U bent gebeten door een hond. U heeft door de beten van de hond letsels opgelopen waarvoor u zich voor moet laten behandelen. U maakt allerlei extra kosten. Letsel door beet van een hond: wie is aansprakelijk voor de hondenbeet en kunt u al uw schade claimen?
Een beet van een hond zorgt niet alleen voor lichamelijk letsel met allerlei medische kosten of verlies van inkomen tot gevolg. U kunt ook psychisch en emotioneel letsel door beet van een hond oplopen. Wie kunt u voor de schade van de hondenbeet aansprakelijk stellen?

Als u wordt gebeten door een hond loopt u letselschade op. Schade als gevolg van letsel ontstaat als u extra kosten moet maken. Kosten die u, als niet was gebeten door de hond, niet gehad zou hebben.
Mogelijk heeft u minder inkomsten omdat u een tijd niet kunt werken of heeft u emotionele schade omdat u met lelijke littekens blijft zitten. U wilt alle schade die u heeft opgelopen vergoed zien.
Letselschade kan ook psychische schade zijn. Pijn van de behandeling, verdriet over de littekens en angststoornissen waar u de rest van uw leven mee te maken heeft. Ook hiervoor kunt u een schadevergoeding claimen.
Over het algemeen dient bij letselschade de aansprakelijke partij alle schade te vergoeden. Heeft u letsel door de beet van een hond en is daar schade door ontstaan, dan moet de aansprakelijk partij, en dat is de eigenaar van de hond, uw letselschade vergoeden.
Er ontstaan vaak meer kosten dan u op het eerste gezicht denkt. Ook kan er sprake zijn van psychische en emotionele schade. Ook hiervoor is het mogelijk een schadevergoeding te ontvangen.
Letsel door beet van een hond en de aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid bij een beet van een hond is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van artikel 6:179 BW is de eigenaar aansprakelijk voor de schade die zijn hond aangericht heeft.
Hierbij wordt uitgegaan van het gevaar dat schuilt ‘in de eigen energie van het dier’ en het ‘daarin opgesloten onberekenbare element’. De hond moet de schade zogezegd zelf aangericht hebben. Als de eigenaar een commando gaf om u te bijten of aan te vallen, dan moet u een beroep doen op een ander wetsartikel om de schade vergoed te krijgen.
Heeft een hond u gebeten en heeft u letsel opgelopen, dan kunt u de eigenaar aansprakelijk stellen voor alle letselschade. Alle extra kosten die u moet maken of alle inkomsten die u misloopt, kunt u opvoeren op de schadestaat. Door de risicoaansprakelijkheid kunt u de eigenaar voor de schade laten opdraaien.
Ook al heeft de eigenaar geen enkele schuld dat zijn hond u gebeten heeft of heeft de eigenaar er alles aan gedaan om zijn hond in toom te houden, de eigenaar blijft aansprakelijk voor de gedragingen van zijn hond. Ook bij een hond die is weggelopen blijft zijn baasje aansprakelijk voor zijn gedragingen.
Wie is bij opzet aansprakelijk voor een hondenbeet?
U kunt een beroep doen op artikel 6:179 BW als de hond u uit eigen beweging heeft aangevallen. De hond kreeg geen opdracht en viel u, onberekenbaar als een dier altijd is, zelf aan.
Aansprakelijkheid krachtens artikel 6:179 BW is gelegen in het gevaar dat schuilt in de eigen energie van het dier en het daarin opgesloten onberekenbare element. De schade is veroorzaakt door een eigen gedraging van het dier, waarbij het dier niet handelt als instrument van de persoon die hem leidt.
Als het baasje de hond opzettelijk de opdracht heeft gegeven u te bijten of aan te vallen, blijft de aansprakelijkheid hetzelfde. Het baasje, de eigenaar, is en blijft aansprakelijk voor de hondenbeet. Echter, er is nu geen sprake van ‘eigen energie van het dier’ en ‘onberekenbaar element’. Er is bij een commando tot aanvallen sprake van een onrechtmatige daad.
