Uw kind is betrokken geraakt bij een ongeval of medische fout en heeft daarbij letsel opgelopen. Als een kind slachtoffer wordt van een ongeval, dan is niet direct duidelijk wat de totale schade zal zijn. Letselschade bij kind? Wacht met het afwikkelen van de letselschade zaak.
De vraag wat precies de gevolgen voor uw kind in de toekomst zullen zijn, is vaak niet duidelijk. De lange termijn consequenties zijn bij letselschade bij kinderen niet meteen te overzien. Om geen schadevergoeding mis te lopen, is het verstandig te wachten tot de gevolgen wel duidelijk zijn.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kinderen hebben nu eenmaal veel van dat soort hoekjes. Anders wordt het als het letsel bij uw kind is veroorzaakt door iemand anders. Door de schuld van een ander zit uw kind mogelijk met grote schade, vooral in de toekomst.
De gevolgen zullen ten tijde van het ongeval niet duidelijk zijn, ook niet als de dokter de diagnose heeft gesteld en uw kind behandeld is. Er kan nog schade ontstaan die nog niet bekend is. Een ongeval of ongeluk kan van grote invloed zijn op het leven van uw kind.
De kans op schade in de toekomst is groot, omdat kinderen nog volop in hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling zitten en de consequenties op langere termijn nog niet te overzien zijn. Heeft uw kind letselschade opgelopen door de schuld van een ander: wikkel de zaak daarom niet meteen af.
Aansprakelijkheid en letselschade bij kind
Het aansprakelijkheidsrecht voor kinderen is niet anders dan dat voor volwassenen. Degene die aansprakelijk is voor het ongeval of ongeluk moet de letselschade vergoeden. De veroorzaker van het ongeval, vaak de schuldige, is bij kinderen bijna altijd volledig aansprakelijk.
Letselschade bij kind? De aansprakelijkheid is niet anders bij kinderen dan volwassenen, de afwikkeling van de schade verloopt bij kinderen met letselschade wel anders.
Dus wordt uw kind aangereden en is er letselschade, dan dient de automobilist de schade te vergoeden. Valt uw kind van haar paard bij paardrijles door versleten paardentuig, dan dient de eigenaar van de manege de letselschade van uw kind te vergoeden. Wordt uw kind gebeten door een hond, dan dient de eigenaar de letselschade van uw kind te betalen. Heeft uw kind letselschade opgelopen tijdens de gymles op school omdat de gymleraar even weg was, dan moet de school alle schade als gevolg van het letsel vergoeden. Echter, letselschade bij kind is niet gelijk aan letselschade bij volwassene. De afwikkeling van de letselschadezaak is anders.
Schade bij kinderen op latere leeftijd
Door de jonge leeftijd van uw kind, wordt de blijvende schade pas duidelijk als uw kind volwassen is. De daadwerkelijke schade waar uw zoon of dochter de rest van zijn of haar leven mee te maken krijgt, wordt dan pas echt duidelijk. De letselschade kan daarom pas definitief worden bepaald bij het bereiken van de volwassen leeftijd.
- Wat nu als later blijkt dat bij uw kind, als gevolg van zijn letsel, zijn carrièrekansen zijn verminderd?
- Wat nu als u later moet constateren dat door het ongeval uw kind studievertraging heeft opgelopen?
- Wat nu als na een paar jaar blijkt dat uw kind steeds opnieuw medisch behandeld moeten worden?
- Wat nu als later blijkt dat uw kind niet volledig in zijn eigen inkomen kan voorzien?
Deze schade brengt kosten met zich mee. Kosten die u op de jonge leeftijd, direct na het ongeval, niet had kunnen weten of inschatten.
Als u als ouder met de aansprakelijke partij de letselschade wilt regelen, dan dient de rechter geconsulteerd te worden of deze zich in de schaderegeling kan vinden. De rechter zal, alvorens toestemming te geven aan de schadeafhandeling, beoordelen of de belangen van uw dochter of zoon voldoende zijn gediend bij het aangaan van de schadeafhandeling. Hierbij zal de rechter een mogelijk gemiste kans op toekomstige schade nadrukkelijk mee laten wegen.
