantaten valt onder de categorie medische fouten. U kunt een vergoeding voor al u opgelopen schade eisen.

Als u te maken heeft met lekkende siliconen implantaten dan kunt u een schadevergoeding claimen via de kantonrechter of via de civiele rechter. Bij de kantonrechter kunt u maximaal € 25.000,- aan schadevergoeding claimen. Bij de civiele rechter kunt u een hoger bedrag aan schadevergoeding voor uw lekkende borstimplantaat en het letsel wat dit u heeft gebracht eisen.
In een letselschade procedure wordt voordat naar de rechter wordt gestapt vaak eerst het oordeel van de tuchtrechter gevraagd. Deze doet geen uitspraak over de aansprakelijkheid van de kliniek of de plastisch chirurg. Ook zal er geen uitspraak over een schadevergoeding of smartengeld vergoeding volgen. Echter met het oordeel van de tuchtrechter wordt vervolgens de gang naar de civiele rechter gemaakt.
Naast een schadevergoeding voor de geleden schade kunt u een hersteloperatie of een aanvullende behandeling onderdeel uit laten maken van de eis.
U zult begrijpen dat met een vernietigend oordeel van de tuchtrechter over de werkwijze van de kliniek, ziekenhuis, behandelcentrum, plastisch chirurg of de cosmetisch chirurg, de eis om schadevergoeding bij de civiele rechter aanmerkelijk zal vereenvoudigen.
Lekkende siliconen implantaten en de Inspectie
Ook bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport houden lekkende siliconen implantaten en zwetende borstimplantaten de gemoederen bezig. Zij hebben een lijst met meest gestelde vragen over borstimplantaten en lekkende siliconen implantaten opgesteld:
- Wat moet ik doen als ik lichamelijke klachten heb na implantatie van een borstimplantaat?
- Wat moet ik doen als ik klachten heb over de behandeling?
- Hoe weet ik dat het borstimplantaat dat bij mij is geplaatst veilig is?
- Hoe vaak worden borstimplantaten toegepast?
- Wie voert de behandeling uit?
- Wanneer moet ik mijn lekkende siliconen implantaten laten verwijderen?
- Hoeveel meldingen heeft de inspectie de afgelopen jaren ontvangen over siliconen borstimplantaten?
- Waarover gaan deze meldingen?
- Ontvangt de inspectie ook signalen over de voorlichting aan patiënten?
- Is er een registratiesysteem van de implantaten?
- Hoe houdt de inspectie toezicht op (de kwaliteit van) medische hulpmiddelen zoals borstimplantaten?
- Hoe houdt de inspectie toezicht op de toepassing van medische hulpmiddelen zoals borstimplantaten?
- Moet de fabrikant problemen met borstimplantaten aan de inspectie melden?
- Zijn er meer onderzoeken gedaan naar lekkende siliconen implantaten en borstimplantaten?
Bekijk de antwoorden en het advies van de Inspectie over de veiligheid en risico’s van borstimplantaten en lekkende siliconen implantaten.
Letselschade door onveilige PIP-implantaten en M-implants
Een bekend voorval zijn de onveilige PIP-implantaten en M-implants. Een Frans merk borstimplantaten die veel schade bij vrouwen teweeg heeft gebracht omdat de fabrikant Poly Implant Prothese willens en wetens dubieuze siliconengel voor borstimplantaten heeft gebruikt. Door deze alleen voor industriële toepassingen geschikte siliconengel toe te passen, nam de kans op het verspreiden van siliconen in het lichaam aanzienlijk toe. Door het gebruik van PIP-implantaten nam de kans toe op:
- het zweten van siliconen uit implantaten,
- het scheuren van de implantaten.
Door het lekken van siliconen die zich vervolgens in het lichaam verspreiden, kunnen er bij vrouwen die deze gevaarlijke borstimplantaten gebruiken een groot aantal lichamelijk aandoeningen ontstaan. Denkt u hierbij vooral aan pijnklachten en ontstekingen.
Het advies van de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is om PIP-implantaten direct te laten verwijderen. Uw zorgverzekering vergoedt de operatie om de PIP-implantaten te verwijderen volledig.
