U heeft letselschade opgelopen en maakt veel extra kosten. U wilt hiervoor een maximale schadevergoeding ontvangen. Maar hoeveel vergoeding krijgt u? Hoeveel letselschade kunt u claimen? Hoe gaat letselschade berekenen in zijn werk en hoe ziet een voorbeeld berekening letselschade eruit?
Door uw ongeval ziet u zich geconfronteerd met allerlei extra kosten die u niet had hoeven te maken als u niet gewond was geraakt. U heeft te maken met letselschade. De wet heeft geregeld dat slachtoffers van een ongeval alle schade als gevolg van het ongeval van de aansprakelijke wederpartij vergoed dient te krijgen.

Op welk bedrag u recht heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Een belangrijke factor is de mate van aansprakelijkheid van de ander. Is de ander volledig aansprakelijk, dan heeft u er recht op dat al uw schade wordt vergoed. Bent u voor een deel zelf aansprakelijk, dan moet u er rekening mee houden dat u een deel van uw schade zelf moet betalen.
Daarnaast speelt natuurlijk een rol hoeveel uw materiële schade is. Krijgt u te maken met alleen allerlei extra kosten of heeft u ook inkomensschade? De letselschade bedragen kunnen dan flink oplopen. Mogelijk heeft u recht op een vergoeding van uw immateriële schade? Zelf uw letselschade berekenen voor uw immateriële schade is niet eenvoudig. Vergeet bij verlies van verdienvermogen in uw letselschade voorbeeld berekening niet om alle letselschade schadeposten mee te nemen.
Aansprakelijkheid 1-ste stap bij letselschade berekenen
Bij de berekening van het letselschade bedrag waar u recht op heeft, is de mate van aansprakelijkheid van belang. Is de tegenpartij volledig aansprakelijk, dan krijgt u al uw opgelopen letselschade volledig voor 100% vergoed. Heeft u voor een deel eigen schuld aan het ongeval, dan krijgt u ook maar een deel van de schade vergoed. Heeft de rechter bepaald dat u voor 30% eigen schuld heeft aan het ongeval, dan krijgt u ook maar 70% van uw schade vergoed.
Voorbeeld berekening letselschade bij volledige aansprakelijkheid
- U rijdt met uw auto op een gelijkwaardige kruising en er komt een auto van links die u aanrijdt waarbij u gewond raakt. U kwam van rechts en kreeg geen voorrang van de auto die van links kwam. De ander heeft een verkeersovertreding gemaakt. De van links komende auto had u voorrang moeten geven. De letselschade berekening is eenvoudig. U krijgt al uw schade voor 100% vergoed. De ander is volledig aansprakelijk. U kunt al uw extra kosten en al uw gemiste inkomsten declareren bij de wederpartij.
Voorbeeld berekening letselschade bij gedeelde aansprakelijkheid
- Het stoplicht staat op groen en u steekt met uw auto de kruising over. Bij het oversteken van de kruising komt u in botsing met de van rechts komende auto die het stoplicht negeerde en door rood reed. U raakt bij de botsing gewond en wordt met allerlei extra kosten geconfronteerd. De ander heeft een ernstige verkeersovertreding gemaakt, maar hoeft van de rechter maar 70% van uw letselschade te vergoeden. U bleek ten tijde van het ongeval uw gordel niet gedragen te hebben. Hiermee heeft u ook de wet overtreden. Reden voor de rechter om u voor 30% eigen schuld te veroordelen. U krijgt daarom maar 70% van al uw opgelopen schade van de wederpartij die u heeft aangereden vergoed.
De mate van aansprakelijkheid bepaalt voor een deel op hoeveel schadevergoeding u mag rekenen. Bij de berekening van uw letselschade is de vraag voor welk percentage de tegenpartij aansprakelijk is, een eerste maatstaf voor de letselschade bedragen die u bijgeschreven kunt krijgen op uw bankrekening.
