Smartengeld en schadevergoeding bij letselschade kan om veel geld gaan. Bij een rechtszaak of de onderhandelingen bij een schikking wordt op elke slak zout gelegd. Zorg daarom voor goed en deskundig letselschade advies.
Bij onderhandelingen of bij een schikking moet u alles kunnen bewijzen en als het even kan worden uw bewering in twijfel getrokken. U moet dan ook zorgvuldig te werk gaan. Zorgvuldig met uw ziekteproces maar ook zorgvuldig met uw letselschade proces. Goed letselschade advies is dan geen overbodige luxe.

Bekijk alle belangrijk tips wat u moet doen als u schade heeft en dit wilt verhalen op de tegenpartij. Een letselschadeprocedure kan om veel geld gaan. Als u inkomensverlies heeft door het ongeval wilt u daarvoor volledig gecompenseerd worden. In de loop der tijd loopt kan het schadevergoeding bedrag hiervoor flink oplopen. Praktische tips en letselschade advies wat u moet doen bij letsel en schade.
Letselschade advies één: zorg voor getuigen
Bij een verkeersongeluk moet u de toedracht zoals het allemaal is gegaan bewijzen. Gek genoeg moet u na het ongeluk erg alert zijn. Probeer zoveel mogelijk ‘bewijs’ te verzamelen met als eerste de getuigen.
- Noteer van iedereen die ook maar iets gezien of gehoord heeft de namen, adressen en telefoonnummers. Getuigen willen na een ongeval snel weer verdwijnen.
- Belt u ook met de politie maar zorg in de tussentijd dat uw de gegevens van de mensen noteert zodat u ze mogelijk achteraf kunt benaderen.
- Ook in het ziekenhuis dient u ervoor te zorgen dat al uw aandoeningen en lichamelijke en psychische klachten goed in uw medisch dossier vermeld worden. U arts is hierdoor uw getuige dat u de aandoeningen door het ongeval hebt opgelopen.
Een belangrijk letselschade advies. U heeft de adressen misschien nog wel hard nodig in u zaak.
Fotografeer alles
Niets is zo prettig als uw gelijk krijgen door een foto. Als u een ongeval heeft gehad fotografeert u dan zo veel mogelijk. De meeste mobiele telefoons hebben een fotografeer mogelijkheid. Gebruik deze. Een foto meer of minder maakt bij digitale foto’s helemaal niets meer uit. Maak foto’s van de situatie, van de schade aan uw auto of fiets, van de het potje verkeerde medicijnen, van de ontplofte ketel op uw werk. Gaat u desnoods nog een keer terug om foto’s te maken van de situatie.
Laat medische klachten snel onderzoeken
Het is erg belangrijk dat een deskundige zo snel mogelijk na het ongeluk de schade aan uw lichaam opneemt. Sla dit letselschade advies niet in de wind. Als u daar namelijk te lang mee wacht dan zal de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij er alles aan doen om te bewijzen dat de schade niet een direct gevolg van het ongeluk is. Immers de tijd die tussen de constatering en het oplopen van de schade is te lang om zeker te kunnen zeggen dat dit 100 procent verband met elkaar heeft. Ze zullen de causaliteit betwisten, zoals dat heet. En dit is zeer vervelend want dan maakt het aansprakelijk stellen van de tegenpartij lastiger en daarmee het verkrijgen van schadevergoeding ook.
Zoek snel rechtshulp ondersteuning
Als het ongeval is aangemeld zal de verzekeringsmaatschappij er als de kippen bij zijn om u te (laten) bezoeken. Het is niet ongebruikelijk dat dit door een onafhankelijk deskundige gebeurt die zo veel mogelijk informatie verzamelt, meestal via een medische machtiging. Maar vergeet niet dat deze helemaal niet onafhankelijk is. Deze is gewoon ingehuurd door de verzekering en de gegevens die deze ‘onafhankelijke’ deskundig bij u hebt verzameld kunnen in de rechtszaak tegen u gebruikt worden.
Maak duidelijk afspraken met advocaat
Een goede advocaat betekent dat hij ruime ervaring heeft met letselschade zaken. Onderzoek of hij daarin gespecialiseerd is en of hij (of zij natuurlijk) ook daadwerkelijk een letselschade advocaat is. Een belangrijk letselschade advies is ook meteen goede afspraken over de kosten van zijn ondersteuning te maken, vooral als u besluit via no cure no pay te gaan werken. Maak ook duidelijk afspraken over de wederzijdse verwachtingen. Wat kunt u verwachten en wat mag u verwachten van hem. Maar ook wat mag hij van u verwachten. Spreek af hoe er informatie uitgewisseld wordt.
