U bent betrokken geraakt bij een ongeval met een dier. Door een hond, kat, paard, hert, konijn of ander beest heeft u schade opgelopen. U bent mogelijk gewond geraakt en heeft letselschade. Wie is aansprakelijk voor de schade bij letsel door dieren? Gaat de eigenaar van het dier uw schade vergoeden? Hoe zit het met de aansprakelijkheid?
Ongevallen met al dan niet aangelijnde huisdieren en wilde dieren in de natuur komen voor. U loopt daarbij verwondingen op die voor u verstrekkende financiële gevolgen kunnen hebben. U wilt de schade verhalen op de eigenaar van het dier. De aansprakelijkheid voor de letselschade wilt u bij de eigenaar van het dier neerleggen.

Bij letsel door dieren is er sprake van zogenaamde risicoaansprakelijkheid. De eigenaar of degene die het dier in bezit heeft, is aansprakelijk voor alle schade die zijn dier veroorzaakt. Ook al kon de bezitter of eigenaar van het beest er niets aan doen, had deze er geen weet van of handelde het dier helemaal buiten de wil van zijn eigenaar om, de eigenaar of bezitter is aansprakelijk voor de veroorzaakte letselschade. Ongevallen met dieren gebeuren nog wel eens:
- u valt omdat een grote hond op u af komt rennen,
- er springt een hert voor uw auto de weg op waardoor u van de weg raakt,
- u wordt gebeten door een hond,
- u valt van een paard af en raakt gewond,
- een loslopende hond veroorzaakt een verkeersongeval,
- u krijgt een trap van een paard,
- uw kind wordt lelijk gebeten door het konijn van de buren,
- tijdens paardrijles valt uw kind van haar pony,
- een wildvreemde pitbull bijt u en u loopt een flinke hondenbeet op,
- u valt van uw fiets omdat u schrikt van de weggelopen grote hond die op u afkomt.
Eigenaar aansprakelijk voor letselschade van ongeval door zijn dier
Bij letsel door dieren ligt de aansprakelijkheid bij de bezitter van het dier. De bezitter van het dier is meestal ook wel de eigenaar Als u de schade die het dier u heeft berokkend wilt verhalen, dan moet u bij de eigenaar van het beest zijn. De eigenaar is aansprakelijk voor alle letselschade die zijn dieren berokkenen, ook als is het beest weggelopen en heeft de eigenaar geen enkele schuld aan het ongeval van zijn dier. In wetsartikel artikel 6:179 BW is de aansprakelijkheid voor letsel door dieren geregeld.
Ook als u de hond van de buren uitlaat en deze bijt een kind in het gezicht, dan zijn uw buren als bezitter en eigenaar van het dier aansprakelijk voor de waarschijnlijk hoge bedragen aan letselschade. En als u van het paard in de manege valt en letsel oploopt, is de manage eigenaar aansprakelijk voor de schade die zijn paard veroorzaakt. Alleen als u zelf ook voor een deel schuld had aan het ongeval, zal u maar voor een deel de schade kunnen verhalen.
- Letselschade door dieren is alleen te verhalen als eigenaar bekend is. Bij letsel door dieren in het wild is er geen aansprakelijke partij.
Als een hert plotseling de weg oversteekt of u moet een wild konijn ontwijken en er ontstaat een verkeersongeval met letselschade voor u tot gevolg, dan is de eigenaar aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen schade niet aan de orde. Deze beesten hebben meestal geen eigenaar waar u de schade op kunt verhalen.
Letsel door dieren ontstaat door eigen energie en onberekenbaar gedrag
De aansprakelijkheid van de eigenaar van de hond, paard, kat, hamster, konijn, pony, pitbull of ieder ander dier of beest houdt op als er geen sprake is van de zogenaamde eigen energie en het onberekenbare element dat daarin besloten ligt. Dat is het kenmerk van de onverwachte gedraging waardoor letsel door dieren ontstaat. Als hier geen sprake van is, dan kan de schade niet worden verhaald op de bezitter of eigenaar van het dier.
Als het paard bijvoorbeeld een besmettelijke ziekte overbrengt, dan is er geen sprake van onverwacht gedrag en kan de schade die hieruit ontstaat niet geclaimd worden. Als de baas van een pitbull zijn hond loopt aan te moedigen en op te hitsen tot het doen van een actie waardoor u letselschade oploopt, dan is er ook geen sprake van onberekenbaar gedrag van het dier en kan de schade niet op basis hiervan worden verhaald. Echter, omdat de baas van de pitbull door deze actie zich onrechtmatig heeft gedragen is hier sprake van een onrechtmatige daad en kunt u weer wel om deze reden alle schade bij de eigenaar claimen.
Schade verhalen bij letselschade door dier
Als u door het onberekenbare gedrag van een dier verwondingen heeft opgelopen, kunt u de schade claimen bij de eigenaar van het dier. Letsel door dieren kan in eerste instantie niet zo veel voorstellen, maar kan op den duur voor ernstige financiële schade zorgen. Bij het claimen van de schade kunt u denken aan een schadevergoeding voor de materiële maar ook voor de immateriële schade. Voor alle materiële zaken waar een geld bedrag voor staat maar ook voor psychische en emotionele schade kunt u een vergoeding claimen. Als u door het verkeersongeval wat veroorzaakt is door de overstekende hond een whiplash oploopt, kan dit arbeidsongeschiktheid voor u veroorzaken waarbij u niet meer terug kan keren naar uw oude functie. U kunt deze verminderde inkomsten als schadepost opvoeren. Maar ook:
- reiskosten naar het ziekenhuis,
- eigen bijdragen van medicijnen,
- de eigen bijdragen van uw zorgverzekering,
- de ritjes naar de fysiotherapeut of psycholoog,
- de oppas voor de kinderen worden vergoed.
Als er letsel door dieren wordt veroorzaakt, zijn de eigenaren van deze beesten bij volledige aansprakelijkheid verplicht om alle extra kosten die het slachtoffer moet maken door het letsel te vergoeden.
Smartengeld vergoeding voor de psychische schade
Letsel door dieren kan ook psychisch en emotioneel letsel betekenen. De zogenaamde gederfde levensvreugde komt ook voor een schadevergoeding in aanmerking. Dit wordt smartengeld genoemd. Letsel door dieren hoeven namelijk niet alleen lichamelijke verwondingen te zijn:
- angst voor honden of angst om weer achter het stuur te gaan zitten,
- pijn door alle operaties en revalidatie,
- verdriet omdat u uw favoriete hobby niet meer kunt uitoefenen,
- schaamte om de zichtbare littekens die het ongeval hebben achtergelaten op uw lichaam.
Situaties die allemaal geestelijke schade opleveren. U kunt hiervoor een immateriële schadevergoeding oftewel een smartengeld uitkering claimen. De ernst en de duur van het letsel door het dier veroorzaakt en de blijvende gevolgen, zijn de belangrijkste factoren die de hoogte van de smartengeld vergoeding bepalen.
Verzekerd voor letsel door dieren en aansprakelijkheid voor letselschade
De meeste eigenaren van dieren hebben een WA verzekering. Deze aansprakelijkheidsverzekering regelt de uitkering en afhandeling van de schade veroorzaakt door het dier van de verzekerde. De afhandeling van de schadeclaim wordt door de verzekeraar gedaan. Maar niet in alle gevallen wordt de schade die het dier veroorzaakt heeft vergoed. Als er sprake is van eigen schuld wordt er maar een deel van de letselschade vergoed. Als het slachtoffer zelf risico’s heeft opgezocht, zoals bij een rijles op een paard in een manege, is dat het geval.