Er worden nog diverse wetenschappelijk onderzoeken gedaan over wat de gevolgen van lekkende siliconen implantaten kunnen zijn. Met name doordat in het lichaam terecht gekomen siliconen zich kunnen verzamelen en opstapelen in de lymfeklieren kunnen serieuze gezondheidsrisico’s ontstaan. Ook naar de gevolgen van de onveilige PIP-implantaten en M-implants wordt nog onderzoek gedaan.
Letselschade procedure lekkende borstprothese
Bij een medische fout zal de rechter een uitspraak doen over de aansprakelijkheid. Het erkennen of bepalen van de aansprakelijkheid is de eerste stap in een letselschade procedure. Bij volledige aansprakelijkheid van de cosmetisch of plastisch chirurg of zijn kliniek of ziekenhuis kunt u een maximale schadevergoeding claimen. Alle kosten als gevolg van de lekkende siliconen worden dan vergoed. Er zijn verschillende procedures om de rechter te vragen een uitspraak te doen.
Is het schadebedrag niet hoger dan € 25.000,- dan kunt u volstaan met een procedure bij de kantonrechter. U hoeft zich dan indien gewenst niet te laten vergezellen door een advocaat. Bij een procedure bij de civiele rechter is dat wel een verplichting. Het is dan raadzaam u bij te laten staan door een in medische fouten gespecialiseerde letselschade advocaat. Bij de kantonrechter kunt u kiezen voor verschillende procedures:
- deelgeschilprocedure,
- spoedprocedure,
- bodemprocedure.
Bij een deelgeschilprocedure legt u een vraag voor aan de rechter waar u bij de onderhandelingen met de behandelaar of behandelcentrum niet uitkomt. U kunt bijvoorbeeld denken aan de vraag over aansprakelijkheid of de hoogte van de opgelopen schade. Met het antwoord van de rechter kunt u mogelijk weer verder met de onderhandeling over de schadevergoeding met de behandelaar of kliniek.
Bij een spoedprocedure is er sprake van een kort geding. U vraagt dan de rechter op hele korte termijn een voorlopige beslissing te nemen. Dit kan bijvoorbeeld een uitspraak zijn over een voorschot op de schadevergoeding. Immers als u schade heeft, dan moet u direct kosten maken. Deze schadeposten worden pas vergoed als de hele procedure ten einde is. Uw financiële situatie is wellicht niet toereikend om daar op te wachten.
In een bodemprocedure vraagt u de rechter om een definitieve uitspraak te doen. Een uitspraak wie er voor hoeveel aansprakelijk is voor de schade van de lekkende siliconen prothese en welke schades moeten worden vergoed.
Kunt u zich niet vinden in het eindvonnis, dan kunt u ervoor kiezen in hoger beroep te gaan en een hogere rechter vragen om een nieuwe uitspraak.
Laat u goed informeren over schadeclaim bij lekkende siliconen implantaten
De gevolgen van lekkende siliconen implantaten verschillen van persoon tot persoon. Ook is niet duidelijk of de lichamelijke gevolgen van de rondzwervende siliconen van de borstprothese wellicht in de toekomst nog schade kunnen veroorzaken. Uiteindelijk kan de lekkende borstprothese een aanzienlijk impact op uw leven hebben. De schadevergoeding kan om grote bedragen gaan en de procedure voor het aantonen van de medische fout kan lang zijn. Laat u daarom goed informeren door een letselschade jurist of een letselschade advocaat.
Meest gestelde vragen over lekkende protheses
Symptomen van lekkende siliconen implantaten kunnen zijn: pijn, zwelling, verandering in borstvorm, verharding van de borst, asymmetrie en mogelijk lekkage van siliconengel.
Risico’s en complicaties van lekkende siliconen implantaten kunnen onder meer infectie, kapselcontractie, veranderingen in de borstvorm, migratie van siliconengel en mogelijke gezondheidsproblemen omvatten.
Lekkende siliconen implantaten worden doorgaans gediagnosticeerd door middel van een combinatie van fysiek onderzoek, beeldvormende tests zoals MRI en echografie, en soms een biopsie.