U bent gewond geraakt bij een ongeval en hebt letselschade opgelopen. Een ongeval met letsel kan behoorlijke financiële gevolgen met zich meebrengen. U heeft advies en rechtshulp van de beste letselschade advocaat nodig. Maar wat doet een letselschade advocaat precies en wat zijn de kosten?
Na een ongeval met letsel(s) staat uw herstel centraal. U denkt nog helemaal niet aan de financiële consequenties en afwikkeling daarvan. Toch is het raadzaam om zo snel mogelijk na het ongeval u goed te laten informeren en rechtshulp advies in te winnen.

Weet dat als uw verwondingen langdurige financiële consequenties met zich meebrengen voor de aansprakelijke partij, de verzekeringsmaatschappij graag onder deze verplichting uit wil komen. Verzekeraars willen direct na een ongeval alle letselschade nog wel eens met een aantrekkelijk bedrag afkopen. Dit is uiteindelijk meestal niet een aanlokkelijk aanbod.
Inhoud
- Wat is een letselschade advocaat?
- Wat zijn de kosten van een letselschade advocaat?
- No cure no pay regeling
- Wat doet een letselschade advocaat?
- Aansprakelijk stellen voor kosten letselschade advocaat
- Verschil letselschade advocaat en letselschadespecialist
Advocaten zijn duur. Als u letselschade heeft opgelopen en ook nog een letselschade advocaat moet inhuren, kunnen de kosten flink oplopen. Gelukkig geldt bij letselschade dat de rechtshulp kosten van een letselschade advocaat een schadepost is. Bij wet is geregeld dat bij letselschade de aansprakelijke partij alle schadeposten moet vergoeden.
Wat is een letselschade advocaat?
Een letselschade advocaat is een in letselschade zaken gespecialiseerde advocaat en deskundige op het gebied van aansprakelijkheidsrecht. In tegenstelling tot een letselschade expert of jurist, mag een letselschadeadvocaat uw letselschadezaak zelf voor de rechter brengen.
Om niet in de financiële problemen te komen, kan een deskundig advies van een letselschade advocaat u goede diensten bewijzen.
Een letselschade advocaat mag uw zaak van begin tot het einde regelen. Het is immers voorbehouden aan advocaten om te procederen bij de rechtbank. Andere juridische dienstverlener mogen dit niet. Er is in de letselschadebranche een groot aantal soorten van aanbieders van juridische diensten actief:
- letselschade jurist,
- letselschade-expert,
- letselschade deskundige,
- personenschade jurist,
- letselschadebehandelaar,
- personenschade deskundige,
- letselschadebureau,
- letselschaderegelaar.
Niet alle dienstverleners zijn jurist of advocaat en de kwaliteit kan danig verschillen. Als u op zoek bent naar de beste rechtshulp kijkt u dan of de letselschadedeskundige aangesloten bij het Register Letselschade. Een goede letselschade advocaat is bovendien aangesloten bij de beroepsvereniging LSA.
Schroom niet om u goed te laten informeren. Letselschade kan grote financiële gevolgen met zich meebrengen.
Een letselschadeadvocaat neemt het gehele letselschadetraject voor het verhalen van de schade voor u uit handen. Van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding en van het verzamelen van de schadeposten tot het voeren van een procedure bij de rechtbank over de mate van aansprakelijkheid.
De uurtarieven van advocaten zijn hoog te noemen. Laat dit voor u geen belemmering zijn om de beste letselschade advocaat te raadplegen en in te huren. Afhankelijk van de aansprakelijkheid van de tegenpartij kunnen de kosten enorm meevallen en mogelijk zijn er zelfs geen kosten.
Een eerste gesprek is altijd zonder kosten. Zorg dat u zich vooraf goed laat voorlichten, ook over de kosten.

Wat zijn de kosten van een letselschade advocaat
U wilt de beste letselschade advocaat inhuren maar u twijfelt over de kosten. Wat kost een letselschade advocaat? Maakt u zich geen zorgen. Als de tegenpartij aansprakelijk is, dan is de post ‘kosten letselschade advocaat’ nul. Het kost u niets.
Artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de kosten letselschade advocaat en de procedure op de veroorzaker van de letselschade verhaald kan worden. Dat is natuurlijk heel prettig. Advocaatkosten kunnen flink oplopen, vooral als het gaat om letselschade procedures die nog al een tijd in beslag kunnen nemen.
Ook de andere buitenrechtelijke kosten die u moet maken om onderzoek door deskundigen te laten verrichten vallen onder deze wet. Deze kosten, zoals bijvoorbeeld een ingeschakelde medisch adviseur, worden meegenomen in de claim. U huurt uw letselschade advocaat in op uurbasis. Uren die later via de schadeclaim weer worden vergoed. Tenminste, als de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld.
Bent u zelf aansprakelijk, dan kunt u geen schadeclaim bij de tegenpartij indienen en dus ook niet de door u gemaakt onkosten aan advocaatkosten en de andere buitenrechtelijke kosten. Hiernaast bieden veel letselschade behandelaars een no cure no pay regeling aan. Dit is overigens meestal niet altijd de handigste oplossing. Overlegt u van te voren altijd goed met uw letselschade advocaat of specialist en maak duidelijk afspraken over de vergoeding.
Kosten letselschade advocaat meestal van te voren duidelijk
In het eerste gesprek met uw letselschade advocaat over uw zaak is meestal wel duidelijk of de tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden. Uw advocaat weet meestal al snel of u alle kosten vergoed krijgt. De meeste letselschade zaken komen voor vergoeding in aanmerking.
De aansprakelijke partij dient het slachtoffer financieel zo veel als mogelijk in dezelfde staat te brengen als voor het ongeval.
Er zijn niet zo veel zaken die voor de rechter hoeven te komen. Artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek zegt dat alle advocaatkosten en andere buitenrechtelijke kosten die worden gemaakt tot de rechtszaak begint, worden vergoed bij aansprakelijkheid van de wederpartij. Dit betekent dus dat er meestal geen kosten zijn verbonden aan het inhuren van rechtshulp. U loopt bij een letselschadezaak beperkte financiële risico’s.

No cure no pay regeling
Een no cure no pay regeling betekent geen onkosten voor rechtshulp. Veel letselschade specialisten, deskundigen, behandelaars, juristen, advocaten bieden vanuit hun letselschadebureau een no cure no pay regeling aan hun klanten. Het klinkt natuurlijk mooi: als u geen succes heeft met het claimen van de schade, dan hoeft u ook niets te betalen. Het kost u dus niets. Bij winst krijgt u geld van de tegenpartij en uit deze schadevergoeding betaalt u een percentage die de advocaatkosten en letselschadebureaukosten dekken.
U spreekt van te voren het percentage af wat u moet afdragen uit uw schadevergoeding. En als u geen succes heeft dan vervallen alle kosten letselschade advocaat en alle kosten van het letselschadebureau. Het kost u dus helemaal niets. De kosten letselschade advocaat zijn nul, bij winst en bij verlies.
De kneep bij een no cure no pay regeling zit er in dat soms op voorhand al duidelijk is dat de tegenpartij volledig aansprakelijk is. Dan is het niet lonend om een no cure no pay afspraak te maken. Immers, de kosten van rechtshulp worden volledig vergoed.
Dit hoeft echter niet het verstandigst te zijn. Immers als de tegenpartij aansprakelijk is dan worden alle kosten uit de schadeclaim betaalt en u krijgt gewoon het volledige bedrag aan schadevergoeding daaruit. U hoeft geen percentage af te dragen.
Dus als bij aanvang van de letselschade zaak als duidelijk is dat de tegenpartij aansprakelijk is, dan is een no cure no pay regeling dus geen goed idee. Is bij aanvang zeer twijfelachtig of de zaak in uw voordeel wordt beslist, dan is een no cure no pay regeling wel een goed idee. De kans dat u in dat geval een no cure no pay regeling krijgt aangeboden is waarschijnlijk niet groot. Denk er dus om: de kosten letselschade advocaat zitten sowieso in de schadeclaim.

Wat doet een letselschade advocaat?
Een letselschadeadvocaat is gespecialiseerd in letselschade, maar wat is letselschade precies? Letselschade is alle materiële en immateriële schade die ontstaat als gevolg van letsel opgelopen door een ongeval of ongeluk. Wettelijk is bepaald dat een slachtoffer van een ongeval geen financieel nadeel mag ondervinden van de gevolgen van het opgelopen letsel.