Materiële en immateriële schade
Bij het berekenen van uw letselschade dient u rekening te houden met twee soorten van schades:
- materiële schade,
- immateriële schade.
Materiële schade
Materiële schade is alle schade waarvoor u een rekening kunt indienen. Schade die u concreet kunt maken door het overleggen van een kostenopgave zoals een:
- factuur,
- rekening,
- urenregistratie,
- lager loonstrookje,
- bonnetje, etc.
Aantoonbare extra kosten die u moet maken of inkomen wat u hebt moeten missen als gevolg van het ongeval. Voor een aantal schades zijn er norm bedragen.
Immateriële schade
Immateriële schade omvat alle psychische, emotionele en geestelijke schade als gevolg van verminderde levensvreugde door:
- pijn,
- angst,
- teleurstelling,
- depressiviteit
- verdriet, etc.
Deze letselschade is niet met een bonnetje aan te tonen. Psychische letselschade berekenen is een vak op zich. Voor de berekening van deze letselschade worden een groot aantal factoren gewogen om tot een schadebedrag te komen.
Materiële schade 2-de stap bij letselschade berekenen
Bij het berekenen van uw materiële schade wordt er uitgegaan van de:
- extra of onnodige kosten die u moet maken door het ongeval,
- de verminderde inkomsten waar u mee te maken krijgt.
Het totaal aan letselschade berekenen betekent dat alle financiële gevolgen moeten worden verzameld en opgeteld. De wet schrijft voor dat als een ander voor het ongeval aansprakelijk is, u als slachtoffer teruggebracht moet worden naar de situatie van voor het ongeval. U mag er zogezegd niet op achteruit gaan.
Als de ander volledig aansprakelijk is, dan moet deze niet alleen al uw kosten vergoeden, maar ook alle inkomsten die u mist financieel compenseren. Vooral dit inkomensverlies kan in de papieren lopen als u voor de rest van uw leven te maken krijgt met geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Wat kunt u allemaal bij het berekenen van uw letselschade meenemen om als schadevergoeding te claimen?
1. Schadeposten
Bij een ongeval krijgt u direct te maken met schadeposten. Kosten die u niet had gehad als het ongeval u niet zou zijn overkomen. Reden waarom u deze kosten als schadevergoeding in uw letselschade berekening kunt opnemen en declareren bij de aansprakelijke tegenpartij. Materiële schadeposten bij letselschade kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Hulp in de huishouding. Als u uw huishoudelijke werk niet meer kunt oppakken, heeft u daarbij hulp nodig. Bij het berekenen van de letselschade kunt u voor deze schadepost niet alleen kosten opvoeren voor professioneel ingehuurde huishoudelijke hulp, maar ook de tijd die vrienden en familie erin steken om u hierbij te helpen. Ook deze tijd kunt u claimen bij de tegenpartij. Voor de te declareren uren zijn er richtlijnen.
- Medische kosten. Ondanks uw zorgverzekering krijgt u met allerlei medische schadeposten te maken waarvoor u uw eigen portemonnee moet trekken. Denkt u bij uw letselschade berekening erom dat u in uw schadestaat moet meenemen dat u uw eigen risico moet betalen, maar ook de eigen bijdrage van medicijnen, behandeling die buiten uw zorgbundel vallen of hulpmiddelen die u bij de drogist moet aanschaffen.
- Reiskosten. U zult reiskosten maken elke keer als u naar het ziekenhuis moet of uw huisarts, fysiotherapeut of het revalidatiecentrum moet bezoeken. Ook als iemand u brengt dienen deze reiskosten te worden vergoed. Denkt u daarbij ook aan de parkeerkosten. Ook parkeerkosten, als u bijvoorbeeld in het ziekenhuis moet zijn, kunnen worden geclaimd. U moet bij het letselschade berekenen rekening houden met alle extra te maken kosten, dan zijn parkeerkosten ook, die had u anders niet gemaakt.