Letselschade kind door verkeersongeval
Een situatie waarbij de aansprakelijkheid bij kinderen anders geregeld is dan bij volwassenen is in de Wegenverkeerswet. Omdat kinderen in het verkeer zeer kwetsbare zijn, gelden er andere aansprakelijkheidsregels. Kinderen onder de veertien jaar worden meer beschermd. Dit gebeurt door de aansprakelijkheid bij een ongeluk in het verkeer volledig bij de gemotoriseerde verkeersdeelnemer te leggen.
- Kinderen kunnen de gevolgen van hun acties nog niet altijd goed inschatten. Als hun bal de weg oprolt, dan rennen ze zonder op of om te kijken er achter aan. Als ze op hun kinderfietsje de weg oversteken omdat ze een vriendje aan de overkant van de weg zien, dan willen ze er zonder links of rechts te kijken daar zo snel mogelijk naar toe.
- Daarnaast is de letselschade bij kind of peuter in het verkeer vaak groot. Een aanrijding met een kind veroorzaakt vaak ernstig letsel. De letselschade bij kind of peuter is vaak groot bij een aanrijding.
Om letselschade bij kinderen zoveel mogelijk te beperken heeft de wetgever bepaald dat gemotoriseerde voertuigen als een auto, bus, scooter, brommeer, etc bij een aanrijding met een kind altijd volledig voor de volle 100% aansprakelijk zijn.
Kinderen jonger van 14 jaar lopen door hun onberekenbaarheid en impulsiviteit meer gevaar in het gemotoriseerde verkeer dan anderen. Hierdoor is de kans op letselschade bij kind of peuter in het verkeer veel groter.
Honderd procent aansprakelijkheid voor de gemotoriseerde weggebruiker, ook al heeft de jonge verkeersdeelnemer volledig schuld aan de aanrijding. Het idee erachter is dat automobilisten, scooterrijders, buschauffeurs, e.d extra voorzichtig zijn als ze een kind in het verkeer zien deelnemen.
Letselschade bij kind en schadeposten
De aansprakelijke partij dient de letselschade te vergoeden. Bij volledige aansprakelijkheid, en bij letselschade bij kind of peuter is dat meestal zo, dan is er sprake van een maximale schadevergoeding. Alle extra te maken kosten dienen te worden vergoed. Letselschade kosten vergoed aan de ouders en kosten vergoed aan uw kind.
Als ouder maakt u kosten als uw dochter of uw zoon bij een ongeval betrokken raakt:
- de kapotte kleren of gebroken bril,
- reiskosten van bezoekjes aan het ziekenhuis,
- verbandmiddelen en medicijnen met een eigen bijdrage,
- aanpassing in huis, etc.
Allerlei extra kosten die u als ouder moet maken. Kosten die u niet gehad zou hebben als het ongeval uw kind niet was overkomen. Deze extra onkosten krijgt u als ouder vergoed. Maar ook uw kind maakt extra kosten, al dan niet op latere leeftijd:
- kosten door de opgelopen studievertraging,
- extra kosten voor duurdere vakanties vanwege de handicap,
- inkomensverlies doordat bepaalde banen niet meer mogelijk zijn,
- kosten omdat helemaal zelfstandig wonen niet kan, etc.
Een schadevergoeding voor deze kosten komt uw kind toe. Een schadevergoeding voor deze toekomstschade wordt uitgekeerd aan uw kind, die daar vanaf zijn achttiende verjaardag over kan beschikken. Daarnaast is er nog een extra rechtsbescherming voor kinderen met letselschade. De definitieve schade kan pas worden bepaald als de rechter daar zijn toestemming voor heeft gegeven.
Leeftijd speelt rol bij smartengeld uitkering
Een smartengeld uitkering is een compensatie voor alle leed, pijn en verdriet die het gevolg zijn van het ongeval. Een vergoeding voor alle psychische schade die uw kind heeft opgelopen en mogelijk in zijn leven nog gaat oplopen.