Het slachtoffer dient door de aansprakelijke tegenpartij zo veel als mogelijk in dezelfde staat te worden gebracht als waarin het slachtoffer verkeerde vóór het ongeval.
Dit betekent dat alle extra te maken kosten als letselschade wordt beschouwd. Alle onkosten die u niet gehad zou hebben als het ongeval u niet was overkomen is materiële schade. Al deze extra kosten kunt u opvoeren in de schadeclaim. Is de tegenpartij volledig aansprakelijk, dan krijgt u een maximale schadevergoeding. U krijgt dan al uw schade vergoed. Denkt u hierbij aan vergoeding van:
- uw bril die bij het ongeval is stuk gegaan,
- de eigen bijdrage van de verbandmiddelen van de apotheek,
- verlies van inkomen omdat u tijdelijk ongeschikt was om te werken,
- hulp in de huishouding omdat u het even niet zelf kon,
- sportschool abonnement omdat u daar geen gebruik meer van kunt maken, etc.
Naast onkosten in de vorm van materiële schade kunt u ook immateriële schade hebben. Dit is psychische en geestelijke schade vanwege leed, pijn en verdriet wat ervoor zorgt dat uw levensvreugde na het ongeval minder is dan voor het ongeval. Deze schadepost wordt smartengeld genoemd. Smartengeld is een financiële compensatie voor gederfde levensvreugd. Denkt u hierbij aan psychische schade omdat u:
- zich erg schaamt en verdriet heeft om de lelijke littekens,
- uw favoriete hobby die u niet meer kunt uitvoeren,
- flinke pijn ervaart na de operaties en tijdens de revalidatie,
- intense angst ervaart als u weer achter het stuur wilt plaatsnemen,
- nooit meer met uw kinderen kunt voetballen als vroeger, etc.
Maar ook zaken als regresrecht, onderhandelen met de tegenpartij, verjaring stuiten, aanvragen van een voorschot of andere adviezen of juridische diensten behoren tot de taken van de schadeletsel advocaat.
1. Aansprakelijk stellen van de tegenpartij
Een letselschade traject start altijd met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Immers, zonder aansprakelijke tegenpartij is er ook niemand om de schadeclaim bij neer te leggen en een schadevergoeding van te eisen. Als de tegenpartij zijn aansprakelijkheid heeft erkend, kunt u uw schadeclaim indienen.
Uw letselschade advocaat zal de tegenpartij schriftelijk aansprakelijk stellen als er sprake is van:
- een toerekenbare tekortkoming,
- een onrechtmatige daad.
Een toerekenbare tekortkoming ontstaat bijvoorbeeld bij een bedrijfsongeval. Als een ongeval op het werk is ontstaan omdat de werkgever onvoldoende aan zijn zorgplicht heeft voldaan, is deze tekortgeschoten in het naleven van de arbeidsovereenkomst met de werknemer.
Een onrechtmatige daad ontstaat bijvoorbeeld bij een verkeersongeval. Als er een ongeval met letselschade bij een botsing ontstaat omdat de andere automobilist zich niet aan de verkeersregels hield, is er sprake van een onrechtmatige daad.
Een letselschade advocaat zal bij de aansprakelijkstelling ook melden welke schade er allemaal geleden is en dat er mogelijk nog meer schade in de toekomst te verwachten is.
Als de aansprakelijk gestelde partij zijn aansprakelijkheid niet of maar gedeeltelijk erkent, dan zal uw letselschade advocaat hierover onderhandelen met de tegenpartij of in een procedure bij de rechtbank vragen een uitspraak over de aansprakelijkheid te doen.
2. Inventariseren schadeposten
Als de tegenpartij zijn aansprakelijkheid geheel of gedeeltelijk erkent, dan zal uw letselschade advocaat alle schadeposten opvoeren die bij u geleid hebben tot extra te maken kosten. Bij schadeposten kan het om grote letselschade bedragen en om kleine bedragen gaan.