- Kosten zonder nut. Ook kosten die u al heeft gemaakt, maar waar u na het ongeval door uw letsels niets meer aan heeft, kunt u in uw letselschade berekening meenemen. Had u al concertkaartjes gekocht, maar kunt u door uw letsel daar niet naar toe? Heeft u niets meer aan het lidmaatschap van uw voetbalvereniging als u door uw letsel niet meer mag voetballen? Moet u vakantie geannuleerd worden omdat het hotel niet rolstoel toegankelijk is? Allemaal schadeposten die u bij het berekenen van uw letselschade kunt meenemen.
- Schade eigendommen. Ook uw persoonlijke eigendommen die bij het ongeluk stuk zijn gegaan, kunt bij het berekenen van de schade meenemen. Is uw broek gescheurd door de hondenbeet? Is uw bril gebroken bij het bedrijfsongeval? Heeft u mobiele telefoon het begeven door de aanrijding? Ook schade aan eigendommen kunt u claimen bij de aansprakelijke wederpartij.
- Meer schadeposten. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van schadeposten bij letselschade op te noemen.
Houdt u bij het letselschade berekenen en verzamelen van kosten er rekening mee dat u álle extra te maken kosten kunt opvoeren. Dit kunnen grote schadeposten zijn, maar ook kleine onkosten. Moet u meer brieven sturen dan normaal, bijvoorbeeld naar uw letselschade advocaat of zorginstelling, dan zijn printkosten en portokosten voor u ook extra te maken onkosten.
Om een voorbeeld berekening letselschade vergoedingen voor materiële schade te kunnen maken, dient u alle mogelijke financiële gevolgen die uw letsel met zich mee gaat brengen te verzamelen. Zorg er in ieder geval voor dat u de extra kosten die u dagelijks maakt, hoe klein ook, goed administreert.
2. Verlies van inkomsten
Door het door u overkomen ongeval kan het ook zijn dat u niet meer in staat bent uw werk op te pakken.
- U kunt tijdelijk uw werk niet meer doen. U belandt in de ziektewet en uw inkomen wordt door uw werkgever teruggebracht naar 70%.
- U moet ander werk zoeken wat u nog wel kunt. Hierdoor moet u genoegen nemen met een mindere baan die minder goed betaald.
- U bent volledig arbeidsongeschikt geraakt. Omdat u helemaal niet meer kunt werken, loopt u aanzienlijke bedragen aan loon mis.
Omdat u in de dezelfde staat terug gebracht moet worden als voor het ongeval, moet uw verlies aan verdienvermogen worden gecompenseerd. Als u inkomstenderving hebt moet de aansprakelijke tegenpartij het tekort aanvullen tot het bedrag wat u verdiende voor het ongeval.
Het verschil aan inkomen voor en na het ongeval moet door de aansprakelijke tegenpartij worden vergoed.
Houdt u er rekening meer dat bij het letselschade berekenen u met heel wat meer inkomensverlies moet rekening houden dan uw maandelijkse inkomsten die op uw loonstrookje vermeld staan. Bij de letselschade berekening moet u aan álle gemiste inkomsten denken. Zelf uw letselschade berekenen voor uw verlies aan verdienvermogen doet u door de volgende posten in uw berekening mee te nemen:
- vergoeding voor overwerk,
- onregelmatigheidstoeslag
- vergoeding studiekosten,
- bonussen voor behaalde omzetdoelstellingen,
- vakantiegeld uitkering,
- salarisverhoging bij een promotie,
- fooien en eenmalige uitkeringen,
- zwarte werkzaamheden in vrije tijd,
- opbouw van uw pensioen,
- overurentoeslag,
- eindejaarsuitkering.
U kunt zich voorstellen dat als er sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid dat de wederpartij mag rekenen op hoge letselschade bedragen als uw WIA uitkering elke maand aangevuld moet worden.
Ook de financiële voordelen die u uit een carrière had kunnen halen, worden meegenomen bij het berekenen van uw letselschade. Had u kans gemaakt op promoties als het ongeval u niet was overkomen, dan kunt u dit inkomensverlies ook meenemen in de schadeclaim. Een arbeidsdeskundige kan hiervoor een berekening maken.