- het verdriet over de zichtbare littekens waar uw zoon of dochter de rest van zijn of haar leven mee te maken heeft,
- de pijn van de vele medische behandeling en de pijnlijke revalidatie,
- het verdriet omdat uw dochter haar favoriet hobby paardrijden door het letsel nooit meer zal kunnen doen,
- het verdriet over de opgelopen gehoorschade waardoor uw zoon zijn favoriete beroep, bij de politie werken, niet meer mogelijk is,
- het verdriet over het moeten wisselen van school omdat uw kind door de concentratiestoornissen niet meer kon meekomen, etc.
Deze gederfde levensvreugde wordt gecompenseerd met een schadevergoeding voor immateriële schade, smartengeld genoemd. Omdat bij deze soort van schadevergoeding geen bonnetjes of rekeningen kunnen worden overreikt, wordt dit gebaseerd op verschillende factoren die bepalen wat de gevolgen van het letsel op het leven van uw kind is en zal zijn.
- Hoe zwaar is het letsel voor uw kind?
- Heeft uw zoon of dochter lang in het ziekenhuis gelegen?
- Kan uw kind door het opgelopen letsel bepaalde leuke dingen niet meer doen?
- Hoe traumatisch was het ongeval voor uw kind?
- Is uw zoon of dochter door het ongeval belemmerd geraakt in later vinden van een baan?
- In welke mate geniet uw kind minder van het leven na het ongeval?
- Ondervindt uw kind belemmeringen bij het leren op school of het kiezen van een vervolgopleiding?
- Moet uw kind lang revalideren?
- In welke mate brengt het letsel belemmeringen met zich mee?
Een belangrijk punt bij letselschade bij kinderen is hierbij de leeftijd. Door de jonge leeftijd zal uw kind de schade nog lang met zich meedragen. Dit is voor de rechter een belangrijk punt als het gaat om de hoogte van de smartengeld vergoeding. Kinderen hebben nog een lang leven te gaan en als de schade zo lang moet worden meegedragen, dan dient dit gecompenseerd te worden.

Schadevergoeding van letselschade kind innen
De schadevergoeding voor de letselschade bij uw kind wordt niet zomaar overgemaakt naar u als ouder van het jonge slachtoffer. De schadevergoeding en smartengeld uitkering wordt gestort op een geblokkeerde rekening. De rekening staat op naam van uw kind en niet op uw naam, een rekening met een BEM-clausule, een Beschikking Eigen Middelen clausule. U kunt het geld er ook niet vanaf halen. De enige die dat kan, is uw zoon of dochter als deze achttien jaar is geworden. Wel kunt u geld opnemen om kosten te betalen die het directe gevolg zijn van het opgelopen letsel, maar dan nog alleen als de rechter daar toestemming voor gegeven heeft.
De letselschadevergoeding die wordt uitgekeerd om de schade bij uw kind als gevolg van het letsel te compenseren, mag niet op de rekening van u of uw partner worden bijgeschreven. Dit letselschade bedrag dient op een geblokkeerde rekening te blijven staan tot uw kind achttien jaar is geworden. Als het geld eerder dan zijn of haar achttiende verjaardag van de bankrekening wordt gehaald, dan is er schriftelijke toestemming van de rechter nodig.
Het is voor ouders dus niet mogelijk om te beschikken over het geld wat als schadevergoeding is overgemaakt. Tot het bereiken van de leeftijd van achttien jaar zal de rechter bij elke mogelijke opname van het geld, eerst moeten bepalen of de belangen van het kind daarmee niet geschaad worden.
Letselschade bij kind veroorzaakt door een ander kind
Kinderen kunnen de gevolgen van hun gedrag niet altijd overzien. Wat nu als de letselschade bij uw kind is veroorzaakt door een ander kind? Wat als het andere kind aansprakelijk is voor de letselschade bij uw kind? Wie kan dan aansprakelijk gesteld worden om de schade te vergoeden?
Is het kind nog geen veertien jaar, dan zijn de ouders altijd aansprakelijk voor de letselschade die hun zoon of dochter veroorzaakt. Vanaf de leeftijd van zestien jaar zijn in Nederland kinderen zelf aansprakelijk voor de letselschade die zij veroorzaken bij een ander. Zijn uw kinderen veertien of vijftien jaar, dan bent u als ouder ook aansprakelijk, tenzij u bewijs kunnen leveren dat u er alles aan hebt gedaan om het ongeval of ongeluk te voorkomen.