Bij een onrechtmatige daad is artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing. Ook dan blijft u als slachtoffer niet met de schade zitten. Ook dan kunt u de letselschade verhalen. Schade als gevolg van letsel door beet van een hond kan bijna altijd verhaald worden.
Uitzondering niet aansprakelijk voor hondenbeet
Er is een speciale clausule waarbij de eigenaar niet aansprakelijk gesteld kan worden als een hond iemand aanvalt. Dit doet zich voor als er een situatie is waarbij de eigenaar, als deze wel bij de hondenbeet zou zijn geweest, de hond bewust de persoon zou hebben laten bijten.
De bezitter van het dier is aansprakelijk, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.
Oftewel zou de eigenaar een onrechtmatige daad verricht hebben als deze in die betreffende situatie het commando ‘val aan’ of ‘attack’ of iets dergelijks zou hebben gegeven. Als dat niet zo is, dan is de eigenaar ook niet aansprakelijk als de hond in die situatie zelf besluit om de persoon te bijten.
Voorbeeld
Stel u bent niet thuis, er wordt bij u ingebroken en uw hond valt de inbreker aan en bezorgt deze letsel door een beet. Bent u als hondeneigenaar dan aansprakelijk voor de letselschade die de inbreker door de beet van uw hond opliep? U bent als hondeneigenaar dan niet aansprakelijk.
Als u namelijk wel thuis was geweest en u had de inbreker betrapt, dan had u uw hond uit zelfverdediging op de inbreker kunnen afsturen. Omdat u dan handelde op basis van noodweer, kan u niet aansprakelijk gesteld worden voor de hondenbeten op basis van een onrechtmatige daad. Handelde uw hond op dezelfde wijze, zonder dat u hem in uw macht had, dan bent u als hondeneigenaar niet aansprakelijk voor de letselschade door de beten van uw hond.
Schade door opgelopen letsel door beet van een hond
Onderschat u niet de schade die een beet van een hond met zich mee kan brengen. Het schadebedrag kan sneller oplopen dan u op het eerste gezicht denkt. Vooral als er een infectie ontstaat of het genezingsproces lang duurt, kunnen de onkosten als gevolg uw letsel door de beet van een hond flink oplopen.
- betaling van eigen risico van uw zorgverzekering na het bezoekje aan de Eerste Hulp,
- eigen bijdrage voor verbandmiddelen, ontstekingsremmers en pijnstiller van de apotheek,
- kosten van parkeren en vervoer naar de behandelpoli van het ziekenhuis,
- smartengeld voor psychische schade voor de pijn van de vele operaties bij de plastisch chirurg,
- kosten voor studieachterstand omdat u een tijd uw opleiding hebt moeten staken,
- inkomensverlies omdat u lange tijd niet kon werken en terugviel naar 70% van uw inkomen,
- kosten omdat uw kleren en horloge zijn stuk gegaan toen u door de hond gebeten werd,
- kosten van de fysiotherapeut omdat u meer behandelingen nodig heeft dan uw zorgverzekering vergoed ,
- smartengeld voor emotionele schade door de blijvende en zichtbare littekens, etc.
Overige situaties van aansprakelijkheid voor beet van een hond
Is de hond gebruikt voor de uitoefening van een bedrijf of onderneming, dan is bij een beet van de hond degene die het bedrijf uitoefent aansprakelijk voor de gedragingen van de hond. Bijvoorbeeld als u bent gebeten door een hond die wordt ingezet door een beveiligingsbedrijf, honden die gebruikt worden bij het schapenhoeden, drugshonden, politiehonden of honden die op een hondenschool worden gebruikt.
Ook zijn eventuele mede-bezitters van een hond hoofdelijk aansprakelijk als er letselschade ontstaat omdat de hond besluit zijn tanden in iemand te zetten. Bij schade als gevolg van letsel door de beet van een hond is het bijna altijd de eigenaar die de schade moet vergoeden.