Noteer alle kosten en bewaar bonnen
Maak een gedetailleerde lijst (desnoods een dagboek) van alle kosten die u moet maken en bewaar alle bonnen, rekeningen, facturen en afschriften, nota’s en kwitanties. Ook bij ziekenhuisbezoek noteert u alle kosten. Reiskosten naar het ziekenhuis of dokter van u en uw familieleden, de kosten van de extra kinderopvang van uw kinderen, de huishoudelijke hulp die u hebt moeten inhuren, de overnachtingskosten van uw echtgenoot als deze van ver moet komen.
Houdt u als het mogelijk is een dagboekje bij waarin u kort beschrijft welke klachten u hebt gehad en wat dat heeft betekent voor uw functioneren of liever gezegd niet functioneren. Dit is allemaal handig voor de hoogte van de schadevergoeding maar ook voor het eventueel aanvragen van voorschotten op de schadevergoeding. U moet de gemaakte kosten bewijzen. Dit letselschade advies is dus in het kort: alles bewaren en noteren!
Laatste letselschade advies: overleg eerst met uw letselschadeadvocaat
Als de verzekeringsmaatschappij een (onafhankelijke) arts voorstelt voor een medische keuring ga dan niet akkoord. Overleg eerst met uw letselschadeadvocaat. Als de verzekering van de tegenpartij uw vragen stelt over uw medische voorgeschiedenis ga daar dan niet op in. Overleg eerst met uw letselschadeadvocaat en vraag zijn letselschade advies. U zult snel na het ongeluk bezoek krijgen van de verzekering van de tegenpartij. Ga niet in op dat gesprek. Overleg eerst met uw letselschadeadvocaat. Deze moet als het even kan bij het gesprek aanwezig zijn.
Het beste letselschade advies: laat u goed informeren
Het beste advies is en blijft dat u van te voren u goed laat informeren door verschillende partijen. Bij letselschade zaken gaat het vaak om veel geld en deze zaken kunnen een hele tijd duren voordat het is afgerond. Neem daarom de moeite om van te voren goed te laten informeren en zorg voor het beste letselschade advies. Vergelijk de verschillende letselschadebureaus en hun adviezen goed met elkaar.
Meest gestelde vragen bij advies over letselschade
De aansprakelijkheid voor uw letselschade ligt in veel gevallen bij de tegenpartij die het ongeval heeft veroorzaakt. Om de aansprakelijkheid te kunnen bewijzen, is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Hierbij kunt u denken aan getuigenverklaringen, foto’s en video’s van het ongeval, politierapporten en medische verklaringen.
Bij letselschade kun je verschillende soorten schadevergoedingen claimen, zoals vergoeding van medische kosten, inkomensverlies, reiskosten, huishoudelijke hulp en smartengeld voor geleden pijn en verdriet. De hoogte van de schadevergoeding is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aard en ernst van het letsel, de mate van arbeidsongeschiktheid en de duur van het herstelproces. Een letselschadeadvocaat of jurist kan je hierbij helpen en advies geven over welke schadevergoedingen je kunt claimen en hoe hoog deze zouden kunnen zijn.
Letselschade is de schade die u lijdt als gevolg van een ongeval of andere gebeurtenis waarbij u letsel oploopt. Hierbij kan het gaan om zowel materiële schade (bijv. kapotte kleding, beschadigde fiets) als immateriële schade (bijv. pijn en verdriet). Onder letselschade vallen onder andere: medische kosten, verlies aan inkomen, kosten voor huishoudelijke hulp, smartengeld, reiskosten en kosten voor aanpassingen aan uw woning.
Het proces bij letselschade kan verschillende tijd in beslag nemen en is afhankelijk van diverse factoren, zoals de complexiteit van de zaak, de mate van aansprakelijkheid en de medewerking van de tegenpartij. Je kunt het proces versnellen door zo snel mogelijk een letselschadeadvocaat of jurist in te schakelen, alle benodigde documenten en bewijzen te verzamelen en door snel te reageren op vragen en verzoeken van de tegenpartij en/of diens verzekeraar.