Om grote bedragen gaat het bijvoorbeeld als u inkomensverlies heeft door arbeidsongeschiktheid en de tegenpartij moet de gemiste inkomsten aanvullen. Bij kleine kosten kan het gaan om bijvoorbeeld printerkosten of portokosten omdat u meer formulieren moet opsturen en documenten naar uw letselschade advocaat moet opsturen. Schadeposten kunnen bijvoorbeeld zijn:
- verlies van inkomen,
- studie achterstand,
- gemis van auto van de zaak,
- huishoudelijke hulp,
- vervoerskosten,
- verlies van zelfwerkzaamheid,
- inkomsten uit zwart werk,
- telefoon en portokosten,
- extra slijtage,
- smartengeld,
- economische kwetsbaarheid,
- daggeld ziekenhuis, etc.
Belangrijk is om de schadeposten goed bij te houden, bijvoorbeeld in een schriftje. U maakt sneller meer kosten dan u denkt. Verzamel alle mogelijke extra kosten die u moet maken en bewaar indien mogelijk bonnetje en facturen.
Voor sommige schadeposten zijn er richtlijnen opgesteld. Voor extra hulp in de huishouding huren slachtoffers meestal geen professionele hulpverleners in, een familielid of goede vriend neemt deze taak vaak op zich. Ook deze uren kunt u vergoed krijgen. De letselschaderaad heeft voor deze uren richtlijnen opgesteld welk bedrag op te voeren als schadevergoeding.
3. Verzamelen bewijsmateriaal
U eist een schadevergoeding van de aansprakelijke tegenpartij. Dit zult u moeten onderbouwen. Het is aan u en uw letselschade advocaat om met bewijsmateriaal te komen. Vaak wordt er al bewijs aangeleverd, zoals met een politierapport of een proces verbaal van de arbeidsinspectie. Maar soms moet u voor aanvullend bewijsmateriaal zorgen.
Wie eist, bewijst. Het slachtoffer zal in een letselschade zaak de aansprakelijkheid van de ander moeten kunnen aantonen.
Bij het verzamelen van bewijsmateriaal kan een foto u goede diensten bewijzen. Maak daarom volop gebruik van uw mobiele telefoon om bewijzen vast te leggen. Fotografeer de situatie, de remsporen, het defect aan de machine, het letsel, de situatie, fotografeer zo veel mogelijk. Bent u daar niet toe in staat, laat een omstander dit dan doen.
Ook verklaringen van getuigen kunnen belangrijk bewijsmateriaal zijn. Zorg dat u na het ongeval de contactgegevens verzamelt van de mensen die het ongeval hebben gezien. Bent u daar niet toe in staat, vraag een omstander dit te doen. Als getuigen weer vertrokken zijn, kunt u geen verklaring meer vragen.
Een belangrijk bewijsstuk in letselschadezaken is het medisch dossier. Belangrijk omdat hiermee het causale verband met het ongeval aangetoond kan worden. Een medisch dossier helpt u om te bewijzen dat uw letsel het gevolg is van het betreffende ongeval.
Belangrijk is het om zo snel mogelijk na het ongeval een medische specialist of een huisarts te bezoeken. Deze zullen hun bevindingen in uw medisch dossier vastleggen.
Letselschade experts van verzekeringsmaatschappijen willen nog wel eens in twijfel trekken of het letsel wel ontstaan is door dit ongeval, om zo geen hoge schadevergoedingen te hoeven betalen. Verzekeraars willen niet alle medisch beperkingen en klachten aan het ongeval toeschrijven.
- Is het letsel niet later opgelopen bij een ander ongeval?
- Had het slachtoffer deze klachten voor het ongeval al niet?
Met een medisch dossier in de hand als bewijs kan uw letselschade advocaat dit verweer om onder de schadevergoeding uit te komen eenvoudig weerleggen.
4. Claimen van een schadevergoeding
Bij het claimen van de schadevergoeding kan het twee kanten opgaan:
- een schikking met de tegenpartij,
- een gerechtelijke procedure.
In beide gevallen kan uw letselschade advocaat u van dienst zijn. Een schikking met de tegenpartij komt verreweg het meest voor. De meeste schadeclaims worden zonder tussenkomst van de rechter afgewikkeld. Uw letselschade advocaat is dan degene die voor u met de tegenpartij onderhandelt over de hoogte van de schadevergoeding. Uw raadsman probeert dan vanzelfsprekend om voor u een zo goed mogelijke letselschade vergoeding af te spreken.