Immateriële schade 3-de stap bij letselschade berekenen
Bij het letselschade berekenen dient u er ook rekening mee te houden dat u mogelijk recht hebt op een vergoeding van uw immateriële schade. Een financiële compensatie voor alle psychische schade die u door het ongeval hebt opgelopen. Dit wordt smartengeld genoemd. Een vergoeding voor alle opgelopen:
- leed,
- pijn,
- verdriet.
U moet hierbij denken aan:
- het verdriet voor het missen van een oog,
- schaamte voor de lelijke zichtbare littekens,
- de angstgevoelens als u weer aan het verkeer moet deelnemen,
- nachtmerries die u na het ongeval regelmatig heeft,
- de pijn van de operaties en de revalidatie,
- het verdriet omdat u uw favoriet hobby moet opgeven,
- de teleurstelling omdat u niet meer met uw kinderen kunt spelen als voorheen,
- de depressieve gevoelens door het sociaal isolement door uw spraakstoornis, etc.
Immateriële letselschade berekenen is niet eenvoudig. Immers, welke bedrag compenseert de schaamte voor littekens op de armen of depressiviteit als u nog maar met één oog door het leven moet? De smartengeld berekening kan op twee manieren plaatsvinden:
- weging van een groot aantal factoren,
- vergelijkbare case uit Smartengeldgids.
1. Letselschade berekenen volgens de weging van een groot aantal factoren vindt plaats via de rechter. De rechter bepaalt aan de hand van een weging van factoren, die van invloed zijn op de gederfde levensvreugd, op hoeveel smartengeld u als benadeelde mag rekenen. Voor de berekening van het smartengeld bedrag worden de volgende zaken gewogen:
- om welk soort letsel gaat het,
- hobby’s of sport nog kunnen uitoefenen,
- afhankelijkheid van hulp van anderen,
- opgenomen in revalidatiecentrum en voor hoe lang,
- zwaarte en duur medische behandelingen,
- mate van blijvende restbeperkingen,
- pijn die ervaren is tijdens het herstel,
- opgenomen in ziekenhuis en voor hoe lang,
- ernst van het opgelopen letsel,
- totale duur van het herstel,
- ontwikkeling van werkzame leven,
- pijn die in de toekomst blijft bestaan,
- mate en duur van arbeidsongeschiktheid,
- aanwezigheid van zichtbare en blijvende gevolgen,
- leeftijd van het slachtoffer.
Op basis van deze zaken zal de rechter de letselschade berekenen van uw geestelijke, emotionele en psychische schade. Die krijgt u dan van de wederpartij overgemaakt.
2. Letselschade berekenen volgens de Smartengeldgids gaat door het vergelijken van eerdere letselschadezaken met die van u. In de Smartengeldgids staan alle smartengeld uitkeringen waar al eens een rechtelijke uitspraak over is gedaan en die dus al eens eerder berekend zijn geweest. Door een gelijksoortige case uit het verleden als die van u te zoeken, wordt deze als referentie gebruikt om het smartengeld bedrag te bepalen.
Voorbeeld berekening letselschade bij een immateriële schade:
- licht letsel € 100,- tot € 3.500,-
- matig letsel € 3.500,- tot € 9.000,-
- ernstig letsel € 9.000,- tot € 21.000,-
- zwaar letsel € 21.000,- tot € 43.000,-
- zeer zwaar letsel € 43.000,- tot € 76.000,-
- uitzonderlijk zwaar letsel vanaf € 76.000,- tot € 220.000,-
Bij het zelf inschatten en berekenen van deze letselschade moet u er rekening mee houden dat de uitgekeerde smartengeld bedragen vaak niet hoog zijn. Het valt de benadeelden vaak tegen. Bekijk voorbeelden van letselschade bedragen. Hoeveel schadevergoeding en smartengeld wordt uitbetaald.
Medische eindtoestand 4-stap bij berekenen letselschade
De vierde stap die van belang is bij het zelf letselschade berekenen, is het bepalen van de medische eindtoestand. Bij de letselschade berekening is dat een belangrijk moment. De medische eindtoestand is het moment dat uw arts u aangeeft:
- dat u bent genezen,
- dat uw klachten niet meer zullen verbeteren.
Voor het berekenen van uw letselschade is dat een belangrijk moment omdat dan kan worden vastgesteld wat de gevolgen in toekomst zullen zijn. Alle letselschade kan dan worden bepaald en een definitieve schadeafhandeling kan plaatsvinden.
Voor het letselschade berekenen is de medische eindtoestand van belang omdat tot dat moment alle schadeposten doorlopen. Tot de medische eindtoestand is bereikt blijven de schadeposten zich opstapelen en kunt u nog niet berekenen wat het totaal bedrag aan schadevergoeding is wat u kunt claimen.
Berekening voorschot op schadevergoeding
Als u na een ongeval te maken krijgt met allerlei, mogelijk hoge, kosten die u moet betalen, dan kunt u financieel in de problemen komen door het ongeluk wat u is overkomen en waar u niets aan kon doen. Het kan jaren duren voordat een letselschade zaak is afgehandeld. Pas bij een medische eindtoestand kan de hele letselschade berekening plaatsvinden. Dan zijn alle lichamelijke, psychische en financiële gevolgen van de opgelopen verwondingen duidelijk.
Tot de medische eindtoestand kunt u meestal niet wachten. De rekeningen moeten worden betaald. Om deze reden kunt u aanspraak maken op een voorschot op de te verwachte letselschade vergoeding. Bij de eindberekening zal het uitgekeerde voorschot van het totaal aan schadevergoeding en smartengeld worden afgetrokken.
Houdt u bij het letselschade berekenen er rekening mee dat u bij deze berekening geen rekening hoeft te houden met mogelijk af te dragen belastingen. De uitgekeerde letselschade vergoeding is vrij van belasting. Over de ontvangen letselschade bedragen hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen.
Meest gestelde vragen
Soms is het duidelijk wanneer er geen verbeteringen meer zullen optreden of wanneer er geen klachten meer zullen ontstaan of verergeren. Als u een been hebt gebroken, dan bent u op enig moment genezen. Maar wat als u een whiplash hebt opgelopen waarbij klachten zich na lange tijd kunnen openbaren? Het zou niet fijn zijn als u de schadeclaim dan al afgewikkeld hebt. Een medische eindsituatie is niet altijd duidelijk. Raadpleeg daarom altijd een arts. Laat een medisch deskundige verklaren dat u bent uitbehandeld. U weet dan zeker dat u de claim en de en een definitieve schadevergoeding kunt afhandelen.
De berekening van uw letselschade claim bestaat als eerste uit u direct schade. Schadeposten die u gelijk na het ongeval moet betalen. Dit zijn bijvoorbeeld de schade aan uw kleren of auto, de eigen bijdrage aan medicijnen en ziektekosten, vervoerkosten, etc. Vervolgens komen de schades in beeld die daarna komen. Denkt u hierbij aan verminderde inkomsten door uw arbeidsongeschiktheid, aanpassingen aan uw huis of hulp in de huishouding. Vervolgens wordt de immateriële letselschade berekend. Een smartengeld uitkering voor alle ondervonden pijn, verdriet en verminderde levensvreugde.
Als uw toekomstschade moet worden berekend, dan wordt er gekeken naar de situatie die u na de eindsituatie had gehad als u het ongeval niet was overkomen. Welke kosten had u dan niet gemaakt die u nu wel moet gaan maken? Welk inkomen had u na de eindsituatie gehad als u geen letsel had opgelopen? Hoe lang had u nog gewerkt? Had u nog carrière gemaakt, met het bijbehorende hogere salaris? Als de eindtoestand is bereikt kan definitief bepaald worden welke kosten u nog zal moeten maken en welke inkomsten u allemaal zal mislopen.