Als de onderhandelingen over een schikking op niets uitlopen, dan zal uw raadsman via de rechter proberen de aansprakelijkheid te regelen om zo een zo hoog mogelijke vergoeding voor elkaar te krijgen. Met een letselschade advocaat zit u dan goed omdat deze, in tegenstelling tot een letselschade jurist of letselschade expert, zelf uw zaak bij de rechter mag bepleiten.
5. Aanvragen van een voorschot betaling
Uw letselschade advocaat zal direct na de aansprakelijkstelling een voorschot op de schadevergoeding aanvragen. Een voorschot op de vergoeding van de schade is vaak pure noodzaak. Na het ongeval komen er allemaal extra kosten op u af die u in eerste instantie allemaal uit eigen zak moet betalen.
Omdat rechtszaken nog wel eens kunnen voortduren en de kosten zich voor u blijven opstapelen, kunt u financieel in de problemen komen. Om dit te voorkomen kunt u als slachtoffer aan de tegenpartij een voorschot op de schadevergoeding vragen.
6. Vaststellen vaststellingsovereenkomst
Op enig moment zal de situatie ontstaan dat uw medische eindtoestand is bereikt. U bent:
- genezen,
- uitbehandeld.
Tot dit moment was de totale schadeomvang nog niet duidelijk. Bij een medische eindtoestand is dat wel zo. U en uw raadsman weten dan precies wat de schade was of wat de schade nog zal worden. De definitieve afrekening kan dan opgemaakt worden. Uw letselschade advocaat zal dit in een vaststellingsovereenkomst vastleggen.

Aansprakelijk stellen voor kosten van de letselschade advocaat
Als u uw onkosten vergoed wilt hebben dan dient u de wederpartij aansprakelijk te stellen. U dient dit schriftelijk en aangetekend te doen. Zo heeft u een verzendbewijs van uw aansprakelijkheidsstelling. U dient aan te geven dat u hem of haar aansprakelijk stelt en dat u aanspraak maakt op een schadevergoeding voor de
- materiële en immateriële schade,
- buitenrechtelijke kosten,
- gerechtelijke kosten,
- kosten van de wettelijke rente.
Door dit ondubbelzinnig kenbaar te maken zullen er nooit discussies kunnen volgen over het aansprakelijk stellen van de kosten letselschade advocaat en alle andere gemaakte kosten. Zorgt u er ook voor dat u alle kosten dan ook nauwkeurig bijhoudt. Vraag overal bonnetjes van of laat een factuur opsturen.
Kijk ook goed of u minder betaalde arbeid kunt verrichten dan u gewent was te doen. Als u inkomen mist dan dient dit ook vergoed te worden. Het gaat niet alleen om de kosten letselschade advocaat maar om alle gemaakte extra kosten. Houdt ook uw reiskosten bij. Reiskosten naar het ziekenhuis, fysiotherapie, revalidatiecentrum, huisarts dient u ook goed bij te houden. Moet u huishoudelijke hulp of hulp voor de tuin inhuren, dan moet u ook hiervan de onkosten opvoeren. Laat alles schriftelijk vastleggen. Alle extra uitgaven of misgelopen inkomsten komen voor vergoeding in aanmerking.
Is een letselschade advocaat dan altijd gratis?
De rechtshulp kosten worden vergoed door de aansprakelijk partij, als staat in artikel 6:96 Burgerlijk Wetboek. Maar… dan moet de tegenpartij wel aansprakelijk zijn. Voor de aansprakelijkheid zijn drie situaties mogelijk:
- de tegenpartij is volledig aansprakelijk,
- de tegenpartij is gedeeltelijk aansprakelijk,
- de tegenpartij is niet aansprakelijk.
ad 1. Als de tegenpartij volledig aansprakelijk is, dan kunt u al uw rechtshulp kosten opvoeren. U krijgt alles vergoed. U kunt een maximale schadevergoeding claimen.
ad 2. Is er sprake van gedeeltelijke aansprakelijkheid, uw bent dan voor een deel zelf aansprakelijk, dan krijgt u ook maar een deel van de schadevergoeding en dus ook maar een deel van uw rechtshulp kosten vergoed.
ad 3. U krijgt uw rechtshulp kosten niet van de tegenpartij vergoed.
Zaak is dat u voordat u met een letselschadebureau, letselschade expert, advocaat, deskundige of jurist in zee gaat hier goede en duidelijk afspraken over te maken. Rechtshulp bij letselschade kan gratis zijn, maar is dat zeker niet altijd.
Subsidie voor kosten letselschade advocaat
Het kan ook zijn dat u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat. De kosten letselschade advocaat worden dan door de overheid vergoed. U komt alleen voor een gesubsidieerde advocaat in aanmerking bij een bepaald, niet al te hoog, inkomen. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage. Bij een aansprakelijke tegenpartij worden de rechtshulp kosten altijd vergoed door de tegenpartij.
Verschil letselschade advocaat en letselschadespecialist
Er zijn een aantal verschillen tussen een letselschade advocaat en een letselschadespecialist of een letselschade jurist. Het belangrijkste verschil is wel dat een advocaat een procedure bij de rechtbank mag voeren. Een jurist of expert mag dat niet.
Een advocaat heeft zich aan de regels van de Nederlandse Orde van Advocaten te houden. Deze vergaande regels bieden voor u als slachtoffer de zekerheid van een integer en deskundige belangenbehartiger. Bij klachten kunt u ook bij de deken van de Orde van Advocaten terecht. Bij een onenigheid met een letselschade jurist of expert dient u zich te vervoegen tot de rechter.
Advocaten hebben een beschermd beroep. Niet iedereen mag zich advocaat noemen. Dit in tegenstelling tot een expert of jurist. Iedereen mag zich een letselschade expert noemen. Een advocaat heeft naast zijn rechtenstudie zich met stage en een aanvullende opleiding gespecialiseerd in de letselschade. Experts en juristen zijn vaak wel aangesloten bij een beroepsvereniging die eisen stellen aan de opleiding van de aangesloten leden.
Keurmerken en beroepsverenigingen
Een waarborg voor een correcte afwikkeling van uw schadeclaim biedt rechtshulp aanbieders die de gedragscode van de letselschaderaad hebben ondertekend. Beroepsverenigingen voor meer informatie over rechtshulp bij schadeletsel zijn onder andere de vereniging van LetselSchade Advocaten LSA, de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade ASP, het Nederlands Instituut van Schaderegelaars NIS en het Nederlands Instituut van Register Experts NIVRE,
Een goede en deskundige afwikkeling van uw letselschadeclaim is belangrijk. Laat u vooraf goed informeren door verschillende letselschade advocaten voordat u de voor u beste letselschade advocaat kiest. Maak duidelijke afspraken over uw verwachtingen en de kosten.
Veel gestelde vragen over letselschade advocaten
Als u een letselschade advocaat inhuurt, dan kan de juridische dienstverlening zonder kosten zijn. De kosten van een letselschade advocaat worden meegenomen in de schadeclaim. Dit zijn immers voor u ook extra kosten. Indien de wederpartij volledig aansprakelijk is, worden alle kosten van uw advocaat vergoed. Bent u niet of voor een deel zelf aansprakelijk, dan krijgt u niet alle kosten vergoed. Maak hierover van te voren afspraken over met uw advocaat.
Er zijn veel letselschade rechtshulp aanbieders. Iedereen mag zich letselschade-expert of letselschade jurist noemen. Om kwalitatieve rechtshulpverleners te onderscheiden van de rest is het Keurmerk Letselschade in het leven geroepen. Letselschade advocaten en letselschade juristen moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen om het Keurmerk te mogen voeren. Let u daarop als u rechtshulp inschakelt.
Als u een letselschade procedure wilt gaan volgen om uw schadevergoeding en smartengeld te claimen, kunt u een letselschade advocaat inhuren. In tegenstelling tot letselschade juristen kunnen advocaten ook een procedure bij de rechtbank voeren. Letselschade procedures kunnen lang duren, kies een advocaat zorgvuldig. U zit een tijd aan elkaar vast. De kosten kunt u opnemen in uw schadeclaim.